SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 29 Ağustos 2011

Düz dolan düz otur ay kişi

Azeriler birine hitap edecekleri zaman çoğu kez 'ay' koyarlar başına. Ay kız, ay oğul, ay balamoz, ay deledoz, ay kişi derler örneğin. Bu hitap şekli sırf Azerbaycan'da değil Kars'ta da yaygındır.
Buradan hareketle tanıdığım ve sevdiğim bir Karslı dostuma, İsmail Aytemiz'e hem hayırlı bayramlar hem de acil şifalar dileyeceğim. Onun soyadı olduğundan değil karakterini yansıtan bir hitap şekli olduğundan da "Ay temiz" diyeceğim.
Bazı adamların ortada fol ve yumurta yokken bile anılması, onore edilmesi önemli.
Çünkü sayıları az, çünkü nesilleri tükeniyor. İsmail Aytemiz ya da indimdeki lakabıyla "Ay temiz" de bunlardan biri. Zaten ol nedenle 2-3 yıl önce TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Başkanlık Divanı toplanıp onu Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletine uluslararası veya ulusal düzeyde üstün hizmetlerde bulunan, Türkiye'nin tanıtımı, yaşadığı bölgenin kalkınması ve gelişimine katkı sağlayan, halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunan bir kaç kişiden sayıp ödüllendirdi.

NİYE SEVİNDİM
Kars
'ta haber kovalamaya gittiğim bir zaman Kafkas Üniversitesi Konservatuarı'na uğramış, o tarihi binanın restorasyonunda büyük katkı koyduğunu öğrenip sevinmiştim. Ardından hocalar ve öğrencilerle görüşürken dediler ki; " Bütün çalgıları da İsmail Bey hediye etti okulumuza. Piyanolar, yaylı, nefesli enstrümanlar ve diğerlerini". Sadece kanun çalgısı yaptırmaya kalksanız 6-7 bin lirayı bulur diyeyim de gerisini siz hesaplayın yüzlerce müzik aleti neye mal olur?
Sonra baştan sona bir inat ve başarı öyküsü olan hayatını anlattılar şaşırdım.
Kars'ta küçük esnaf çocuğu olarak doğmuş.
İlk ve orta öğrenimi Kars'ta, lise öğrenimini de İstanbul'da yapmış ama ekonomik durumları kötü olduğundan üniversite okuyamamış.
Askerlik sonrası işiyse hayli ilginç. Alçıdan büst yapmayı öğrenmiş ve tam 53 ilin 450 ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı adına Atatürk büstleri yapmış okul bahçelerine. 3 yıl bu işle iştigal etmiş ve İstanbul'a dönüp büst atölyesi kurmuş kendine.
Petrol işine girip büyümesi benim köşenin değil ekonomi sayfalarının iştigal alanı. Maddi güç olarak değil, kazandıkça paylaşmayı bilmesi, eğitim ve sağlık konularında sayısız yardımlarda bulunmasıyla ilgiliyim ben.
Özellikle de doğup büyüdüğü topraklara, Kars'a Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, 204 kişilik Öğrenci Yurdu, 2 bin 500 kişilik Spor ve Sergi Sarayı, Adliye Binasına, belediyeye ve il milli eğitim müdürlüğüne yaptığı katkılardan söz etmek istedim yani.
Bayram öncesi neden bu konuya girdiğime gelince: 'Ay temiz Bey' kallavi sayılacak bir hastalıkla cebelleşiyor uzun süredir. Doktorlar onun hala güler yüzlü ve sağlam moralli olmasına bakıp, "dimdik ayakta durması mucize gibi. İnançlı, imanlı, hoşgörülü davrandıkça kendi ilacı kendi doktoru oluyor" diyorlarmış. Ya ne olacaktı adam böyle bir adam. Adam gibi adam. Geçmiş olsun sana. İnşallah hep düz dolan düz otur 'Ay kişi', 'Ay temiz' kişi'...