SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 17 Ağustos 2011

Ekonomi Bakanı'yla ekonomik söyleşi

San Francisco:
Aslında anlatacak çok şey var ama söyleşi yaptığım kişi Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan olunca köşemi ekonomik kullanmalıyım. Çünkü hiperaktif biçimde çalışan, bir toplantıdan öbürüne koşturan bakan beyin her temasından adam boyu yazı çıkarmak mümkün.
Sadece dünden bahsedersem mesela GOOGLE'ın dünyaca ünlü Silikon Vadisi'ndeki merkezine götürdü bizi Bakan Çağlayan. Biz kampüs içinde özgürce gezerken o da basına kapalı görüşmeler yaptı ve anlattı: "Az önce size tanıttığım Seval Öz hanım Google'da üst düzey karar aşamasında. Aynı zamanda Mehmet Öz'ün kardeşi. Burada inanılmaz bir beyin göçümüz var. Sakıncalı bulanlar olabilir ama bana göre bizim gururumuz bu. Hani 'Türkiye mi burası mı?' diye bazen tartışılıyor. Ben burada olmalarını önemsiyorum. O olmasa bir Fransız, bir Alman Bir Hintli olacak ve Türk firmalarla iletişim kurması mümkün olmayacaktır. Bundan sonra Türk firmalarının dışarıda yapacağı yatırımları yönlendireceğiz. Belli ülkelerde belli yatırımlar yapmalarını sağlayacağız. Özellikle cari açığı hedef alan bazı kilit sektörlere yönlendirmeler yapacağız.

İnsansız araba...

Google bana bir sürpriz hazırlamış. Teknolojinin ne kadar geliştiğini görmek adına Google'dan buraya kadar 'insansız araba' ile geldik (Kampüsten otele kadar).
Arabanın şoför koltuğunda oturan Antony bunun tasarımını yapan kişiydi. Niye şoför koltuğunda oturduğunu sorduğumda 'Sayın bakanım burada siz varsınız sizin güvenliğiniz çok önemli' dedi. İlk defa bir bakan 'insansız arabaya' bindi. Daha evvel binen tek siyasi Nevada Valisi. Arabaya bindik 110 mil hız yapabiliyor araç.
65 mil hız sınırlaması yapmışlar.
Otomobil sensörlerle hareket ediyor. Öncelikle harita veriliyor.
Kodları belirleniyor gidilecek yerin.
Giderken sağından solundan geçen araçların, önündeki araçlara göre bir kodlama sistemi var.
Yandan veya arkadan emniyetli olmayan mesafede bir araba varsa siz istediğiniz kadar komut verin, arabayı sollamıyor. Direksiyon ve pedallar tamamen boşta şoför koltuğuna oturan insanla sohbet ederek cruise control'de geldik. Bir insanın kullanmasından daha emniyetli bir sistemi var.
Teknolojinin geldiği yeri göstermesi açısından önemli.
Böyle bir şeyi turkiye için de ciddi olarak düşünüyoruz. Çocukken filmlerde izlediğimiz gibi. Kara Şimşek filmindeki gibi.

Temaslar iyi

Bu bölge ABD darphanesinin olduğu yer, Amerikalılar burada doları basıp ithal ediyorlar. Bizim ülkemizden de Youtube'lar, Google'lar çıkartabilecek alt yapıyı oluşturmak lazım. Türkiye'nin böyle bir fona ve fonlamaya ihtiyacı var. Türkiye'de kurulacak Silikon Vadisi çerçevesinde Plug and Play öncelikle İstanbul'da yapılanacak.
HP ile burada temaslarımız oldu. Geçen yıl Foxconn ile stratejik ortaklık ile Çorlu'da üretime başladılar. Buradaki üretim kapasitesini 2'ye artırmak istediklerini bize ifade ettiler.
Türkiye ile ilgili operasyonlarını geliştireceklerini ifade ettiler.
İngiltere'den İtalya'ya ve Kuzey Afrika'ya kadar uzanan coğrafyada ihracatı Türkiye'deki üretim merkezinden yapacak Türkiye'de ayrıca PS üretimine başlıyorlar. 'Biz son 5-6 yıldır üretimi daraltıyorduk. Buna rağmen Türkiye'de yatırım kararı aldık' dediler. Çin yerine Türkiye'yi tercih eden bilişim şirketlerinden biri.

Her şey değişecek

Google'ın Türkiye'ye ilgisi çok daha fazla artacak. Bunu ifade ettiler. Motorola'yı satın aldıklarını ve bu konuda yeni operasyonlara başlayacaklarını ifade ettiler.
Türkiye'deki Youtube uygulaması hakkında kendilerine bilgi verdik. Bizim kanunlarımıza Türkiye'de iş yapan herkesin uymak zorunda olduğunu ifade ettik. Bizim Cumhuriyet, devlet, Atatürk konusunda hassasiyetimiz çok yüksek. Bu konuda hiç kimseye taviz vermeyiz. Zaten sorun da şu anda çözülmüş vaziyette. FATİH projesi başlı başına bir fırsattır. Bugün dünyada tablet piyasası 16-17 milyon adettir. Sadece 15 milyon kişiye bu proje kapsamında tablet ps dağıtılacak. Tabi tamamen ithalat yapmak amacında değiliz.
Mümkün olduğunca Türkiye'de de yapılmasını sağlayacak bir yapı arayışındayız.

Gidişat iyi

Bunları da Google, HP gibi diğer firmalarla görüştük. Onlarda bu proje ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söylediler. Bizim tek problemimiz plazma konusundaki yatırım sorunu. 1-15 Ağustos tarihleri arasındaki 13 işgününde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre 40 arttı. 1 ocak-15 Ağustos tarihleri arasında ihracat 82,5 milyar dolar geçen yıla göre yüzde 24.1'lik artış yaşandı. Son 12 aylık dönemde ihracat 126.8 milyar dolara ulaştı. OVP'deki hedefi yakaladık. Çok büyük ihtimal bir aksilik olmazsa 132 milyar doları yılsonunda geçeceğiz. Bu arada GOOGLE'da dünyanın birçok ülkesinden belli şehirlerin adlarını toplantı salonlarına vermişler. Bir tanesine de Mersin salonu adını vermişler. Bunun üzerine oraya gidelim dedim ama salonun küçük olduğunu söylediler."