Kimyon-lahana Alzheimer olma

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2017 Güncelleme 19 Ağustos 2017, 01:01
Kimyon-lahana Alzheimer olma

İÇİNDEKİLER

Kesin tedavisi olmayan Alzheimer'dan korunmak için hayatınıza dahil etmeniz gereken besinleri Hastane Derindere Nöroloji Uzmanı Dr. Keriman Oğuz anlattı...

Baharatlar: Özellikle tarçın, zerdeçal, kimyon, köri beyni yaşlandıran hasta- lıkların riskini azaltır. Belleği güçlendirir.
Kabak çekirdeği : Çinko, kolin gibi yağ asitleri ve E vitamini zengini olduğundan Alzheimer risk faktörlerini azaltmada yardımcıdır.
Her gün kahve için : Alzheimer'ın nedenlerinden biri de beyinde anormal protein plaklarının birikmesidir. Kahve bu protein düzeyini azaltır.
Yeşil sebzeler : Lahana, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, Brüksel lahanası gibi folat içeren yeşil sebzeler, homo-sistein içerirler. Homosistein bilişsel bozuklukla bağlantılı bir aminoasittir. Pişirilmeden tüketilebilen kabak, kuşkonmaz, domates, havuç, pancar gibi sebzeler besin değerlerini koruyarak beyin aktivitesi için önemli olan A vitamini, folik asit ve demirin alınmasına yardımcı olurlar.
Meyveler : Böğürtlen, yaban mersini ve kiraz gibi kırmızı renkli meyveler C ve E vitaminlerini içermelerinin yanı sıra anti-inflamutuar ve antioksidan olma özelliklerine de sahiptirler. Ayrıca beyni serbest radikallerden koruyan antosiyanini içerir.
Bakliyatlar : Bu gıdalar asetilkolinin (beyin fonksiyonu için kritik bir nöro transmitter) hammaddesi olan kolin molekülünü içerir. Ayrıca genel vücut fonksiyonuna faydalı folat, demir, magnezyum ve potasyum içerir.