SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 22 Aralık 2010

İhracatta Mohaç Türküsü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'yle kısa bir sohbet yaptım. Memleket menfaatleri açısından pek bir faydalı bulduğum konuları önce onunla dertleşip sonra da size sunuyorum.
- Dünya kazan, siz kepçe oldunuz?
- Sayın cumhurbaşkanı ve başbakanımız, Devlet Bakanı Zafer Çağlayanla birlikte bir gün bakıyorsunuz Amerika, Brezilya, Japonya'dayız. Bir gün bakıyorsunuz Afrika, Uzak Asya'dayız. Bunlar topyekün bir ekonomik seferberliğin ayak sesleri.
- Yahya Kemal'in Mohaç Türküsü şiiri gibi. "Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik" diyor ya, siz de ihracatın "akıncı beyleri" gibisiniz yani?
- Aynen de öyleyiz. Akıncı beyleri gibi keşif gezileri yapıp yol açıyoruz. Bir anlamda tohum ekiyoruz. Siz de gördünüz mesala Afrika çok bakir bizim için.
Keşfedilecek çok şey var. Oldukça fırsat yüklü bir kıta. Hem ihracaat hem de yatırım alanında Türk iş adamlarının bu fırsatları değerlendirmesi lazım. Afrika'daki büyükelçilik sayımız 30'a çıkarken Türk Hava Yolları da 14 ülkeye direk uçuş yapıyor. Yani topyekün bir harekat başlatıldı. Ben Türk Hava Yolları yönetim kurulu üyesiyim aynı zamanda. 2011 yılında Afrika Kıtası'nda 6 ülkeye daha seferler başlayacağını müjdeleyebilirim size.

Kim önde

- Turizmcileri de kolluyorsunuz gördüğüm kadarıyla.
- Çok doğru tespit etmişsiniz.
İhracattan sonra en büyük döviz girdimiz turizmden. Bu temaslarımız sırasında hizmet sektörü içinde yer alan turistik yatırımlar ve turist akışı açısından da çaba sarfediyoruz. 30 milyona yakın turist geliyor ve 25 milyar dolar döviz giriyor turizmden. 2008- 2009 arası küresel krizde hizmet sektörüyle öne çıkmış Fransa, İngiltere, İspanya, Yunanistan ve Portekiz'i ele alalım. Bunlar hizmet sektörüyle büyüyen ülkelerdi. Şimdi ya eksi büyümede ya da yerinde saymaktalar. Sadece Almanya başarılı oldu, çünkü üretti ihraç etti.
Sadece geçen yıl Çin'e geçildi. Bu yıl onu da dengeledi. Bunlar bizim için örnek teşkil ediyor, dış ticaretin önemini vurguluyor. Uluslararası Paladyum Know How firmasıyla ortak çalışmalar yaptık, 2023 yılı itibariyle 500 milyar dolar dış satım hedefi koymuş durumdayız. 10 büyük ekonomi olmak hedefimizdir.
- Kişi başı gayri safi milli hasıla ne olacak hedef tutarsa?
- 25 bin doların üzerine çıkarmak istiyoruz. En az 10 markamızı dünya çapında yapmaktır gayemiz.

Evin kumandası

- Sizi bu seyahatte fırıncıya benzettim.
- Neden ki?
- Fırıncı, ekmeği kendi yapar başkasına yedirir. İş adamı kimliğinize rağmen kendi firmanızda icraatı ortaklarınıza bırakıp, yatırımcı ve ihracatçı iş adamlarımız için bakan beyle birlikte kendinizi helak ediyorsunuz.
- Bu, askerlik hizmeti gibi bir şey diye düşünün. Şu anda görev sırası benim. Zaten tek başına başarı hiçbir şeydir. Hep birlikte başarı önemlidir. O kadar bile faydam varsa bundan kıvanç duyarım.
Fakir bir ülkede zengin olup, evimizin kapısından çıkınca sefalet geçireceksek o bizi yaralar.
- Herkes yaptıklarınızı alkışlıyor peki evde yenge ne diyor. Çocuklar ne diyor?
- (gülerek) Tam isabetli soru bu Savaş Bey kardeşim. Orası büyük sıkıntı. 4 yaşında bir kızım da var.
Ayda 20 gün yurtdışı, içerdeyken de şehirlerarası geziler toplantılar, bakanlık, başbakanlık meclis, akşamları gelen gurupların ağırlanması. Yani hem çocuk hem hanım sitemlerinde haklılar. Her başarılı erkeğin arkasında bir hanım vardır bizde de öyle. Evin ve çocukların her türlü kumandası hanımda sağolsun. Özverilerine minnetarım.