A.Latif Öztürk

A.LATİF ÖZTÜRK

Tarihi 25 Haziran 2016

Rızkı veren Allah’tır

Rızık, azık, yenilip-içilen ve yararlı olan şeyler anlamına gelir. Teknik olarak Allah'ın canlılara verdikleridir. Helali de haramı da içerir. İnsana yegane rızık veren Allah'tır. Bunu da kitabımız Kur'an-ı Kerim'de açıkça belirtir: "Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah'a ait olmasın. Her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz'da yazılı)dır. (Hud-6)" Ayrıca, başka bir ayette de rızkın dilediğine bol, dilediğine daha az vereceğini ifade eder. Kısaca yiyecek-içecek, besin ve diğer ihtiyaç maddeleri olarak özetleyebileceğimiz rızkı yaratan Allah'tır. Bize veren yine O'dur. Kul sadece Allah'ın doğa kanunları olarak takdir ettiği şartları gözetir, çalışır. Rızkın sebeplerine sarılır. Allah da onun bu tercihine ve çabasına göre rızkı yaratır. Allah'ın yegane rızık veren olması, tembellik yapmayı, çalışmamayı, yanlış bir tevekkül anlayışına sahip olmayı gerektirmez. Hayatını kazanmak için meşru yollardan girişimde bulunmak şarttır. Rızkı yaratmak ise Allah'tandır. Verip vermemek de sadece O'na mahsustur.

BİRKAÇ UYARI:
Haram olan bir şey de insan için rızık sayılır. Fakat buna Allah'ın rızası yoktur.
Herkes kendi rızkını yer. Kimse başkasının rızkına el uzatamaz.
Başkalarının rızkını gasp etmek ise haramdır.


EFENDİMİZ ŞAKALAŞMAYI SEVERDİ
Sahabeden Nuayman, çok şakacı birisiydi. Yaptığı şakalar bazen aşırıya da kaçardı. Fakat yine de Peygamberimiz (SAV) onu anlayışla karşılardı.
Bir gün çölden bir bedevi Peygamberimizi ziyarete geldi. Devesini mescidin kapısına bağlayıp içeriye girdi. Durumu izleyen bir başka kişi Nuayman'a seslendi:
- "Şu deveyi kessen de etini yesek, eti çok özledik. Nasıl olsa Peygamberimiz devenin parasını ödeyecektir." Nuayman da itiraz etmedi. Yatırdı o deveyi kesti ve başladı yüzmeye...
Bedevi Peygamber Efendimiz'in huzurundan çıkınca bir de ne görsün! Devesi kesilmiş çoktan gitmişti elden...
- "Eyvah! Devemi kesmişler" diye feryada başladı.
Efendimiz dışarıya çıktı.
- "Bunu kim yaptı?" diye sordu.
- "Nuayman" dediler.
Fakat O, kaçmıştı. Peygamber Efendimiz peşine düştü, aramaya koyuldu.
Sonunda şehir kıyısındaki bir evin bahçesinde buldu. Çukura girmiş, üzerini de hurma yaprakları ile örtmüştü.
Peygamberimiz gören ev sahibi bir taraftan yüksek sesle "Biz onu görmedik" diye bağırıyordu. Diğer taraftan ise parmağıyla Nuayman'ın saklandığı çukuru işaret ediyordu.
Peygamberimiz onu çukurdan çıkardı.
Yüzü gözü toprak olmuştu kalmıştı.
Peygamberimiz sordu:
- "Niçin böyle yaptın?"
Nuayman:
- "Yâ Resulallah, size burada olduğumu söyleyenler yaptırdı bana..."
Efendimiz bir yandan Nuayman'ın yüzünü gözünü sildi, diğer yandan güldü. Sonra da deve sahibine parasını ödedi. Nuayman'ın elinden tuttu, mescide getirdi. Kimse de üzülmedi.

BİR AYET
Allah, rızkı dilediğine bol verir, dilediğine de kısar. Onlar ise dünya hayatı ile sevinmektedirler. Halbuki dünya hayatı, ahiretin yanında çok az bir yararlanmadan ibarettir. (RA'D-26)

BİR HADİS
Birbirinize buğz etmeyin (kızmayın), birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah'ın kulları, kardeş olun. Bir Müslüman'a, üç günden fazla din kardeşi ile dargın durması helal olmaz. (Buhari)

DİN DERSİ

DİYET İLE ORUÇ ARASINDAKİ FARK
İman ettikten sonra bir mü'minin yapacağı ilk şey ibadettir. Bunu da farzları yapıp haramlardan kaçarak başarır.
Allah'ın emrettiği ibadetleri yerine getirirken ihlas esastır. Aksi, ibadet olmaz.
Namaz kılan kimse örneğin bunun bir spor olduğunu ve kondüsyon kazanacağını düşünürse ibadet etmiş sayılmaz.
Oruç tutanların da mideyi dinlendirmek, perhiz vb. yararlar umması bu eylemi ibadet olmaktan çıkarır.

FETVA MAKAMI

KORSAN FİLM İZLEMEK CAİZ Mİ
İşyerinden bazı eşyaları izinsiz alıp kullandım. Sonra fazlasıyla iade
ettim. Borcumu ödemiş oldum mu?
İzinsiz almakla haram işlediniz. Bedelini veya aynını yerine koyarak günahınız affolmaz. Mal sahibiyle helalleşip Allah'tan af dilemelisiniz.

İnternetten müzik veya kitapları korsan indirmenin günahı var mı?
Kitabı izinsiz kopya etmenin hükmü bazı mezheplerde farklıdır. Ancak günümüzde "telif hakları" kavramını dikkate almalı, kimsenin eserini çalmamalıdır. Yasalarla başının derde girmesi de haramdır.

Şaka amacıyla arkadaşın eşyasını saklamak, onu aratmak günah mıdır?
Her ne sebeple olursa olsun bir kişiyi üzmek, korkutmak, paniğe sürüklemek günahtır. Bıçak, silah ve benzeri yollarla korkutmak da buna dahildir.

Bu sayfadaki bilgiler Diyanet ve Ehl-i Sünnet kaynaklarından alınmıştır. Soru ve uyarılarınız için takvim@takvim.com.tr