ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 25 Temmuz 2010

Borçlu Bağ-Kur'lular DİKKAT!

Bağ-Kur'lulara müjde! Bağ-Kur'a borcu olup sağlık hizmeti alamayan sigortalılar borçlarını taksitlendirmek suretiyle sağlık hizmeti alabilecekler. SGK tarafından yayınlanan açıklama ile Bağ-Kur'a borcu olan sigortalılar borçlarını taksitlendirdiklerinde kendileri ve bakmakla yükümü oldukları kişilere sağlık hizmeti alabilecek. Bunun için yapmanız gereken Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya merkezine başvurarak borcunuzu taksitlendirmektir.

SİGORTASIZ ÇALIŞAN İŞÇİLER NE YAPMALI?
2006'nın 3'üncü ayında tekstille ilgili bir firmada işe başladım. "Sigorta primini kendin ödeyeceksin ve tazminat hakkı için kağıt imzalaman lazım" dediler. Ben de kabul etmedim. Bu şekilde 3.5 sene çalıştım. 5 ay ara verip sonra yine devam ettim. 2010 yılının 4. ayında da işverenin küfürlü tacizinden dolayı işten ayrıldım. Bu geçen seneler için işvereni mahkemeye vererek hakkımı alabilir miyim? Engin GARİP

Sigortasız çalıştığınız dönemle ilgili İş Mahkemesi'ne dava açabilirsiniz. Sigortanızın yapılmadığı dönem için hizmet tespiti yaptırabilirsiniz. Hizmet tespiti yapıldıktan sonra kıdem tazminatı da talep edebilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
15.01.1967 doğumluyum. 02.11.1981 sigorta girişliyim. Fakat SGK internet sitesine girip hizmet dökümü aldığımda döküm 1984 yılından başlıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Hizmet dökümünde toplam prim ödeme gün sayısı 7361'dir. Acaba ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca en son çalıştığım işyerine 23.10.1995'te girdim. İşten kendi isteğimle ayrılırsam tazminatımı alabilir miyim? Bilgi verirseniz sevinirim. M.BOSTANCI


1981 yılındaki girişiniz yaşınız itibariyle stajyer olarak aldığınız giriştir. Stajyerlikte geçen sürelerde yatan primler kısa vadeli sigorta primleridir. Bu da iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsamakta, uzun vadeli sigorta ile adlandırdığımız yaşlılık ve malüllük gibi emekliliği kapsamamaktadır. Bundan dolayı girişiniz emeklilik ve hizmet hesabında değerlendirilmemektedir. 1984 tarihli SSK girişinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınız ve 25 yıl şartınız tamamlanmış ancak 48 yaşınız 2015 yılında dolacağından emekli olacağınız tarih 15.01.2015 tarihi olacaktır. SSK girişiniz askerlik tarihinizden önce olduğundan askerlik borçlanması yapmak emeklilik yaşınızı geriye çekmeyeceğinden borçlanma yapmaya gerek yok.