SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 24 Ekim 2011

Tren kalkıyor düüüt

Önümüzdeki Çarşamba günü çok özel bir tren kalkacak Sirkeci'den.
1961'de Türk işçileri 'Alamanya'ya' götüren trenin 50 yıl sonraki 'dublörü' bu özel tren. İki ülke arasındaki 'İş Gücü Değişim Anlaşması'nın yıldönümünde böyle nostaljik bir sefere çıkılıyor yani.
Böyle bir anlamlı yolculuğu organize eden TRT Türk kanalı. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Zeynel Koç'la konuştum.
Önce TRT'nin ataklarından söz ettik.
Dedi ki; "Teknolojik gelişimi hiçbir şey durduramaz. Ayrıca kamu yayıncıları da bu gelişmelerin başında olmalıdır ve teknolojik ilerlemelerde enerjik desteğe devam etmeli.
Televizyon sadece ticaret aracı olan bir platform değil. Diyaloğu teşvik etmek ve geliştirmek adına da misyonu var. Kamu hizmeti medyası dijital çağda nasıl uyumlu ve ayrıcalıklı kalabilir bunu o kadar çok araştırdık ki. Son 3 yıl içinde 10 yeni televizyon, 5 de yeni radyo kanalı açtık.
Hali hazırda 14 televizyon ve 18 radyo kanalı ile yayın hayatımızı sürdürüyoruz. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın önemli medya kuruluşlarından biri olmayı hedefliyoruz. 35 farklı dilde yayın yapan ve anlık güncellenen web yayını ve 32 farklı dilde yayın yapan uluslararası bir radyomuz da var.

Nerelerde duracak

- Trene geri dönersek neler söylersiniz?
- 4 kuşaktan gurbetçilerin yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, gazeteciler, yazarlar ve sanatçılar olacak trende. Senin de olmanı isteriz abi."
Sordum:
- Kaç gün sürecek peki yolculuk?
- 5 gün sürecek. Trenimiz Münih Tren İstasyonu'nda yarım asır önce olduğu gibi Alman yetkililer tarafından karşılanacak.
- Canlı yayınlayacak mı bunu TRT?
- Elbette. Hem yolculuk hem de karşılanma töreni canlı gelecek yayına.
- İlk gidenler de var öyle mi?
- Var Savaş Abi. Almanya'ya ilk giden Türkleri anmak için düzenlenen bu etkinlik kapsamında 1961 yılında Sirkeci'den Münih'e giden 40 aile de yolculuk yapacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de 'Almanya Treni'ne Belgrat durağına kadar konuk olacak. Meclis'in farklı partilerinden 10 milletvekili de bulunacak.
Bu trende geçen anılar dev bir belgesele dönüşecek.
- Nerelerde konaklanacak?
- Plovdiv, Belgrad, Zagreb, Salzburg duraklarında. 30 Ekim'de Münih Garı'na ulaşılacak.
- TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin bir açıklama yaptı galiba?
- Evet, trenin uğurlanış töreninin TRT Türk ve Alman BR televizyonundan canlı yayınlanacağını kaydetmişti. Bir de yolculuk heyecanını canlı yayınlarla izleyicilere aktarmak istediğimizi vurgulamıştı. Projeye Alman hükümetinin verdiği destekten de söz etti.

TRT 6 örnektir

Sonra araştırdım buldum. TRT Genel Müdürü Şahin konuya ilişkin ilginç başka şeylerden de söz etmiş. Demiş ki: "Göçle birlikte Almanya'da entegrasyon ve asimilasyon tartışmaları yaşandı. Türkler Almanya'ya uyum sağlamada zaman zaman zorluklar yaşadı.
Alman makamları bazı konularda şikayetçi olduğu. ZDF televizyonundan yetkililerle görüşmemde günde 1 saat Türkçe yayın yapmaları tavsiyesinde bulundum. Bir saatlik yayınla Türklerin sevgisini kazanırsınız, dedim." Şahin, Alman meslektaşlarına TRT Şeş'i örnek gösterip sözüne şöyle devam etmiş: " TRT Şeş açılırken birçok sıkıntı yaşadık.
O gün karşı çıkılırken bugün 'TRT Şeş çok büyük bir ihtiyaçmış. Keşke 20 yıl önce açılsaydı'
deniliyor.
Peki, siz ne dersiniz sevgili dostlar. Benim elim bu trene biner, izlenimleri derler, dönüşte size bu köşeden armağan eder değil mi?
Haydi öyleyse.Ustam Halit Çapın merhumun dediği gibi: "Düüüt demeye dudak gerek..."