Tarihi 26 Mayıs 2016

Ekran darbesi

Çocukken yapmadığıma pişman olduğum tek şeydir. Girilmesi yasak olan bir askeri bölgeye girip, bir subay gazinosundan gazoz araklamak. Kendi çocuklarını yiyen darbelerin bizlerden aldıklarına karşılık bir gazoz hayali nedir ki?
***
12 Eylül bu ülkenin görüp göreceği en soysuz darbeydi de. Türk insanının masumiyetine asıl darbeyi televizyonlar yaptı. İçine öldürdüğü değerleri gömdüğü kutuyu tıka basa doldurarak!
***
O televizyonlar önce dost gibi evimize girdi. Sonra en değerli insanlarımızın fotoğraflarını astığımız çerçevelerin içine yerleşti. Üstelik insanlıktan ve ahlaktan muaf tuttu kendini. Sevdiğimiz insanlar o çerçevenin arkasına saklandı. Çerçevenin ön yüzündeki vebali taşıyamadıkları için belki.
***
Taş plaklardaki maziyi aramıyoruz. Teknolojik bir çağda ninelerin masalları kalmadı elbet. Ama ninelerin torunlarına bıraktığı namuslu düşler kalmalıydı. Kimselere sormadan büyüyen sahipsiz çocukların bile sahibi oldu bu televizyonlar. Çocukların düşlerinin gücünü eline geçirdi. Ya da yönetti. Sonra kendi çocuklarını doğuran bir zamanın içinde gururla seyretti eserini.
***
Herkes kendi payından fazlasını aldı. Bu infaza itiraz da etmediler üstelik. Sistemin önem ve anlamına uygun bir hatıra niyetine.
***
İnsanlar eskiden geldikleri yolun uzunluğuyla gurur duyardı. Artık zenginliği parayla ölçülen değerler ülkesinde. Şimdi "bir karış mesafe" kat etmeden parayı bulmanın sihirbazlığıyla gurur duyuyor. Bir de sanal alem çıktı ortaya. Her şeyin yazılıp sonra silindiği. Her türlü hakaretin hak sayıldığı, insancıl duyguların yok sayıldığı bir düzen. Ve sevgi toz oldu gitti, ekranlar üzerinde.
***
Teknoloji bizlere çok pahalıya mal oldu. Her şeyimizi aldılar! En çok da bu kahrolası televizyonlar!

MHP kongresi
Yargıtay MHP'li muhaliflerin kongre talebini oybirliğiyle kabul etti.
Kimse koltuğun sahibi değilse.
Aday olmanın hak sayıldığı bir parti gerçeği mevcutsa.
Seçilenin de kaybedenin de saygı duyacağı bir kongreden doğal ne olabilir.
MHP'nin kendi içinde kaynamak yerine, ülkeye hizmet etmenin anlamını hissedeceği bir kongrenin kararını nasılsa verecek olanlar mevcutken!

Mutluluk Takvimi
* Dakik ol ve bunu başkalarından da iste.
* Bir çocuğu omzuna al.
* Işıkları kapat geceyi seyret.
* Yattığın yeri topla.


Kalbimi öpsün diye
Sol yanıma koydum
Resmini
Kahrımı çektin diye
Şarkılara verdim ismini

Gözlerimin içine
Bakıp bakıp anılar
Git onu getir diyorlar
O da sevdi halden anlar

Geceleri kanıyor
Kokuna uyanıyor
Ama halden anlamıyor
Kalbi kırık odalar

Bir gelsen uğradım desen
Hasbelkader
Bizde bu yürek varken
Aşk her şeyi affeder

Hakkı YALÇIN