Tarihi 29 Ocak 2016

Moda!

Teknoloji başlayınca nostalji bitti. Sohbetlerin eski tadı dostluktu. Şimdi dedikodu! Şimdi aşk hikayelerinde bile şeref kalmadı. Külkedisi her gece ayakkabı değiştiriyor! Kime uyarsa!
***

1964 yılında Milletlerarası Basın Enstitüsü'nün 13. Kongresi için Türkiye'ye gelen delegeler ne demiş. "Türkiye rüyalar ülkesi!" Eskilerden güzel şeyler bulunca. İçim içime sığmıyor!
***

Eskiden belediye otobüslerinde büyüklerine yer vermeyen bir çocuk, bütün gün konuşulurdu. Şimdi büyüklerine yer veren bir çocuk bulunursa. Yine konuşuluyor. "Köyden gelmiştir keriz!"
***

Eskiden bir genç kız sokakta tecavüze uğrasa bütün ülke ayağa kalkardı. Şimdi gece yarısı tecavüze uğrayan genç kızlar için üretilen düşünceye bakın. "O saatte sokakta ne işi vardı?"
***

Kötülüklerin itibar gördüğü bir ülkede. Denize atılan iyiliklerin hikayeleri bile kalmadı ya! Batsın bu dünya!
***

Elektronik postaymış! Siz hiç elle yazılan bir mektubu okudunuz mu?
***

Oturduğu yerden dünyayı parmağında oynatan maharetli ellere sahip değiliz. Hala bütün gücümüz kalem ve düş. Ve hala siyah beyaz masum güzelliklerin peşindeyiz. O yüzden bizim gibilerin modası geçti.
***

Zaman her şeyi öğütüyor. Çocukluğumuzun o güzelim insanları da şarkılar gibi "gönül penceresinden ansızın bakıp geçti." Eskiden geç uyananlar için "Üsküdar'da sabah olurdu!"
Onun da modası geçti.

YÜZYILIN 40 FİLMİ
Sinema ve edebiyat dünyasından 383 isim, Türk Sineması'nda "Yüzyılın 40 Filmi"ni seçti. Birinciliği 1982 yılında Tarık Akan'ın başrolünü oynadığı, Şerif Gören'in yönetmenliğini yaptığı "Yol" filmine verdiler. İkincilik Nuri Bilge Ceylan'ın, "Bir Zamanlar Anadolu"da, üçüncülük Yılmaz Güney'in "Umut" filmine. Hepsi de sosyal konuları içeren, ustalık gerektiren emeğin eseri. 2000'li yıllardan sonraki zibidi filmlerin listede olmayışı da çok şey ifade ediyor.

Mutluluk Takvimi
Otobüs şoförüne selam ver.
Yalanı bağışlama.
Dünya haritasında tatile çık.
Gece lambası kullan.
Kestane ye.

Terk ettim ben yokluğunu
Hasretinle ölemezdim
Yokluğuna alışarak
Varlığını sevemezdim

Seni başkasında bulmak
Artık korkutmuyor beni
Tarafımdan ödenmiştir
Bu sevdanın bedeli

Sevda kitabımda
Af yoktur benim
Böyle yazmış
Gerçek aşkları yazan
Aşkıma attığın
Sahte imzanla
Beni kaybettin bari
İsmini kazan

Hakkı YALÇIN