Uskumru-ton-somon prostat kanserine son

Obezite, fast-food gıdalar ve kirli hava tüm kanserleri tetiklerken; Prof. Dr. Hasan Biri; uskumru, somon, sardalya ve ton gibi Omega-3 zengini balıkların prostat kanserini önlediğini açıkladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ağustos 2017 Güncelleme 14 Ağustos 2017, 01:45
Uskumru-ton-somon prostat kanserine son

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda tırmanışa geçen kanser, küçükbüyük tanımıyor. Koru Hastaneleri Üroloji Kliniği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Biri, aşırı, dengesiz, kötü beslenme, hazır gıda ve fast-food tüketiminin ürogenital (üreme sistemi) kanserlerine yakalanma riskini arttırdığını söyledi. Obezite ve yağlı beslenmenin prostat ile mesane kanseri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Biri, "Obezite prostat kanseri gelişimindeki en büyük çevresel risk faktörüdür. Yapılan geniş katılımlı bir çalışmada fazla kilolu prostat kanseri saptanmış hastalarda kanserin daha ileri derecede ve daha ölümcül seyrettiği görülmüştür. 10 yıl içinde kontrollü olarak 5 ve üzeri kilo verenlerde prostat kanseri gelişme sıklığının azaldığı anlaşılmıştır" şeklinde konuştu.

HAYVANSAL YAĞLAR ZARARLI
Yüksek oranda hayvansal ve doymuş yağlarla beslenen erkeklerde prostat kanseri riskinin arttığını anlatan Prof. Dr. Hasan Biri, "Hayvansal yağ ve kırmızı etteki alfa-linoleic asit sadece prostat değil birçok kanserin gelişmesinde etkilidir. Bu yağlardan uzak durmak gerekir" dedi. Prostat kanseri gelişiminin Omega-6 içeren bitkisel yağlı gıdalarla beslenen erkeklerde daha sık, balık gibi Omega-3 zengini besinler tüketen erkeklerde ise daha az olduğunu ifade eden Prof. Dr. Biri, şunları kaydetti:

FAZLASINDAN KAÇININ
"Yağlı besinlerin günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 30'dan fazlasını içermemesine dikkat etmeliyiz. Yağlar, doymuş ve doymamış olarak iki grupta incelenir. Daha çok hayvansal besinlerde bulunan doymuş yağlar sağlığa zararlı, bitkisel besinlerde ve balıklardaki doymamış yağlar ise yararlıdır. Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvı haldedirler. Zeytin ve kabuklu yemişler (fındık, fıstık, ceviz), kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları) ve avokado gibi besinler doymamış yağları içerir. Oda sıcaklığında katı olan yağlar 'doymuş yağ' adını alır. Tereyağı, margarin, iç yağ (et, sakatat), süt ve süt ürünleri (süt-peynir-yoğurt-krema-kaymak, dondurma), Hindistan cevizi, palmiye yağı, kakao yağı, kümes hayvanlarının derisi ve yumurta sarısında bulunur."

YEDİKLERİNE BAK ÖMRÜNÜ UZAT
Soğan, sarımsak, lahana, havuç, ıspanak, marul, kıvırcık, salatalık, pazı, asma yaprağı, karnabahar, pırasa, şalgam, turp, biber, maydanoz, tere, nane, roka, taze-kuru fasulye, bezelye, bakla, mantar, patlıcan, enginar, kabak, yenebilen otlar kanser riskini azaltan sebzelerdendir.
Portakal, greyfurt, limon, kuşburnu, böğürtlen, kızılcık, elma, armut, ayva, erik, kiraz, vişne, çilek, kavun, karpuz, üzüm, incir, nar, dut, muz, hurma, yeni dünya kanser riskini azaltan meyvelerdir.
Kanser riskini azaltan kuru yemişler ise; leblebi, kestane, badem, fındık, fıstık, ceviz.

DENGEYİ BOZMAYIN
Omega-3 yağ asitleri en çok soğuk iklimlerde yetişen somon, sardalya, uskumru, ton balığı gibi balıkların yağ dokusunda bulunmakta olup Omega-6 ise bitkisel yağlarda daha çok bulunmaktadır. Aslında bu iki yağ asidinin vücutta dengeli olarak bulunması gerekir. Bu oran Omega-6 lehine bozulduğundan kanser riskini arttırdığı savunulmaktadır. Omega- 6 ayçiçek yağı, susam yağı ve ceviz yağı gibi besinlerde yüksek oranda bulunmaktadır. Prostat gibi mesane kanserinin gelişmesinde de doymuş yağ asitleri ile beslenmenin ve beslenme ile alınan farklı tip yağların rolü bulunmaktadır.

KİRLİ HAVA VURUYOR
Bazı minerallerin kanser oluşumu riskini arttırırken, bazı minerallerin kanser oluşum riskini azalttığına dikkati çeken Prof. Dr. Hasan Biri, "Örneğin kirli hava koşullarının yoğun olduğu sanayi bölgelerinde yaşayan insanların sıkça maruz kaldığı kadmiyum, nikel, asbest, kurşun ve arsenik gibi mineraller ürogenital sistem kanserlerinin görülme sıklığını arttırıp, diğer tüm kanserlerin oluşmasında da öncü moleküllerdir" dedi.

NELERDEN UZAK DURMALIYIZ
Yaşlı koyun, sığır, keçi, tavuk, hamburger, sucuk, salam, sosis, tereyağı, iç yağı, yağda kızartılmış besinler, tuzlanmış besinler, tütsülenmiş besinler, nitrit, nitrat eklenmiş besinler, ateşe çok yakın pişirilmiş kebaplar kanser riskini arttırmaktadır.