SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 7 Şubat 2011

Kübra için kaydılar

Rüya gibi başlayıp dün biten 25. Üniversitelerarası Kış Oyunları'nda anlamlı bir son yaşandı. Bir grup Türk ve yabancı kayakçı "Kübra Tosun" anısına kaydı ve onu sevgiyle andı çünkü.
Kübra kim mi?..
Ne çabuk unuttunuz?..
Oysa nasıl da hüzünlenip belki de ağlamıştınız ardından.
Kübra da bir kayakçıydı. 15 yaşında, şampiyonluklar kazanmış ve yaşasaydı üniversiteli olup bu yılki oyunlarda yarışacaktı Kübra.
Antrenman sırasında şimdi tüm ülke sporcularının oyunlar köyü olarak yerleşip yaşadığı üniversite kampüsünde, traktör römorkuna çarparak can verdi.
Onunla aynı lisede okuyan bazı takım arkadaşları 2 yıl içinde büyüdü, üniversiteli oldu ve kış oyunlarında yarıştı.
Ancak onu unutmadılar.
Dünkü kapanış öncesi klasman dışı özel bir iniş gerçekleştirildi. O inişte kayan sporcular, Kübra'nın fotoğraflarıyla formasını taşıdı.

Öyle bir geçer zaman ki
Şimdi bir acıyı harmanlamak için değil, onun anısına hürmeten hatırlayalım yitik genç kızı ve o dehşet gününü. Kübra Tosun...
Erzurumlu Milli Kayakçı.
Atatürk Üniversitesi kampüsü içerisinde tekerlekli kayakla antrenman yaparken, hızını alamayarak park halindeki traktörün römorkuna çarptı. Kaskı olmayan ve kanama geçiren lise öğrencisi Kübra, kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak 15 yaşında genç yaşta hayata veda etti.
Milli takım aday kadrosundaydı
Palandöken Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'
nde şoför olarak çalışan babası Hikmet Tosun acısı hala ciğerini dağlayan kızını bakın nasıl anlatıyordu: "İlkokul sıralarında sporla tanıştı ve yıllarca masa tenisi oynadı. Bu sporda da birçok başarılara imza attı il birincilikleri kazandı. Kendi isteği ile Spor Lisesi'ne yazıldı.
Vefatından 1.5 yıl önce de tekerlekli kayağa başlayıp hızla geliştirdi, milli takım aday kadrosuna çağrıldı. Bolu'daki milli takım kampına gitmişti. Bir süre önce kamptan döndüler. Kamptan sonra hocaları izine ayrılıyor.
Kübra da 2 arkadaşı ile birlikte her zaman antrenman yaptıkları yere gidiyor. Cemal Gürsel Stadyumu'nun yanındaki antrenman sahası inşaat nedeniyle kapalı olunca, daha önce hocalarının gözetiminde antrenman yaptıkları yere gidiyorlar. Antrenman yaparken birden köşeden traktör çıkıyor.
Arkadaşının birisi kendini kurtarıyor ama Kübra süratli olduğu için kurtaramıyor, römorka arka yandan çarpıyor. Göğsünü sert vurunca da iç kanaması geçiriyor, hayatını kaybediyor..."

Tekerlekli kayak nedir?
Kayağın karsız ortamda yapılan dengidir. Kayağın benzeri, asfaltta yapılan sporda iki ucunda tekerleği olan, uzatılmış patenler kullanılır. Tekerlekli kayak ile kaymanın tekniği karda kaymak ile çok benzerlik gösterir.