Tarihi 23 Temmuz 2010

Zengin ve yoksul

Bir şehit babası haykırıyor. "Niye hep yoksullar ölüyor?" Zenginlerin acıkınca yoksulları yediği bir ülkede, yoksulların ölmesinden doğal ne olabilir ki.
***

Bakın araştırın, askerden kaçanlar zengin çocuklarıdır. Onların askerden kaçmasına yataklık edenlere sormak gerekir. "Bu mu lan sizin şerefiniz?" Yoksulluğun sesi de çıkmaz, çünkü bastırılmıştır.
***

Yoksulların, ne toplum önünde, ne yasalar önünde eşit olmadığı bir ülke düzeni vardır da. Zenginlerin kendi yasaları vardır. Aynı suç karşısında zengin ve yoksulu yan yana koyun bakalım. Anayasa'nın "eşittir" dediği iki insandan, hangisinin canı çıkar da? Hangisi üste çıkar?
***

Alın teriyle zengin olanlara tek sözüm yoktur. Ama zengin hırsızlara, ahlaksızlara ve kaypaklara diyecek sözüm çoktur. Zenginin ağırlığı, ruhundaki kalitesinden değil de, parasıyla ölçülüyorsa. O ülkede her şey hafiflemiştir. Devletin malı deniz, yemeyen domuz atasözü, onların önünü açmak için uydurulmuştur. Yoksullar ülke sevgisinde Mecnun'dur. Şehit olmakta. Zenginler sıkışınca toz olmakta.
***

Bir gerçek vardır ki... Yoksullar, her zaman zenginlerin saflarını tutan politikacıları sever. Yoksullar, kendi haklarını savunan gazetecileri değil de, ahlaksızlığın kitabını yazan züppeleri sever. Yoksulun yanında yürüyenlerin yazdıklarına "Yoksul edebiyatı" denir. Zengin edebiyatının bedeli, daha çok itibar, daha çok namussuzluk ve ihanetle ödenir.
***

Bu dünyada hiçbir şey sebepsiz yaşanmıyor. Her insanın kaderi, kendi kaderidir derler. İnsanlar kaderlerini kendileri belirler. Yoksullar, 1970'li yıllarda, kendileri için mücadele eden "onurlu insanların" harcanmasına göz yumduğu içindir ki... Kaderlerini asla değiştiremezler.

* * *
Bir yarım sigara
Bir solmuş resim
Sensiz gecelerin
En güzel düşü
Çıkmasın aklından
Yaşlı gözlerim
Seni bulur muyum
Asker dönüşü
Selam duruyorum
Yalnızlığıma
Karşımda gecenin
Mahzun gülüşü
Nöbet tutuyorum
Hatıralara
Seni bulur muyum
Asker dönüşü
Hakkı YALÇIN

* * *
MUTLULUK TAKVİMİ
23 Temmuz 2010
Bugünü dün kadar kolay harcama.
Çocuklarayüzme öğret.
Karpuz kabuğuna isim yaz.

* * *
Alain Delon diye bir şarkı, radyolarda bir numara oluyorsa. Bu ülkede kalitenin rahmetlik olmasından doğal ne olabilir.

* * *


ÇALINAN HAYATLAR
"Mankenler kraliçesi" denilen bir kadın öldü. Bir taraf "intihar etti" diyor, diğer tarafa göre uyuşturucuya kurban gitti. Ne olursa olsun, bundan bir hafta önce "Hayat çok güzel" deyip gökyüzüne teşekkür eden bir genç kadın, şimdi yerin altında. O kadının hayatını çalan her neyse. Diğer genç kızların hayatını çalmak için de, tetikte bekliyor. Cümlenizin haberi olsun.

* * *
İnsan sevmeye başladığında, yaşamaya da başlar.