SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 18 Şubat 2012

Bir gazetecinin ölümü

Atın ölümü arpadan olmadı bu defa.
Aksine bir değerli gazetecinin ölümü attan oldu ne yazık ki.
New York Times muhabiri Shadid, Suriye'de direniş hareketlerine dair yazacağı yazılar için malzeme toplamak üzere Suriye'ye gitti, Türkiye-Suriye sınırında astım krizi tutması sonucu öldü. Atların günahı, uçuşan göze görünmez tüyleriyle bu astım krizini tetiklemeleri oldu.
Lübnan'da tanışmış 2 kez grup halinde yemek yemiştim bu değerli meslektaşla. Beyrut'ta büro şefliği yapıyordu nicedir ve gelen tüm gazetecilere her türlü imkanını seferber ediyordu. Medyada Oskar sayılan Plutzer ödüllerini art arda kazanabilmiş ender isimlerdendi Shadid. Lübnan asıllı bir Amerikalıydı, ülkesinin Irak işgalini ve ardından gelen dönemi Washington Post Gazetesi adına son derece nesnel bir gözle izlemişti.

Bir cazibe ki...

Aslına bakarsanız geçen yıl da Arap Baharı'na ilişkin haber ve yorumlarıyla o derece hoş ve kaliteli işler yaptı ki yeniden ödüle aday gösterilmişti.
Türkiye'yi ve Türkler'i çok seviyordu.
Bir yerde okudum ama nerede?
Geçen yıl Mart ayında, Libya'daki ayaklanma sırasında Kaddafi yönetimince bir haftayı aşkın süre alıkonmuş büyükelçimizin hassas yaklaşımı, yoğun çabası sonucu kurtarılmıştı.
İşte bunu hiç unutamayacağını söyleyip övüyordu Türk insanını.
Savaş Muhabirliği yaptığımdan iyi bilirim bazı duyguları. Herkesin kaçmaya çalıştığı topraklara, bölgelere bir an önce gidebilmek, girebilmek arzusu gibi kolay kolay anlaşılmayacak bir tuhaf pozisyon almıştır.
Sanki bir kaç canı varmış da, bir tanesini oracıkta feda edebilecekmiş gibi gelir insana.
Adı konmamış bir adrenalin akışkanlığı yayılır bedenine ve tutkuya dönüşür o menzile erebilmek. İşini iyi güzel özveri ve namusuyla yapabilmek ne mutlu.
Ucunda ölüm olduğunu bilse de işte böyle bir cazibeye kapılıp gitmiş o da. Ne diyelim ölüm hüzün vericidir ama, böylesi ölüm de yiğit meslektaşımıza çok yakışıklı durdu be...

Teşekkürler Bülent Arınç

Bu arada Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a da bir kocaman teşekkür göndermek isterim. Elbette ki meslektaşlarım, mesleğim adına. Çünkü konuyla ilgili çok duyarlı davrandı ve bir başsağlığı mesajı yayınladı.
Dedi ki; "Suriye'de görev yaparken ölen New York Times'ın Lübnan Büro Şefi Anthony Shadid, objektif gazeteciliğini tüm dünyanın takdir ettiği bir gazetecidir. Anthony Shadid'i, bütün dünya, gazetecilik başarılarından dolayı yakından tanıyor. Ben de kendisi ile genel seçimler sırasında Bursa'da tanıştım.
Bursa mitingimizi izlemeye gelmişti.
Seçimler üzerine sohbet etmiştik.
Bende güzel izlenimler bırakmıştı."