ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 26 Eylül 2014

Bağ-Kur borcu tamamen silinebilir mi?

Bağ-Kur'um 01.10.2008 tarihinde başladı, fakat hiç ödeme yapmadım. Borcumu tamamen sildirebilir miyim?
Günlere ve yıllara ihtiyacım yok. SSK'dan malulen emekli olmak istiyorum, prim günüm yetiyor, yüzde 84 raporum var. 5...872941 Nolu SMS
Mevcut mevzuata göre 01.10.2008 yılından sonraki hizmetleri ve borçları sildirme gibi bir durum söz konusu değil. 2 yıldan fazla ödenmemiş primlerin borçlarını ve hizmetlerini silme ile ilgili çalışmaların olduğunu biliyoruz.
Fakat bu torba yasaya alınmadı.
Dolayısıyla 2008 yılından sonra ödenmemiş borçlarınızı sildiremezsiniz. Ancak söz konusu borcunuzu yapılandırma ile daha düşük ödeyebilir veya taksitlendirerek ödeyebilirsiniz.
Maluliyet şartlarını taşıyorsanız, yani çalışma gücünü veya meslekte kazanma gücünü en az yüzde 60 yitirmiş iseniz, sigorta başlangıcınızdan itibaren 10 yıllık süre tamamlanmış ise, 1800 gün ödenmiş prim gün sayınız varsa maluliyet aylığına hak kazanmanız söz konusu olabilir.

Bir turizm firmasının seyahat acentasında şubeleri ile 20 kişi çalışıyoruz. İşyerimizde servis yok. İşveren işyerinde çalışanlara servis sağlamakla yükümlü mü? Bu konuda yasal bir zorunluluk var mı? Ayrıca çalıştığımız yerde çayları özel bir şirketten kendi paramızla alıyoruz. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor? M.E.
İş Kanunu'na göre işverenin işçilere servis sağlama zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak yapılan iş sözleşmesine veya varsa toplu iş sözleşmesine çalışanların işyerine servis ile getirilip götürüleceğine ilişkin bir hüküm konulmuşsa, bu durumda işveren servis sağlamakta yükümlüdür. Yine çay konusunda da aynı şekilde; işveren kanuna göre çay paralarını ödemek zorunda değildir. Ancak sözleşmede hüküm varsa bunu sağlar.

17 sene üzerine aynı işyerinde çalışarak 2012 yılının Şubat ayında emekli oldum. Ancak tazminatımı almadan işime emekli olarak devam ettim ve halen de devam etmekteyim. Artık çalışmaktan yoruldum ve işi bırakmak istiyorum. Ben emekli olurken tazminat almadım. İşi bıraktığım zaman tazminatımı nasıl alabilirim? 5...810388 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçiye işverenlikçe kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatlarında zaman aşımı 10 senedir. İşverenliğe müracaat ederek 2012 yılındaki yani emekli olduğunuz tarihteki kıdeminiz ve ücretiniz üzerinden tazminatınızı talep edebilirsiniz. Kanunen kendi isteği ile ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenmez Bu nedenle 2012 tarihinden sonraki çalışmalarınız için haklı bir nedenle işten ayrılmadığınız için tazminat talep edemezsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Doğum tarihim 03.05.1967. SSK başlangıcım 03.03.1989. Ne zaman emekli olurum? 5...735176 Nolu
SMS SSK girişinize göre 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. SSK girişiniz askerlik tarihinizden sonra ise 9.5 aylık askerlik borçlanması yaparak 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Bu durumda 5375 prim günü tamamlayarak 03.05.2017'de emekli olabilirsiniz.