ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 29 Temmuz 2014

İzin tespitinde nelere bakılır?

Yıllık ücretli iznin kazanılacağı tarihin tespitinde çalışılmış gibi kabul edilecek ve edilemeyecek süreler var mı? Varsa bunlar nelerdir? F.K.

İş Kanunu gereğince bazı süreler yıllık ücretli izne hak kazanıldığı tarihin tayininde çalışılmış gibi kabul edilmiştir. Buna göre, işçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler, kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalışmadıkları süreler, işçinin muvazzaf askerlik dışında kalan manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işe gidemediği günler, işyerindeki zorlayıcı sebeplerden ötürü işin durması halinde işin yeniden başlaması için beklenen süre, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, işçilerin evlenmelerinde, ana ve babalarının, eşlerinin, kardeş ve çocuklarının ölümünde verilecek izinler, işveren tarafından verilen izinler ve yıllık ücretli izinde geçen süre yıllık ücretli iznin tayininde çalışılmış gibi sayılır. Bununla birlikte işçinin mazeretsiz işe gelmediği günler, doğumdan sonra aldığı 6 aylık izinde geçen süre, işçinin hastalığı sebebiyle çalışamadığı sürenin ihbar öneli + 6 haftalık süreyi aşan kısmı, zorlayıcı sebepler nedeniyle işin durması halinde işçinin işin başlamasını beklediği sürenin 15 günü aşan kısmı yıllık ücretli iznin hesabında dikkate alınmaz.

İşyerinde 20 kişi sigortalı olarak çalışıyoruz. İşveren, işten çıkartmak istediği kişinin üzerinde baskı kuruyor ve hakaret niteliğinde davranışlarda bulunuyor. 3 samimi arkadaşız. Sıranın bize geleceğini biliyoruz. Bu yüzden toplu hareket etmek istiyoruz. Üçümüz de 'hakaret nedeniyle işten ayrılmayı' gerekçe göstererek işten ayrılabilir miyiz? İşverene kıdem ve ihbar tazminatı haklarımızı kaptırmak istemiyoruz. S.Y.

İş Kanunu'na göre; işverenin işçisine hakarette bulunması işçi açısından haklı fesih sebebidir. İşten ayrılarak tazminatını talep edebilir. Ancak işverenin diğer arkadaşlarınıza hakaret etmesini gerekçe göstererek işten ayrılmanız halinde tazminat alamazsınız.
İşveren size hakaret ederse, bu gerekçe ile işten ayrılıp tazminat talep edebilirsiniz.

Ne zaman emekli olurum

30.08.1959 doğumluyum. 05.10.1993 SSK giriş tarihim. 6900 prim gün sayım var. Ne zaman emekli olurum? 5...572490 Nolu SMS

SSK girişinize göre 25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim gün şartlarına tabisiniz. Yaş ve prim gün şartlarınız tamamlanmış ancak 25 yıl şartına takılmışsınız. 25 yıl şartınız 2018 yılında dolacak. Ancak askerlik varsa tümünü borçlanıp 05.10.1993 olan girişinizi askerlik süresi kadar geri çekebilirsiniz. Örnek olarak; 20 ay askerlik yaptığınızı varsayalım. Hepsini borçlanırsanız girişiniz 05.02.1992 tarihine çekilecektir. Bu durumda da emeklilik tarihiniz 05.10.2018 değil, 05.02.2017 olacaktır.