SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 7 Mart 2011

Çarşı pazar gezmesine devam

'Kışlalar doldu bugün/ Doldu boşaldı bugün' diyen ünlü uzun havaya nazire gibi, eskinin Rami Kışlası da dolup boşalıyor 'bugün'. Lakin askerle, asker yakınıyla değil, alıcı, satıcı, nakledici kalabalıklarından oluyor bu dolup boşalma.
Malum, bu tarihi kışla nicedir askeri amaçla değil, ticaretin; hem de ekonomiye nabız- tansiyon göstergeliği yapacak kadar önemli bir karargah işlevi görüyor. Kuru gıda toptancılarının merkez üssü desek abartı değil.
Ol nedenle, gidip ölçtüm o nabzı- tansiyonu. Dernek başkanları, kadim esnafları, gelen gideni yoldan geçeni izledim, konuşturdum dinledim "Kıssadan hisse ne?" derseniz gayetle açık:
Perakende sektörü büyüyünce sırf bakkallar değil toptancılar da nasibini almış değişimden.
Orada her kime danıştıysam; bir yandan eskinin görkemli, bol müşterili, yüksek cirolu- kârlı günlerini yâd edip bir yandan da tünelin ucunda gördük dedikleri ışıkları anlattı. Açarak, süzerek, derinleştirerek sunmak gerekirse de bakın neler derledim.

Derde çare
Erhan Tekin 42 yaşında Bitlis doğumlu bir esnaf. 11 yaşından beri gıda piyasasında. Rami'deki bu merkeze geleli de tam 14 yıl olmuş. Peynir, zeytin, turşu, konserve balık toptancısı.
Düşük cirolardan ve büyük marketlerden yana dertli.
- Derde çare ne peki?
- Sihirli bir çare yok. Binlerce bakkal kepenk kapattı malum.
Onlar gelirdi eskiden. Şimdi kalan bakkallar da taksit imkanı sağlayan büyük marketlere gidiyor.
- Ülke büyüyor, ekonomi büyüyor, değişim kaçınılmazdı. Hiç mi öngörmediniz durumu?
- Yer değiştirmekten zihniyet değiştirmeye fırsat bulamadık ki.
Önce Tahtakale'deydik. Sonra Eminönü'ne, ardından Unkapanı'na taşındık topluca.
Sonra da burası. Masraf yüksek, gelir az. Umudumuz Kayabaşı'nda kurulacak modern iş merkezinde.
Oraya geçince tapulu yerimiz olacak. Masraf düşer, temiz pak iş görürüz.

Başkan diyor ki
İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, 'Karlı Gıda'nın da sahibi. İşi 'kârlı gıda' olmaktan çıkınca onun da derdi dağdan yüce.
- Kaç esnaf, kaç dükkan burası?
- 870 esnaf, bin 150 dükkan var Rami'de. Eskiden adım atılmayacak halde olan bu labirent sokaklar şimdi nasıl tenha bakın.
Tam 130 dükkan boş.
- Pahalıymış kiralar?
- İki tür dükkan var. 21 ve 42'şer metrekarelik. Küçükler ayda 485 lira, büyükler de 860. Büyük toptancılar bizden ayrılıp Bayrampaşa'ya MEGA'ya gitti.
Her gün 0-15 araçlık konvoylar yapar kaldırırlardı buradan.
Gittikleri yerde çok daha fazla kira ödüyorlar. Buraya dönerlerse hem onlar rahatlar hem bölünen müşteri bize döner.
- Buradan da taşınacakmışsınız?
- 2-3 yıldır gerçekleşemeyen bir TOKİ projesi var. Hepimiz onu bekliyoruz...
- Nedir o kısaca?
- Başakşehir yakınında Kayabaşı bölgesinde. 300 dönümlük bir arsaya inşa edilecek yeni site. Olmazsa Hoşdere'deki 300 dönümlük bir başka yer.
Eminönü'nden sonra 7 kez taşındık. İlk kez modern, sağlam ve kalıcı bir çarşımız olacak. 20 milyonluk İstanbul'da gıda satmak için bir kompleks yok. Proje bittiğinde sadece İstanbul'a değil, diğer illere de hizmet edecek bir kompleks olacak.TOKİ'ye bir teklif de sunduk. Siteye 2 kilometre mesafede konut yapın dedik.
Makul karşıladılar, bekliyoruz...