Meyveli yoğurt soda hastalıklar yolda

Bisküvi, kek, kraker ve meyveli yoğurt gibi paketlenmiş tüm gıdalar ile gazlı içeceklerde bulunan fruktoz, vücuttan ancak 8 gün sonra atılıyor. Bu besinler tansiyon ve kolesterolü yükseltip, karaciğeri yağlandırıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ağustos 2017 Güncelleme 12 Ağustos 2017, 01:57
Meyveli yoğurt soda hastalıklar yolda

İÇİNDEKİLER

Market raflarını süsleyen albenisi yüksek hazır gıdalar sağlığı vuruyor. Paketlenmiş yiyecek ve içeceklerin yüzde 75'inin früktoz şekeri içerdiğini söyleyen uzmanlar, "Hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durun. Ne kendiniz yiyin, ne de çocuklarınıza yedirin" uyarısı yapıyor. Doğal yollar ile vücuda alınmayan fruktoz şekerinin, sağlığa zarar verdiğini açıklayan uzmanlar, metabolizmanın fruktozu ancak 8 gün sonra vücuttan atabildiğine dikkat çekiyor. Bu da beraberinde fazla kiloları getiriyor. Açlık ve şeker isteğini artıran fruktozun aynı zamanda kolesterolü ve tansiyonu yükselttiğini belirten uzmanlar, karaciğerde yağlanmaya da yol açtığını vurguluyor.

VÜCUTTA DEPOLANIYOR...
Yüksek fruktozlu mısır şurubunun daha ucuz ve sofra şekerinden yüzde 20 daha tatlı olduğu için kullanıldığını ifade eden uzmanlar, "Tatlandırıcılar da şekeri yağa dönüştürmek ve sindirmek yerine vücutta saklanmasına yol açıyor. Bu da kilo alımı anlamına geliyor. Fruktozlu besinler kesildiğinde ilaçlara gerek kalmaksızın karaciğer ve şeker hastalığıyla mücadele etmek kolaylaşıyor" şeklinde konuşuyor. Fruktozun glikozdan 18.9 kat daha hızlı yağa dönüştüğünü vurgulayan uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor:

BUNLARA DİKKAT!
*Aromalı yoğurttan kaçının: Çeşit çeşit meyveli yoğurtlardan uzak durun. Bunun yerine evde yoğurdunuzu kendiniz yapın ya da sade yoğurdu tercih edin. Tatlandırmak için taze meyve kullanın.
*Kuru meyveyi sınırlandırın: Tüketimi kolay olduğu için birçok kişi elinin altında atıştırmalık olarak bulundurduğu kuru meyveler şeker deposudur.
*İşlenmiş gıdaları almayın: Cips, hamburger, patates kızartması, kahvaltılık gevrekler, hazır çorbalıklar, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri, margarin, bisküvi, kek başta olmak üzere pakete girmiş tüm işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın. Çünkü hepsinde fruktozlu mısır şurubu ve trans yağ bulunuyor. Bunlar da sağlığa darbe

RAF ÖMRÜ UZUN İNSAN ÖMRÜ KISA
Hazır, paketlenmiş her türlü gıdanın sağlığa zararlı olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, şu uyarılarda bulundu:
Paketlenmiş meyve suları bol miktarda früktozdan zengin mısır şurubu barındırıyor. Fosforik asit, sitrik asit kullanılıyor. Çok sayıda koruyucu ve renklendirici içeriyor. Bunlar da hastalıklara davetiye çıkartıyor. Kutularında da plastikler, Bisfenol-A denilen zehir yer alıyor. Bu zararlı madde cinsiyet hormonlarını bozuyor. Kansere neden oluyor. Obeziteye, insülin direncine yol açıyor. Kısacası meyve suyu alıp içmeden önce geniş kapsamlı düşünmek gerekiyor.
Cipslerden de uzak durmak önemli. 1 paket cips 2.5 çay kaşığı işlenmiş yağ içeriyor. İşlenmiş yağ da kansere neden olur. Aroma artırıcılar her türlü hastalığa yol açar.
Açlığımızı bastırmak için yediğimiz bisküvilerin içerisinde bol miktarda yağ, un, çok az protein var. Un olunca bağırsakta hemen şekere dönüşüyor. Bu da obeziteyi çağırıyor. Diyabet, kanser ve nörolojik her türlü hastalık tetikleniyor. Paketlenmiş tüm gıdalar vücudun dengesini bozar. İşlenmiş yağlar barındırır. Hazır gıdaların ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddesi insan ömrünü kısaltır

HAZIR KEKLERİN CAZİBESİNE KAPILMAYIN
Türk insanının vazgeçemediği baklava ve kadayıf gibi hamur tatlıları başta olmak üzere hazır kekler, pasta-börekler de içerdikleri katkı maddeleriyle hastalıklara davetiye çıkartıyor. Yapay ve katkı maddesi deposu bu iştah kabartan gıdalardan uzak durmak gerekiyor. 'Tatlıdan vazgeçemem' diyenlerin küçük bir parça bitter çikolata yemesi tavsiye ediliyor. Bu şekilde tansiyonu kontrol altına almak ve kalp krizi riskini düşürmek mümkün oluyor.

MEYVE SULARI ŞEKER DEPOSU
Her çeşit meyveden yapılan paket meyve suları da uzak durulması gereken besinler arasında yer alıyor. Raf ömrünü uzatmak için içine konulan koruyucu maddeler ve yapay şeker küçükbüyük herkesin sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, "Meyve suyu içmek istiyorsanız hazırını almayın, evde kendiniz yapın. Ancak suyu yerine meyvenin kendisini yemek çok daha faydalıdır" diyor.

GAZLI İÇECEKLER KEYFİNİZİ KAÇIRIR
Başta kola olmak üzere gazlı içeceklerin tamamı sağlığa zarar veriyor. 'Faydalı' diye içtiğiniz maden sodası da keyifleri kaçırıyor. Maden sodası yerine maden suyu içilmesi öneriliyor. Özellikle yaz sıcağında maden suyunun kefirle karıştırılıp tüketilmesi etkili oluyor.