SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 31 Mayıs 2011

Diyarbakır liderleri ağırlıyor

Başbakan Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'konuştukları istasyon' ayrı gitmeyecek. Çünkü 24 saat arayla Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda partilerinin düzenlediği mitinglere katılıp, kürsüden seslenecekler.
Malum; özellikle seçim sürecinde 2 lider pek yan yana gelmedi. Oysa 3-4 gündür Diyarbakır caddelerindeki bilbortları 2 liderin posterleri hem de neredeyse omuz omuza denecek şekilde süslüyor.
Bugün Kemal Kılıçdaroğlu'nun saat 14.00'deki mitingi biter bitmez meydan hemen toparlanacak.
Bölge süratle asılan CHP bayrakları, afişler, dövizler, flamalar, pankartlardan arındırılıp yerlerine AK Parti'ye ilişkin tanıtım malzemeleri yerleştirilecek.

Gelen herkes konuğumuzdur

Mitinglerin oldukça kalabalık ve coşkulu geçmesi bekleniyor. Özellikle esnaf ve seyyar satıcılar işlerin hayli yoğun geçeceğinden yana ümitli.
Marangozlarla sohbetim sırasında "1 haftadır full time çalıştıklarını, 3 tekerlekli seyyar arabası, simitçi, şekerci, bayrakçı, poşucu tezgâhları yaptıklarını" söylüyorlar gülerek.
Berberler bile keyifli. "Televizyonlarda görünme ihtimali var diye gelip saç sakal tıraşı olanlar çok fazla Savaş Abi" diyorlar.
Bu arada siyaseten olmasa da her iki lidere kişisel ilgi duyan, merak eden pek çok Diyarbakırlı görüp konuştum. "Partilerine oy verip vermeyeceğimiz çok önemli değil. Ülkemizin 2 önemli lideri şehrimize geliyorsa, gidip dinleyeceğiz elbette" diyorlar.
Vali ve Emniyet Müdürü her iki mitingin de huzur içinde geçmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirtiyor. Poliste izinler kalktı, çevre illerden takviye kuvvet gelmesi de söz konusu.
İstenmeyen olayların çıkmaması için alınan tedbirler doruk yapmış vaziyette.
Bazı internet sitelerinde "Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın mitinglerine itibar etmeyin.
Onları konuşturmayın, kontak kapatıp yolları kilitleyin!"
şeklinde çağrı haberleri çıkmasına karşın, Diyarbakırlılar her iki liderin de kentlerine gelişinde ünlü konukseverliklerini göstermekten yana. İl
başkanı umutlu

CHP Diyarbakır İl Başkanı Muzaffer Değer'le konuştum:
- Heyecanınız dorukta görülüyor.

Nasıl karşılanacak Kemal Bey?
- Liderimizi kente girdiğinde 'Hun bi xerhatin' diyerek karşılayacağız.
- Ne demek o?
- Kürtçe "hoş geldiniz" demek.
- Afişlere 'tarihi miting' yazmışsınız. Sebep?
- Tarihidir Savaş Bey. Çünkü umutlarımız büyüktür.
- Paylaşsanız.
- Barışın, kardeşliğin, dostluğun, birliğin umuduyla umutluyuz.
- Hazırlıklar tamam mı?
- Hemen hemen bitirdik.
Geceden platform kuruldu.
Havaalanı protokol yolu bayraklar, flamalarla donatıldı.
- Gençleriniz mi yaptı bu görevi?
- Partimiz il teşkilatının gençleri başta olmak üğzere kadın kolumuz da çok çabaladı. Zaten mitingde de ön safta kadınlar ve gençler olacak.
- Sadece genel başkan mı konuşacak? Müzik grupları, şarkılar türküler olacak mı?
- Sevilen yerel sanatçımız İbrahim Macit'le görüşme halindeyiz. Muhtemelen o sahne alacak.
- Konuşma metni, çerçevesi, süresi belli mi Kemal Bey'in?
- 1 saat kadar sürer diye düşünüyoruz. Kemal bey irticalen konuşma ustası. Dolayısıyla yazılı bir metin yok. Tahminim demokratikleşme üzerine, yeni anayasa maddeleri üzerine yoğunlaşacaktır. Özellikle de Kürt sorunu maddeleri üzerinde hassasiyetle durur, önerilerini sıralar.
- Gece kalacak mı? Başka yerleri de gezecek mi kentte?
- Hemen Kilis'e uçacak. Oradan da Şanlıurfa'ya. Ama eşi Sevil Hanımefendi akşam 20.30'da Ankara uçağına kadar kentimizde dolaşacak. Kadın kollarımız kendisini varoş mahallelerdeki yoksul evlerine bir de şehitliğe götürmeyi düşünüyor.
- Son olarak, 'güvenlik konusunda bir tedirginlik var mı?' diye sorayım. Her hangi bir olumsuzluk ihbarı, duyumu aldınız mı?
- Diyarbakır insanı konukseverdir. Zaten çok sevdikleri bir lider geliyor. Emniyet normal seçim toplantısı önlemlerini aldı.
Her hangi bir olumsuzluk olacağını sanmıyoruz, duyum da almadık...