SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 12 Haziran 2011

Ferdi Özbeğen muhabbeti

Yaz haberciliği sezonumu başlatırken ilk durak Bodrum oldu. Torba'dan nabız yoklamaya başlayacaktım ki eksikliği çarptı gözüme. Ferdi Özbeğen olmadan bu şirin tatil köyü eksik ve köhne kalıyordu sanki. "İnmiyor buralara, rahatsız" dediler canım sıkıldı. Hemen istihbarat yaptım, buldum, konuştum, durumunu bizzat kendinden öğrendim dün.
- Abi daha geçen yıl Torba Sanatevi'nde, Gülveren Dede yatırının hemen yanındaki masada oturup dertleşmiştik. "Prostat Kanseriydim Ama Metastaz Yapıp Akciğerime Sıçradı. Şimdi Pimi çekik el bombası gibi yaşıyorum." demiştin.
- Ama parmaklarım sıkı sıkıya pimin üzerinde duruyordu Savaş'ım.
- Ne oldu peki?
- Aslında kimseyi üzmek, kendi dertlerimle sevenlerimin canını sıkmak istemiyorum. Bazı telefonları bile açmıyorum ama senle aynı kulübün üyesiyiz.
Hastalığa karşı dimdik duruyoruz şükür ki.
- Yeni tedaviler mi var?
- Var bir şeyler. Sol omuz başıma ve başıma da metastaz yapmış. Işın tedavisi bitti, özel bir ilaç kürü uygulanıyor şimdi. 20 kilo kaybettim delikanlı gibi oldum oh. Bu yaz deniz, güneş, eğlence bekleyiversin hele.
- "Vefa arıyorum, dost arıyorum" diye yıllarca inlettin ortalığı şarkınla. İkisi de fazlasıyla varmış bak şu gelip giden dostlarına.
- Demek ki gerçek dostlar biriktirmişim. Ali Poyrazoğlu, Fatih Ürek, Lusi, Zeynep hep yanı başımda. Güzel yürekli kardeşim Seda Sayan her hafta programından selamı, sevgi sözcüklerini eksik etmiyor.
- Bodrum Prensini, Ferdi Özbeğen'i bekliyor. Hemen iyileş, muhabbet, gırgır, kahkahalar başlasın yine çabuuuk.
- (Kahkaha atıyor) Alt yazı geçsin o zaman. Ferdi geliyor, aaaaz sonra ha ha haaa!..
- Hastalık filan bir kenara da çok sevdiğim hikayelerinin başında "infilak eden piyano" olayı vardı. Bir tekrar geçsene onu.
- Aman Savaş valla fil hafızası var sende.
- Ustam merhum Halit Çapın takılırdı bana, "Aptalın zekası hafızasıdır" derdi.

Akort ustası

- Ne severdim onun kalemini, nur içinde yatsın. Hadi dur anlatayım da ben de güleyim.
Ben İzmir'de pavyonlarda başladım mesleğe. Sayanora ilk durağımdı. O zaman piyano bulmak çok zor. Kordon'da bir Levantenin evinde bulduk. Devre göre çok para, 500 lira verdik aldık. Pavyon sahnesine yerleştirdik ama akort bozulmuş.
Bir akort ustası geldi tamire. "3 saat sonra sahnem var, çabuk ol" dedikçe adam darlanarak bitirdi işini. O aceleyle telleri çok fazla germiş.
- Eyvah çok tehlikeliii!..
- Sen de müzikle uğraştığın için biliyorsun bak. Normalinde bile 7 ton gerilim var o tellerde. Tam şarkımın ortasında piyano infilak etti, bomba patladı sandılar.
- Offf!..
- İçindeki o teller, ağaç tokmaklar şarapnel gibi yayıldı çevreye. Yaralananlar oldu. Nota sehpası önümdeydi, üstünde defter açık. Onlar kalkan gibi korudu başımı, yüzümü.
- (gülerek) Pavyona nasıl düştün?
- Ailem Girit'ten göçmüş.
Babam geldiği gemiye arabasını yüklemiş. Sonra o arabayla VİP taksiciliği yapmış. Derken bir araba bir araba daha bir filo kurmuş kendine. Ben bu refahın, varlığın içinde büyüdüm. O zaman evlerde müzik seti, şu bu yok. Hemen hemen her hanede bir iki çalgı var bunları çalanlar var. Bana da önce akordeon alındı. Kendi kendime bir şeyler çalarak başladım.
İzmir'in en iyi kolejlerinden birinde okudum. Hem kendi okulumun öğrenci birliği başkanı hem de tüm lise başkanlarının başkanıydım.
Başvekil Adnan Menderes gelir ben çıkar konuşurum. Milli Eğitim Bakanı gelir yine beni sürerlerdi önüne. Sonra İktisadı kazandım.
2. sınıfa geçme hediyesi olarak piyano aldılar.

Düş artık

- Hala pavyona düşemedin hocam?
- İşte o günlerden birinde babam kalp krizi geçirip aniden öldü. Arabalar borca harca gitti ve durumumuz sıkıştı. Anacığıma alıştığı yaşamı sürdürebilmesi için okulu bıraktım ve orkestra kurup pavyonlara başladım.
- Evlenmedin, hiç bir kadınla da adın çıkmadı.
Böyle tercih ettin ?
- Evlilik düşünmedim. Bu kurum bir süre sonra sıkıntılı dönemlere giriyor. Erkeklerin poligam oluşu karşımıza samimiyetsiz bir tablo çıkarıyor.
- Ya kadınlar?
- Kadın ruhunu kadın duygularını kadının erkeklere duyduğu hisleri şarkılarım sayesinde çok iyi öğrendim.
Bugün benim Ferdi Özbeğen olmamda kadın müzik severlerin rolü 1 numaradır. Neden? Çünkü tüm şarkılarım kadın ağzında erkeğe yazılmış şarkılar ve bunu bir erkek sanatçı söylüyor. Yani ben, eğer kabul ederlerse kadınların tarafındayım...