Bu hastalıkları ‘YAZ’ bir kenara!

Havalar ısındı; yaz mevsimi ile birlikte pusudaki birçok hastalık yakamıza yapışmaya başladı. Uzmanlar bu hastalıkları ve önlemleri anlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Haziran 2017 Güncelleme 23 Haziran 2017, 01:09
Bu hastalıkları ‘YAZ’ bir kenara!

İÇİNDEKİLER

'Kış biter hastalıklar gider' diye düşünenler yanılıyor. Çünkü yaz ile birlikte birçok sıcak mevsim enfeksiyonları da kapımızı çalmaya başlıyor. Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları biriminden Uzm. Dr. Ali Vardar, küçük-büyük tanımayan yaz hastalıklarına karşı önemli uyarılarda bulunuyor. "Yaz aylarında daha çok enfeksiyona bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkar" diyen Dr. Vardar, "Bunun sebebi de ortak kullanım alanlarının enfeksiyona yol açan bakteri ve virüslerin vazgeçilmez mekanı olmasıdır" şeklinde konuşuyor. Dr. Ali Vardar, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğuran bu hastalıkları ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlatıyor...

GÖZÜNE BAK!
Göz enfeksiyonları kızarıklık, çapaklanma ve sulanmayla kendini belli eder. Görmede bulanıklık da yaşanır. Kirli havuz suyunun yanı sıra güneş de gözlerde probleme neden olabilir. Çünkü güneş ışınları korneada enfeksiyonların yanı sıra göz içi merceği ve retinada da tahribatlara yol açabiliyor. Göz enfeksiyonlarından korunmada, tüm diğer enfeksiyonlardan olduğu gibi havuz seçimine dikkat önem taşıyor. Ayrıca su geçirmeyen yüzücü gözlüğü de kullanmak gerekiyor. UVA ve UVB ışınlarını geçirmeyen gözlükler gözleri ışınlar nedeniyle kaynaklanan bütün hastalıklardan koruyor.

HAVUZDAKİ TEHLİKE
Hepatit A virüsü, en fazla kirli sulardan geçtiği için yaz aylarında bu hastalığa yakalanma sıklığı artıyor. Mikroplu, iyi yıkanmamış yiyecekler de Hepatit A'nın önemli bir buluşma yolu. Havuz ve deniz suyundan da virüs alınabiliyor. Ayrıca midye ve istiridye gibi deniz mahsullerinden de Hepatit A geçebiliyor. Hepatit A virüsünün kuluçka dönemi kısa. Belirtileri de kendisini somut bir şekilde gösteriyor. Kişilerin renginde solukluk, sararma, aşırı halsizlik, bulantı, ateş ve idrar renginde koyulaşma oluyor. Hastalık halinde kolayca tedavi edilirse de nadir bazı vakalar ciddi sonuçlar da doğurabilir. Hepatit A, aşısı olan bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle bebeklerde aşılanma tavsiye ediliyor. Açıktan su içmemek, açıktan satılan yiyecekleri tüketmemek, el hijyenine çok dikkat etmek koruyucu önlemlerin başında geliyor.

İDRAR YOLLARI
Yüzme havuzlar ve kirli denizler özellikle kadınlarda sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık sık idrara çıkma, kaçırma, kasık ağrısı gibi bulgularla sistit ve ilerlemiş tablolarda ateş, bulantı, kusma yan ağrısı ile komplike idrar yolu enfeksiyonları bu grupta yer alıyor. Boşaltım sisteminde yapısal bozukluklar, böbrek taşı, idrar sondası varlığı, şeker hastalığı, hamilelik, yaşlılık gibi faktörler bu enfeksiyonlara yatkınlığı artırıyor.

DIŞ KULAK İLTİHABI
Yaz mevsiminde kulak enfeksiyonları, özellikle havuz seven kişilerde sıklıkla görülüyor. Dış kulak iltihabı en çok rastlanan problemlerin başında geliyor. Dış kulak yolunun normalden fazla ıslaklık ve neme maruz kalması bunun en önemli nedeni. Kirli sularda bulunan bakteriler, kulak yoluna girerek kolayca enfeksiyona sebebiyet veriyor. Bu sorunlar tedavi edilmedikleri takdirde işitme kaybına kadar varan sorunlara yol açıyor. Kulakta ağrı hissediliyorsa hemen doktora gitmek gerekiyor. Temizliğinden emin olmayan havuzlara girmemek, bone kullanmak, kulak temizleme çöpünden uzak durmak önem taşıyor.

SALMONELLA KOLİ BASİLİ
İçme sularındaki mikrop ve bu sularla yıkanmış sebze- meyveler sindirim sistemini bozuyor. Koli basili ve Salmonella gibi yaz aylarında en çok karşılaşılan mikroorganizmalar, sıcaklığın da etkisiyle hızla yayılıyor. Bulantı, kusma ve ishale yol açıyor. Hijyene dikkat edilmeden hazırlanan süt ve süt ürünleri, mayonez, uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünleri de hasta ediyor. Korunmak için yiyecek ve içeceklerin tüm aşamasında hijyenik olmak gerekiyor.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Özellikle piknik ve kırlarda bulunmak sonrası kene tutunması ile bulaşan bir infeksiyon hastalığıdır. Yaz dönemlerinde sıklığı artar. Ateş, halsizlik, kas eklem ağrısı, baş ağrısı, bulantı kusma ve ileri aşamalarda kanamalarla belirti verir. Böcek kovucu kremler, korunaklı giyinmek, piknik dönüşlerinde tüm vücudun kontrol edilmesi, kenenin dikkatli şekilde uzaklaştırılması korunmada önemli basamakları oluşturur.

ISLAK MAYOLAR MANTAR YAPAR
Uzun süre ıslak mayoyla oturmak genital bölgelerde mantar enfeksiyonlarına neden oluyor. Bu durum ayak parmakları araları ve kasık gibi alanlarda da yaşanıyor. Yaz aylarında pamuklu iç çamaşırları giyilmesi, ıslak mayoların hemen değiştirilmesi gerekiyor. Girilecek havuzların hijyen kurallarına uygun olup olmaması önem taşıyor. Mantar riski açısından duş sonrasında cildin iyice kurulanması öneriliyor.

SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Yaz aylarında otel gibi toplu yaşam alanlarındaki bakımı yapılamış klimalar Lejyoner hastalığına sebep oluyor. Bu hastalık ateş, halsizlik, öksürük, balgam çıkarma gibi semptomlarla ağır seyrediyor. Merkezi klima tesisatının su haznelerinin düzenli bakımının yapılmaması hastalığın fitilini ateşliyor.