Demir eksikliği kanser habercisi!

En çok kadınlarda görülse de, demir eksikliği erkeklerde kalın bağırsak kanserinin belirtisi olabiliyor. Prof. Dr. Tecimer, demir ilacı ile birlikte kırmızı et veya portakal suyu tüketilmesini öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2017 Güncelleme 18 Ağustos 2017, 00:43
Demir eksikliği kanser habercisi!

İÇİNDEKİLER

Her yaştan herkeste görülen kansızlığı ciddiye almak gerekiyor. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Coşkun Tecimer en çok demir eksikliği kansızlığı görüldüğüne dikkat çekerek, önemli uyarılarda bulunuyor. Kansızlığın daha çok kadınlarda yaşandığını belirten Prof. Dr. Tecimer, erkeklere de, "Aman dikkat!" diyerek şöyle sesleniyor: "Erkeklerde demir eksikliği en çok mide-bağırsak sistemindeki gizli kanamalardan dolayı oluşur. Farkında olmadan ortaya çıkan bu kanamalar; gastrit, ülser, polip ve hemoroit gibi hastalıklara bağlı olabilir. Ancak en ciddi hastalık, kalın bağırsak kanseridir. Bu nedenle yetişkin bir erkekte demir eksikliği varsa mutlaka kalın bağırsak kanseri yönünden incelenmelidir." Prof. Dr. Coşkun Tecimer, demir eksikliğinin nedenlerini, altında yatan hastalıkları ve tedavisine ilişkin şu bilgileri veriyor...

KALITSAL HASTALIKLAR
*Kansızlık genellikle kadınlarda görülür. Gebelikte ve büyüme çağındaki çocuklarda ihtiyacın artmasına bağlı olarak ortaya çıkar.
* Sıkça görülen bir başka kansızlık nedeni Akdeniz anemisi yani talasemidir. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı doğumsal bir hastalıktır. Kalıtsal olduğundan taşıyıcıların anne, baba ya da yakınlarında da aynı durumun söz konusu olabilir. Bu kişiler araştırılmalıdır.
*Romatizmal hastalıklar, bağ dokusu bozuklukları, brusella ve tüberküloz gibi iltihapla seyreden bazı kronik hastalıklarda da bazen demir eksikliğiyle karışabilen kansızlık görülebilir.
* Kansızlığın sıkça görüldüğü bir başka hastalık B12 vitaminin eksikliğidir. Bu vitamin insan vücudunda başta kemik iliği hücreleri olmak üzere, bölünen hücrelerin DNA sentezi için gerekli bir maddedir. Vücutta sentezlenmez, yiyeceklerle dışarıdan alınır. Vejataryenlerde et yemedikleri için kansızlık sık görülür. Sindirim sistemine gelen B12 doğrudan emilemez. Özellikle kemik iliğinde bulunan kan hücreleri erken yıkıma uğrar ve kansızlık yaşanır.
*B12 eksikliği, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bunun için dışarıdan kas yoluyla B12 vitamini verilir. B12 iğneleri eksikliğin tespit edildiği ilk günler her gün yapılır. Daha sonra haftada bir uygulanır. Birkaç uygulama sonrası ayda bir olmak üzere ömür boyu B12 vitamini verilmesi gerekir.
* Folik asit denilen bir başka B vitamininin eksikliği de B12 eksikliğine benzer bir kansızlık yapar. Bu vitamini gıdalarla yeteri kadar almayan ya da ihtiyacın arttığı durumlarda ortaya çıkabilir. Tedavide folik asit hapları ağız yoluyla dışarıdan verilir.
*Tüm bu durumlar kan hücrelerinin yapımıyla ilgili bozukluklardır. Bir de tüm kan hücrelerinin hızlı yıkıldığı durumlar vardır ki, bunun önemli nedenlerinden biri dalak büyüklüğüdür.
*Dalak büyüklüğü çok çeşitli hastalıklarda görülebilir. Mutlaka kan hastalığı olması gerekmez. Karaciğer hastalıklarından enfeksiyonlara değin bir dizi durum buna yol açabilir.
*Görüldüğü gibi kansızlığı uzun süreden beri devam eden bir kişinin ayrıntılı olarak incelenmesi ve altta yatan hastalığa göre tedavisinin yapılması şarttır.

SÜT VE ÇAYLA İLAÇ İÇMEYİN
Kansızlık tedavisinde ağızdan demir hapları verildiğini söyleyen Prof. Dr. Coşkun Tecimer, "Ancak demir hapları aç karnına ya da etle alınmalıdır. C vitamini emilimini artırır. Bu nedenle demirle birlikte portakal suyu içilmesi, C vitamini tabletleri alınması kansızlığın daha çabuk düzelmesine imkan verir" dedi. Prof. Dr. Tecimer, özellikle süt ve çay gibi içeceklerin demir emilimini bozduğundan bu tür gıdalar alındıktan en az 2 saat sonra hap yutulması gerektiğini belirtti.

KALPTE ÇARPINTI HALSİZLİK YAŞANIR
"Kansızlık tek bir hastalık değil, çok farklı rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkan ortak bir bulgudur. Kansızlık halinde vücudun oksijen ihtiyacının karşılanmasında sorunlar ortaya çıkar. Halsizlik, bitkinlik, solukluk görülür. Vücut, eksikliği giderebilmek için dokulara daha fazla kan göndermeye çalışır. Kalp atım sayısı artar çarpıntı olur."

CANLANDIRAN BESİNLER
Kansızlık çekenlere uzmanlar şu besinleri tüketmesini öneriyor: "Kuzu ciğeri, uskumru balığı, sığır-kuzu eti, beyaz peynir, yumurta, brokoli, tavuk, hindi, ıspanak, portakal, hindi, ıspanak, portakal, yağsız yoğurtsüt, fasulye, mercimek, nohut, enginar, kuru erik, kuru üzüm, susam, zeytin, zerdeçal, kimyon, kekik, dereotu, maydanoz, çilek, yabanmersini, keten tohumu."