SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 22 Haziran 2011

Adalarda amma çok Yunan var

Ahir ömrümüzün sonbaharında kısmet oldu, bu yaz tatili söz konusu adalara iskele alabanda yaptım şükür. "En iyi tekne, arkadaş teknesidir" sözü ne doğruymuş meğer. Kaptan hazır, çımacı hazır, kumanya, çay, kahve, gazoz hazır oooh! Şimdi durum vaziyetlerini anlatayım size de paylaşım olsun.
Öncelikle "Berlin güzel şehir ama çok fazla Alman var" diyen fıkradaki gibi konuşmak geliyor içimden; "Rodos, Symi, Kos adaları çok güzel ama fazla Yunan var yafu!"
Ahalimiz havadan, denizden indirme, bindirme, çıkarma yaparaktan yığın yığın doluşmuş yaz tatili için buralara.
Adım başı Türk Bayrağı çekili Meltem, İmbat, Şule, Truva, Tavus kuşu, Köpük, Kırlangıç, İmroz, Yel, Selin vs isimli guletler, tirhandiller dolu marina ve iskeleler.
Yolda sokakta yükselen "Koşma oğlum, uzaklaşma kızım...Bak burası ucuz...
Aynısını İzmir'de gördüm...
Slovak maçını nasıl izleyeceğiz?.. Dondurma yer misin?.. Aaa bak minare var, ykmamışlar...Buraları Osmanlı yapmış... Nasıl da kaptırmışız bu adaları?"
cümleleriyle iç içe yürürken sankim Kordonboyu, Suadiye, Lara kıyılarında dolaşıyoruz.

Arap Şükrü sokağı mı

Geçende bir haber olmuştu, "Yunan ekonomisini tatilci Türkler kurtarıyor yazılmıştı" ya "o durum yaz tatili dolayısıyla adeta 3'e katlanmış" diyorlar.
Kafelere, barlara, restoranlara şöyle bir bakınca Çiçek Pasajı'nda, Nevizade, Kumkapı'ya da Bursa'nın Arap Şükrü Sokağı'nda sanırsınız kendinizi.
Hele Serdar Ortaç, Hande Yener, Yalın çalan eğlence mekânlarına da rastlayınca pek şaşırıp sevindik. Hele bir restoran barın az ötesinde seğirtirken. (Gençler hatırlamaz ama) kadife sesli Dario Moreno'nun "Deniz ve Mehtap sordular seni neredesin" diyen unutulmaz şarkısını duymak "hoş geldiniz" selamı gibi geldi bize.

Uyku vakti
Şu Symi Adası'ndaki meşhur Manos Restoran tümden Türk, sıra bekleyenle kalabalıklar da ona keza. Şarkıcı dost Fedon'dan selam götürünce Manos daha bir ilgi alaka yapıyor bize. Şaşırmayın ama çeşitli 'uzo' markaları taşıyan onca şişe arasında en 'faça' yere Yeni Rakı'yı çekmiş Manos.
Garibime giden bunca "battık, batıyoruz, kurtarın bizi" feryatlarına rağmen, öğlenden akşam vakitlerine kadar 'siestalarından' gram ödün vermeyip, on binlerce yabancı turisti kapı duvar dükkânlarla karşılamaları. Herkes alış-veriş peşinde çarşı içlerinde hazretler evde pineklemekte peeeh!

Biz öndeyiz
Yunanlılar denizci millet amenna. Lakin marinacılıkta bizden öğrenecekleri çok şey var.
Boynuz kulağı çoktan geçmiş o konuda. Temizlik, tertip, düzen, donanımda bizim marinalar fena fark atmış komşuya...