Yerelması sarımsak mutluluğu bağırsak

Stres ve gerginlik, bağırsaklarımızı vuruyor. Mutluluğun sindirim sisteminden geçtiğine dikkat çeken uzmanlar, brokoli, patates, yerelması ve sarımsak tüketmemizi öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2017 Güncelleme 20 Eylül 2017, 00:00
Yerelması sarımsak mutluluğu bağırsak

İÇİNDEKİLER

HİÇ aşık olduğunuz birini göreceğiniz zaman heyecandan midenizin kasıldığı, hatta bozulduğu oldu mu? Bu durum, beyin ile bağırsak arasındaki bağın en önemli göstergesi... Beyin ve bağırsaklar, her ne kadar birbirlerinden bağımsız iki organ gibi görünse de gerçek hiç de öyle değil. Bağırsaklarımızda 100 milyondan fazla sinir hücresi bulunuyor. Yüzde 90'ı beyinle bağlantılı olan bu sinirler, gergin ve heyecanlı anlarımızda, beynimize sinyal gönderiyor. Bunun sonucunda da genellikle ishal ve kabızlık gibi bağırsak sorunları ortaya çıkıyor. Midemiz bulanıyor ya da kramplar giriyor. Öte yandan uzmanlar, mutluluğumuzun da bağırsaklarımızdan geçtiğine dikkat çekiyor. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin yüzde 95'i, bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından üretiliyor. Yani mutlu olmamız için, önce bağırsaklarımızı mutlu etmemiz gerekiyor. Bunun da yolu doğru ve düzgün beslenmekten geçiyor. Uzmanlar, ikinci beyin adı verilen bağırsaklarımızı mutlu etmemiz için şunları yememizi öneriyor:

Yoğurt, kefir, turşu: Probiyotik zengini olan bu gıdalar, iyi bakteriler içeriyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Bağırsaklarımızda ürettiği iyi bakteriler sayesinde yediklerimizden daha iyi besin emilimi yapmanıza yardımcı oluyor.

Yerelması, sarımsak: İçeriğinde yüksek miktarda lif barındıran yerelması, bağırsakları çalıştırıyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Kabızlığı ortadan kaldırıyor. Her derde deva sarımsak ise bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürüyor. Midemizi ve bağırsaklarımızı dezenfekte ediyor.

Baklagiller ve patates: Lif zengini baklagiller, bağırsak sağlığını korumamız için de yardımımıza koşuyor. Bağırsaklarımızda hacim oluşturup bağırsak hareketlerinde olumlu etkileriyle dikkat çekiyor. Kabızlık sorunu olanların, haftada 2-3 kez düzenli olarak baklagil tüketmesi öneriliyor. Bir diğer bağırsak dostu olan patates de sindirim sistemini koruyor. Kabızlık ve şişkinlik sorununu ortadan kaldırıyor.

Kuru meyveler: Sindirim sistemimizi güçlendirmenin bir diğer yolu ise meyvelerden geçiyor. Özellikle kuru kayısı, kuru incir gibi meyveler yüksek lif içerdiğinden bağırsaklar için öneriliyor. Uzmanlar, bağırsak sağlığı için sabahları aç karna, yulaflı sütün içerisinde veya ara öğünlerde kuru meyve tüketmemizi öneriyor.

Brokoli, karnabahar: Sebzelerin içerisinde bulunan sülfür, bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler tarafından parçalanarak enflamasyonu azaltan maddelere dönüştürülüyor. Özellikle kanser düşmanı olan brokoli, tüketildiğinde, bağırsak ve yemek borusu kanser riskine yakalanma riskini azaltıyor.

Hareket edin: İrlanda'da yapılan araştırma, profesyonel sporcuların bağırsak sağlığının, aynı yapıdaki normal insanlardan çok daha ve sağlıklı olduğunu gösterdi. Bu durum, egzersizin bağırsak sağlığı üzerindeki etkisini de gözler önüne serdi. Uzmanlar, herkesin günde yarım saat yürüyüş yapması gerektiğini söyledi.

Şeker ve karbonhidrattan uzak durun: Şeker, bağırsak ve mide hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli bir etken olarak gösteriliyor. Sindirim sistemine büyük zarar veren şeker, çeşitli rahatsızlıkları da tetikliyor. Uzmanlar, aynı zamanda şekerin yemek borusu, karaciğer, hatta pankreas ve rektuma kadar tüm sindirim sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.