Nefes kesen astım ıslıkla ses veriyor

Soluk alıp verirken göğüsten gelen ıslık sesleriyle belirti veren astım, şu günlerde polenlerin etkisiyle ciddi sıkıntı yaratıyor. Prof. Dr. Çelikoğlu, en önemli problemin hastalığın grip ve bronşitle karıştırılması olduğunu söylüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2017 Güncelleme 19 Mayıs 2017, 01:23
Nefes kesen astım ıslıkla ses veriyor

İÇİNDEKİLER

Bronşların daralması ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığı olan astım, şu dönem nefesleri kesiyor. Bu hastalıkta özellikle nefes vermenin daha güç olduğunu söyleyen Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu, "Astım bebeklik ve çocukluk yaşında olduğu gibi gibi orta ve ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir" diyor. Çocukluk çağındaki astımın, yaş ilerledikçe kaybolabileceğini belirten Prof. Dr. Çelikoğlu, "Bu hastalıkta en önemli problem, erken dönemde tanı konulamamasıdır. Hastalar şikayetlerini önemsemeyerek doktora başvurmuyor veya 'grip oluyorum, bronşitim var' diyerek doktoru yanlış yönlendiriyor" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu, astımla ilgili şu bilgileri veriyor...

DÜZENLİ TEDAVİ ŞART
Astım kelimesi hastaları korkutuyor. Bu hastalığın çoğu zaman hafif seyrettiği ve kontrol altına alınabildiğini hastaların bilmesi gerekiyor.
Astım tanısı konulurken öncelikle hastanın tıbbi hikayesi öğrenilir. Ailede solunum şikayetlerinin olması önemlidir. Tanıda laboratuvar muayeneleri göğüs röntgen filmi, kan tetkikleri, alerji deri testi ve solunum fonksiyon testleri kullanılır.
Astım belirtileri insandan insana değişir. Sıkıntılı dönemlere 'astım krizi' veya 'astım nöbeti' denir. Nöbetler arasında şikayet olmaz.
Astım nöbetlerinizi başlatan etkenleri öğrenirseniz; bunlardan uzak kalarak hastalığı kontrol altına alabilirsiniz. Astım hastalığında düzenli tedavinin önemli olduğunu unutmamalısınız.

TETİKLEYİCİLERE DİKKAT
Virüs enfeksiyonları: Soğuk algınlığı veya grip virüsü gibi
Üst solunum yolu enfeksiyonları: Anjin, bademcik iltihabı, kafa sinüslerinde iltihap, burun ve burun arkası iltihapları
Alerjenler: Ev tozları, çiçek tozları, küfler, evcil hayvanlar, hamam böcekleri vs.
Hava kirliliği
Sisli hava
Soğuk hava: Kuru soğuk rüzgar, ani hava değişimleri
İşyeri ya da evde zararlı gazlar: Soba dumanı, kızartma dumanı gibi
Egzoz gazı
Hızlı solumaya yol açan her türlü egzersiz
Klima
Sigara dumanı
Her türlü kokulu maddeler
Uyku: Astım nöbetleri uykuda genellikle sabaha karşı olur.

ASLA ÖKSÜRÜK KESİCİ İLAÇ İÇMEYİN
"ASTIM kontrolünün amacı, nöbetleri tedavi etmek değil, nöbetlerin oluşmasını önlemektir. Bu bakımdan tedavinin esası enflamasyonu önleyici uzun süre düzenli ilaç kullanmaktır. Herhangi bir astım nöbetinde öksürük olsa bile asla öksürük kesici ilaç kullanılmamalıdır."


3 ALTIN TAVSİYE
* Doktora düzenli olarak kontrole gidin. Astım belirtileri ve astım nöbetlerini başlatan etkenler zamanla değişebilir. Bu durumda ilaçların değişmesi gerekebilir.
* Astım ilaçlarınızı doktorunuzun önerdiği gibi alın. Kendinizi sağlıklı bile hissetseniz ilaçlarınızı kullanmaya devam edin. Bu sayede solunum problemleri ortaya çıkmadan önlenir.
* Astım nöbetlerinizi nelerin başlattığını ve sağlıklı kalabilmek için ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Astımlı hasta, evin içinde veya çalıştığı yerde sigara içilmesine kesinlikle izin vermemelidir.

RAHATLATAN BESİNLER
Nane: Nane yapraklarını kaynatarak sabah-akşam içmek nefes açar.

Ayva: 1 bardak kaynayan su içine 5 gram ayva yaprağı ilave ederek 10 dakika kaynatılarak süzülüp içilmesi de astım hastalarına iyi gelir.

Öksürük otu: Öksürükotu çayı da astım hastalarını rahatlatır. Ancak yine de doktora danışılmadan kullanılmaması gerekir.

Anzer balı: Çok güçlü bir antibiyotiktir. Az miktarda tüketilebilir.

Adaçayı: Astıma iyi gelen diğer bitkiler ise adaçayı, limon-bal, kekik, papatya ve ısırgan otudur. Havuç, semizotu, maydanoz, sarımsak, çam fıstığı, soğan, lahana, kereviz yaprağı ve nar da astım hastalarına iyi gelmektedir.

Hatmi çiçeği: 1 litre kaynamış sütün içerisine 10 gram hatmi çiçeği konur. 5-10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Ilıdıktan sonra günde 1 bardak içilir.

Maydanoz: Maydanoz tohumu ve yaprağının kaynatılması ile elde edilen su faydalıdır. Bitkisel tedavileri doktora danışmak gereklidir.

BU ŞİKAYETLER VARSA DOKTORA KOŞUN
Aşağıdaki şikayetlerin herhangi birisi kişide uzunca bir süreden beri bulunuyorsa, astımı olduğu anlamına gelir:
Soluk alıp verirken göğsümde ıslık sesleri işitiyorum.
Göğsüm de sıkışma hissi oluyor.
Durup dururken nefesim sıkışıyor.
Art arda öksürüyorum.
Hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürüyorum.
Hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra nefesim daralıyor.
Geceleri öksürüyorum.
Bu belirtilerin bir veya birden fazlası beni gece uykudan uyandırıyor.