SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 14 Nisan 2011

Urfa Diyarbakır gezdim

Barış Manço'nun şarkısı gibi:
Hani "Urfa Diyarbakır gezdim, 32 Sancak saydım" diyordu ya rahmetli Manço. İşte öyle gezdim ben de.
Adaylar açıklandı, bu bölgede sancılar, hareketlenmeler arttı "Dur bir bakam da gelem" dedim. Urfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Hilvan, Siverek, Çınar ve daha bir dolu yerde temayül yoklamalarında bulundum kendimce. Bugünlük Şanlıurfa ve civarından söz edeceğim size.

Rekor bu kentte

Rekoru Urfa kırdı. Tam 351 aday adayı çıkardı Şanlıurfa. Sayı olarak İstanbul'un ardından toplamda 2. sıraya yerleşti ama nüfusa oranlarsak İstanbul'u bile fersah fersah geçiyor. Kentte "Peygamberler şehri Şanlıurfa bu defa aday adayları şehri de oldu" esprisi yapılıyordu. Başhemşireden otobüs şoförüne, üniversite hocasından çay bahçesi işletmecisine, kebapçı ustasından türkücüye, muhtardan aşiret reisine, orman memurundan dönercisine, bakanlık müsteşarlığından sıra gecesi organizatörüne, hemşireden mühendise ve daha bir dolu meslek erbaplığından meclis hayallerine kapılanlarda "gol kralı" Şanlıurfa oldu.

İbrahim sorunsalı
Bazı bağımsız adayların arkasında aşiretler var. Ayrıca BDP, biri KCK davasından hapiste bulunan iki adayından İbrahim Binici ve İbrahim Ayhan'ı bu kentte destekleyeceğini açıkladı. AK Parti listesine giremeyen İbrahim Tatlıses memleketinden bağımsız aday olduğunu ilan etti. Bağımsızlar arasında AK Parti'den istifa eden milletvekili Zülfikar İzol da var.

Bucak'ın kardeşi

Türkiye'nin en büyük aşiretlerinden birinin lideri olan İzol'ün sadece Şanlıurfa'da değil sözünün geçtiği Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Tunceli'deki seçmenlerin yönelimini de etkileyebileceği kaydedildi.
Bucak aşireti lideri olan ve Susurluk Skandalı'ndan yargılanan Sedat Bucak'ın kardeşi Ahmet Ersin Bucak da bağımsız aday olarak Şanlıurfa'dan milletvekili olmak için yarışacak.
AK Parti, 5 güçlü bağımsız aday karşısına Devlet Bakanı Faruk Çelik'i koydu. Listenin ilk sırasında yer alan Çelik'i Şeyhanlı aşiretinin lideri Seyyit Eyüpoğlu izledi. İl Başkanlığı ile Ahmet Eşref Fakıbaba arasındaki anlaşmazlık, AK Parti'nin yerel seçimlerde belediye başkanlığını kaybetmesine neden olmuştu.

Urfalı'nın kafası karışık

Kentte nabız tutuyorum ve Urfalı'nın kafasının karışık olduğunu görüyorum. Herkesin hepi topu 1 oyu var ama adayların hemen hepsiyle bir şekilde gönül, akrabalık ya da siyaset ilintisi var.
Bazı Urfalılar ise 1. sırada aday gösterilen Faruk Çelik konusunda şaşkın. Bunun rest mi jest mi olduğu konusunda ikircikleniyorlar. Ama aksakal diyebileceğimiz siyaset deneyimli ve kanaat önderi Urfa büyükleri; "Şehrimize Faruk Bey gibi önemli bir bakanın armağan edilmesi faydamızadır. Kısa zamanda bunun yararını göreceğiz" diye rahatlatıyorlar hemşehrilerini.