Tarihi 12 Şubat 2016

Dünün çocukları

İstanbul'un dünlerinde her yoksul mahallede bile tiyatro vardı. Tiyatro ışığın mahallelerden saçılmasının sembolüydü. Saygının, zarafetin ve ahlakın. Sonrası uzun hikaye! Paranın her şeyin üzerine çıktığı, insanlığın ayaklar altına alındığı televizyonlu yıllar.
***

Yaşadığı mahallelerin duvarlarına benzer insanlar. İlk oralara yazdık sevgilerimizi ve isyanlarımızı. Yerdeki çimenlerin üzerine yatıp yıldızlara bakan çocuklardık. Kimseye yukarıdan bakmamayı o zaman öğrendik.
***

Ben bu şehirde kağıt mendil bilmeyen yakası karanfilli zamanları gördüm. Ama bu kadar ahlaksızı hiçbir zaman görmedim. Bizler çocuk yanımızla sevdik İstanbul'u. Çeşmelerden su verdi bize İstanbul, balık verdi. Özgürlük verdi mahalle aralarında. Bizler de ona gençliğimizi verdik. Gözümüzü kırpmadan.
***

Şimdi eline düşeni ayaklar altına alanlar şehri İstanbul. İnsanlığı insanlar tüketti. Balık bereketini balıkçılar kuruttu. Önceki gün balık tezgahındaki fiyatlara baktım. Yuh" dedim balıkçıya, sesini çıkaramadı.
***

İstanbul da sesini çıkarmadı hiç. Bağrına baltalar inerken, denizlerine yasak av mevsimlerinde ağlar atılırken, çocukların arsalarına gökdelenler dikilirken sessizce seyretti. Bizim çocukluk aşkımız İstanbul. Oksijenimiz gitti, geleceğimiz. Yol kenarındaki gelinciklerimiz.
***

Parasal hallerin, insani hallerden daha çok değer bulduğu bir şehirde yaşıyoruz şimdi. Hayallerin kapısı bile kör kilit artık. Şehrin ağlayan yüzünde trafik soysuzları var. Çakalların gözlerine kestirdiği kurbanlar var. Zarafet yok, tahammül yok, insanlık yok.
***

Bizler eski Türk filmlerinde bir sarılma sahnesine ağlayan annelerin babaların çocuklarıyız. Bu şehrin eski güzelliklerini görmüş, insanlıklarına şahitlik etmiş biri için, şimdi bazı gerçekler öylesine acı veriyor ki. Onu gökdelenlerden bakanlar anlayamaz. Onu başka şehirlerden gelip hazıra konanlar da anlayamaz. Özgürlüğü, zarafeti ve komşuluğu çalınan babaların çocukları anlar.
***

Ellerinde sadece siyah beyaz düşleri kalanlar. Bugün bile o yılları arayan dünün çocukları.

Haklı isyanlar
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan haklı isyanlarda.
Terör örgütüne arka çıkan Amerika ve 300 mülteciyi kabul etmeyi matah bir şey sanan ülkelerden sözlerini esirgemiyor.
Tayyip Erdoğan'ın bu ülkede sevilmesinin sırrı, haklı olduğu zamanlardaki dik duruşu.
Namussuz ortaklıklara karşı durmanın bir bedeli varsa.
Hepimiz bu bedele ortağız.

Mutluluk Takvimi
İyi bir şemsiyen olsun.
Mizah dergisi oku.
Yattığın yeri topla.
Başkasının sırasını kapma.
Yol arkadaşını iyi seç.

Eskiden aklımdan
Çıkmazdın
Şimdi arada bir
Aklıma geliyorsun
Her şey senin eserin
Suçunu biliyorsun

Adına yazılacak
Bir satır şiir de
Güzel anılacak
Hatır da bırakmadın

Gözlerini alan
Kalbini de alsın
Uyuşmuyor ruhumla
Sendeki lekeler
Sen benim hayatımdaki
En kirli masalsın

Hakkı YALÇIN