Ahududu-armut reflüyü unut!

Reflü hastalığıyla baş etmenin yolu, doğru beslenmeden geçiyor. Yanlış beslenme rahatsızlığı tetikliyor. Uzmanlar; hastaların yağlı yiyeceklerden uzak durmasını, ahududu, armut, şeftali, elma gibi lifli meyveler tüketmesi gerektiğini söylüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Temmuz 2017 Güncelleme 19 Temmuz 2017, 00:11
Ahududu-armut reflüyü unut!

İÇİNDEKİLER

Dünyada sık görülen hastalıklardan biri olan reflü, kişinin sosyal yaşamını ve beslenmesini doğrudan etkiliyor. Hastalık, kendisini mide de yanma ve bu yanmanın göğüste yukarı doğru hissedilmesi, ağza acı su gelmesi, yutma güçlüğü, kuru öksürük, ses kısıklığı, kulak ağrısı gibi çeşitli şikayetlerle gösteriyor. Ses kısıklığı, gögüs ağrısı gibi şikayetler de sıklıkla karşılaşılan durularda yer alıyor. Stres, yanlış beslenme ve kilo ile dayanılmaz hale gelen reflüyü yenmenin yolu beslenmemizden geçiyor. Uzmanlar ise uyarıyor... Reflü hastaları yağlı gıdalardan, asitli yiyecek ve içeceklerden hatta sakızdan bile uzak durmalı!

NE YEDİĞİN E DİKK AT ET
REFLÜYÜ yenmenin ve olumsuzluklarını azaltmanın yolu beslenmeden geçiyor. Vücudumuzun sindirim sisteminde yaşanan bu hastalığı yenmek için, yeme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Özellikle yağ oranı yüksek yiyecekler, mideyi geç terk ettiğinden reflüyü tetikliyor. Bu nedenle kaymak, krema, yağlı soslar, margarin, kuyruk yağ, koyu çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinlerin tüketimi azaltmak gerekiyor. Öte yandan uzmanlar; hastaları nane, portakal, mandalina, kızartma, limon suyu, dondurma gibi yiyeceklerden uzak durması konusunda uyarıyor. Doğru beslenmenin yanı sıra uzmanlar, hastaların sakız çiğnemekten de kaçınmaları gerektiğini söylüyor. Çünkü sakız çiğnedikçe yutulan havanın midede oluşturduğu gaz, reflü artışına neden oluyor.

MEYVEDEN VAZGEÇME
Bunların yanında uzmanlar, reflü hastalarını sindirimi kolay ve mide asidini yormayacak besinler tüketmesi konusunda uyarıyor. Protein bakımından zengin siyah fasulye ve mercimek tüketmek, reflü belirtilerinin azalmasına yardımcı oluyor. Muz, elma, şeftali, armut ve çilek bir reflü diyetinde tavsiye edilen meyveler arasında bulunuyor. Ancak asitli olan portal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler reflüye tetikliyor. Bunların yanı sıra balık, kereviz, muz, brokoli gibi vitamin ve mineral zengini sebzeler reflünün tedavisine yardımcı oluyor.

BU UYARILARI DİKKATE ALIN
Gece yatmadan 2 saat önce yemek yememeli
Öğünlerde mideler az doldurulmalı
Geceleri yüksek yastıkla yatılmalı
Dar giyecekler giymemeli
Kilo problemlemi olanlar, ideal kilolarına inmeli