Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 30 Temmuz 2015

Yerli Fikir Haftası!..

Gençler pek bilmezler. 60'lı ve 70'li yıllarda okullarda Yerli Malı Haftası kutlanır ve bu hafta içerisinde bir gün de, öğrenciler evlerinden getirdikleri yerli mallarla adeta ziyafet çekerlerdi. 1983'ten itibaren yerini 'Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'na bırakan Yerli Malı Haftası'nın temel mantığı, genç Cumhuriyetin kendi kendine yeter hale gelebilmesi için üretimin artırılması ve bu arada dışarıya para akışının kesilmesi gibi esaslardı.
Yerli Malı Haftası, daha çok ekonomik kaygılarla düzenleniyor olsa da, aynı zamanda topluma kendisine ait olanı koruma ve geliştirme duygusu da aşılıyordu şüphesiz. Tabii, olabildiği kadarıyla.
12-18 Aralık tarihleri arasında okullarda kutlanan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nda, eskisi gibi 'Yerli Malı Günü' düzenleniyor mu, bilmiyorum. Eğer varsa, umarım çocuklar o gün yerli malı diye tuhaf şeyler getirmiyorlardır. Hey gidi günler faslından muhabbet ettiğimiz bir mecliste gündeme geldi bu konu. İçimizden birisi eksiden okullarda kutlanan Yerli Malları Haftası'nı hatırlattı.
Yaşı 60'a merdiven dayamışlar grubu arasında hoş anıların anlatılmasına vesile oldu bu. Derken gruptan bir arkadaşımız, "Keşke birileri akıl etse de, bir 'Yerli Fikir Haftası' düzenlense" deyiverdi... Yerli Fikir Haftası!.. Neden olmasın?
Ülkemizin son iki asırlık tarihi, yerli malı olmayan fikirlerin meydana getirdiği karışıklıklarla geçti dense yeridir.
Ve hiç mübalağa etmeden söyleyebiliriz ki, günümüzde karşı karşıya bulunduğumuz kaotik durumun da ağırlıklı sebeplerinden birisi bu.
Şunu da söylemek gerekir ki, bu sadece bizim problemimiz de değil.
Bulunduğumuz bölgedeki hemen bütün topluluklar, bu sıkıntıdan mustarip.
Coğrafyamızda, daha bir asır öncesine kadar bir bayrak altında yaşamakta olan topluluklar, onlarca ayrı bayrak altında yaşıyorlar şimdi. İşin garibi, bunların hemen tamamı da ciddi problemlerle karşı karşıya. Nerdeyse bir asra yakın bir zamandır devam eden bu halin, yakın zamanda düzelebileceğine dair herhangi bir emare de gözükmüyor.

Kendi aklını kullan!..

Oysa basit bir mantıkla bakıldığında, tamamına yakını Müslüman olan bu coğrafyanın bir ve beraber olabilmesi, mümkün. Kolaylıkla hem de. Bunun için gereken tek şey, bütün gelişmeleri ayrışma ve çatışma olacak şekilde tezgahlayan yabancıların aklı yerine, kendi akıllarını kullanmaları.
Bu konuda öncelik de kaçınılmaz olarak Türkiye'ye düşüyor gibi. 1930'larda, kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için Yerli Malı Haftası'nı ihdas etmiş bir ülke olarak; bu günlerde de, öncelikle ülkemizin ve sonrasında bölgemizin kendi aklını kullanabilmesini temin edebilmek maksadıyla, Yerli Fikir Haftası düzenlenebilir pekala... İşin ciddi tarafı şu ki, başımıza gelenlerin ve gelmekte olanların temel sebebi, başkalarının fikirleri ile hareket ediyor olmamız. Bu badireden çıkış yolu bulmak istiyorsak eğer, bunu ancak ve ancak kendi fikirlerimiz sayesinde sağlayabileceğimiz, kesin.
Evet, şu 'Yerli Fikir Haftası' fena bir fikir değil...