Kalp kırıklığına çikolata dondurma

Ayrılık ve ölüm acısı Kırık Kalp Sendromu’na neden oluyor. Uzmanlar ise uyarıyor: “Kadınlarda daha sık görülüyor. Düzgün beslenme, iyi uyku ve spor şart...”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2017 Güncelleme 18 Eylül 2017, 00:00
Kalp kırıklığına çikolata dondurma

İÇİNDEKİLER

Son çeyrek yılda hayatımıza giren 'Kırık Kalp Sendromu', en çok kadınları vuruyor. Kardiyoloji uzmanları bu hastalığın, kalp krizi ile benzer belirtiler göstermesine dikkat çekiyor. Hastalığın temelinde ise boşanma, ihanet, terk edilme, bir yakının ölümü gibi kişilerde travma yaratan nedenler dikkat çekiyor. Sendrom hakkında tedbir alınması ve tedavi edilmesi gerektiğine söyleyen uzmanlar, hastaların yüzde 90 iyileştiğini belirtiyor. Tedavi edilmediğinde ise kalp yetmezliği, ritim bozukluğu ve şokla gelen ölümler yaşanabiliyor. Kırık Kalp Sendromu'nun dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, şunlara değiniyor:

Kadınlar risk altında: Sendorm, yüzde 90 kadınlarda yaşanıyor. Genellikle 30-70 yaş arası kadınların risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, sendrom hakkında şu bilgileri veriyor: "Basit ifadeyle kalpte balonlaşma hastalığı diyebiliriz. Ani duygu değişimleri, derin üzüntüler, psikolojik yıkımlar, etkili şoklar hastalığın belirleyici sebepleri. Hasta göğsünde derin ağrılar hissediyor. Eko kardiyografi ile balonlaşmaların boyutları takip edilebiliyor."

Kriz belirtileri gösteriyor: Genellikle Kırık Kalp Sendromu yaşayan kişiler şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetiyle hastanelere koşuyor. Hastalık genellikle kalp krizini taklit ediyor. Sendromun, kalp hastalıklarından farklı olarak damar tıkanıklığına neden olmadığına değinen Ateşal, tedaviye dikkat çekiyor. Şunları söylüyor: "Kalp fonksiyonlarında bozulma gözlemlenir. Ritim bozukluğu yaşanabilir. Önemli olan hastalığı zamanında yakalayıp, hem duygusal tedavi boyutunu hem de kardiyoloji tarafını yani kalbi koruyucu tedbirleri eş zamanlı olarak uygulamaktır. Kalp yetmezliği, ritim bozukluğu ve şokla gelen ölümlere karşı gerekli önlem alınmalıdır. Bu tip tedavilerde kan sulandırıcıları kullanmayız. Ameliyat gerekmez".

Psikolojik destek şart: Doktorların öncelikle gelen hastanın geçmiş hikayesini sorgulaması gerekiyor. Teşhis konduğunda ise hemen tedaviye geçilmesi önem taşıyor. Kırık kalp Sendromu, tedavi edilmediğinde, kişiyi düştüğü kötü ruh hali nedeniyle depresyona kadar götürebiliyor. Bu da hastaların kalp krizi geçirmesini tetikliyor. Tedavi yolu ise mutlaka psikolojik destek almaktan geçiyor. Ayrıca hastaların kendilerine zaman ayırmaları, kendilerini mutlu edecek aktivitelere yönelmeleri gerekiyor. Uzmanlar, "Bu süreçte hasta yakınlarının desteği de çok önemli" diyor.

​HASTALIĞI YENMEK SİZİN ELİNİZDE
Kırık Kalp Sendromu yaşayan hastaların psikolojik desteğin yanında yaşam tarzını değiştirmesi şart. Uzmanlar, şunları öneriyor: 8 Stresi kontrol edin. 8 Spor yapın. 8 Düzenli uyuyun. 8 Duş alın. 8 Yürüyüş en iyi ilaç. 8 Düzgün beslenin.