SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 20 Eylül 2011

Takılın peşime gezin siz de

Sarıgerme diye bir yer duydunuz mu?
Ben şöyle uzun kulaktan bilirdim ama hiç gitmişliğim yoktu.
Gittim aşık olup döndüm. Yani orada biriyle tanıştım da gönül kaptırdım anlamına değil, bizatihi Sarıgerme'ye, doğasına, yaşantısına aşık oldum.
Sığ denizi ve altın kumsalıyla muhteşem bir yer en başta. Mavi bayrak almayan koyu yok gibi. Çam ormanları dağ zirvelerine kadar fıkır fıkır kaynıyor sanki. "Adı nerden mülhem?" dedim sordum; - Ne demek Sarıgerme Ali Muhtar.
Germe ne demek en başta?
- Savaş Bey kardeşim. Yıllar önce Saros Dağları'ndan kesilen nitelikli tomruklar Dalaman çayına taşınır, denize taşmasın diye de nehrin ağzına ağ gerilirmiş. Bölgede Sarısu isimli bir de çay varmış.
- Eee?
- İşte bu ağ germe işlemiyle çayın ismi birleştirilince yörenin adı "SARIGERME" olmuş.
- Harika bir hikâye valla. Havaalanı yakın diye pek memnunsunuz sanırım?
- Dalaman Havaalanı bize 12 kilometre. Bu çok güzel bir fırsat elbette. Bölgemize sadece deniz ve karadan değil havayolu ulaşımı da çok rahat görüyorsun.
- Şimdi burada kilometre sıfırlasam İstanbul'a kadar kaç yazar?
-
İstanbul'a 870 km, Antalya'ya 260 km, İzmir'e de 307 km yazar.
Sonra diğer detayları da öğreniyor ola ki bir gün lazım olursa diye sizinle paylaşıyorum aşağıda.

9 ay yaz

Ortaca'dan taksi veya minibüslerle 10 dakikada Sarıgerme sahiline ulaşabilirsiniz.
Bölge narenciye açısından oldukça zenginmiş.
Limon ve portakal çiçeklerinin kokusu eşliğinde 9 ay yaz mevsimini yaşayabilirsiniz diyen çok.
Bölgede ortalama sıcaklık 8-10 derece arasında. Bu durum turistlerin bölgeyi tercih etmesinde önemli rol oynarmış. "Savaş Bey mutlaka bekleriz, yazın yerli ve yabancı turistlerin en gözde bölgesidir, sıcağı da 35-37 derecedir, yine gelin" diyorlar..
Bölgenin turizmci gençleri tek tek özellik sayma yarışında. Diyorlar ki; "Sarıgerme'den Dalyan ve Kaunos'a gitmek isteyenler Ortaca'dan 12 km. uzaklıktaki yöreye deniz veya kara yolculuğunu tercih ederek ulaşabilirler. Ayrıca Sarıgerme'deki Sarsıla Koyu ve Aşı Koyu görülmeye değer yerler arasındadır. Ayrıca ceylan üretme çiftliği de mutlaka görülmelidir. Sarıgerme'de her türlü deniz ürünü bulunuyor. Ekonomik fiyatlı balıklar arasında kefal, levrek, çipura, sazan, yılan balığı tercih edilebilir. Alışveriş yapmak isteyenler Sarıgerme'de aradığını bulabilirler."

El işleri

Osmaniye köyü sahile sadece 5 dakikalık bir mesafede bulunuyor. Burada çevre köy ve kasabalardan gelen kadınların yaptığı el işlemeleri ve eşarplar rengarenk tezgahları süslermiş. Akşam vakti buradaki çeşitli dükkânları gezebilir, gece saat 24.00'ten sonra Pasha diskonun keyfini çıkarabilirsiniz diyen de çok.
Sarıgerme kaplıca ve yeraltı suları bakımından da dünyaca ünlü çamur banyolarına sahip özel bir bölge. Coğrafi ismi Ali Rıza Çavuş Girmesi olan havuz 38-39 derece sıcaklıkta saniyede 12 litrelik sirkülâsyonu olan bir sülfür kaplıcası, yani kükürtlü kaplıca.
Romatizma, siyatik, kireçlenme gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen kaplıcaya, 40-45 dakika olmak üzere günde üç kür olarak giriliyor ve bu bir hafta sürüyor.

Ailevi durumlar
"Ailece gelmek isteyenleri bekleyen sürprizler nedir?" soruma yanıt yine gençlerden. "Sarıgerme ve çevresine yakın mesafedeki otellerde, çocuklu tatil yapmak isteyen aileler için uygun fırsatlar ve fiyatlar var. Çocuk havuzu, resim aktiviteleri, el becerileri geliştirme ve tiyatro gibi çocuklara yönelik eğlencelerin dışında ayrıca bebekli ailelere yönelik ayrı bir bakım paketi sunan oteller de var" diye açıklıyorlar. Dahası paraşüt, kayak, banana, sörf, yelken, jet-ski ve kano da Sarıgerme'de yapabilecekleriniz arasındaymış. Ben yaptım biliyorum, tavsiye ediyorum.
Rehber eşliğinde foto safari harika oluyor.
Zaten birçok otel ve pansiyon bölgedeki rehberler ile anlaşmalı olarak bu turları organize ediyor. Baba adası etrafında dalış yapmak ve dağ yürüyüşü de alternatifler arasında.