Günde elma her derde deva

Diyabet, kanser, Alzheimer, obezite... Tüm bu hastalıklar hayati tehdit yaratırken Prof. Dr. Öktenli şaşırtıcı bir açıklama yaptı: Çalışmalar gösteriyor ki, her gün elma yiyerek hepsinden korunmak mümkün...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2017 Güncelleme 24 Nisan 2017, 00:00
Günde elma her derde deva

İÇİNDEKİLER

SON yıllarda sadece kanser değil, diyabet, obezite ve kalp hastalıkları da hızla tırmanıyor. İleri yaşlarda görülen Alzheimer'ın ise ne yazık ki ilacı bulunmuyor. Hemen herkesin kabusu olan tüm bu hastalıklardan korunmanın yolu elmadan geçiyor! Elmanın kanserden obeziteye, diyabetten Alzheimer'a kadar birçok hastalıktan koruduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli bu meyvenin doğal bir antioksidan olduğunu belirterek, "Elma C ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. 1 adet elma yaklaşık 50 kalori enerji sağlar. Bir kase sütlacın 350-400 kalori verdiğini düşünürsek çok da fazla olmadığı söylenebilir" diyor. Prof. Dr. Çağatay Öktenli, elma mucizesini şöyle anlatıyor...

BİLİMSEL İSPATLI
* Elma, elma suyu, elma posası gibi ürünler zengin fitokimyasal gruplar içerir. Elma, kızılcıktan sonra bilinen en yüksek ikinci antioksidan gücüne sahip meyvedir.

*Elmada bulunan polifenoller ve pektin gibi biyoaktif birçok bileşim ve lifler, bağırsak florasını olumlu şekilde etkiliyor. Böylece kan yağları, kan basıncı ve damar fonksiyonlarını iyileştirerek kalp-damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı oluyor.
*Araştırmalara göre haftada 2-6 adet veya günde 1 adet elma tüketimi ile hiç elma yemeyenlere göre yüzde 27-28'lik diyabet riskinde azalma olduğu görülüyor. Optimal risk azalması için günde 47 gram üzerinde (orta büyüklükte bir elmanın yaklaşık üçte biri) tüketim öneriliyor. 10 bin Finlandiyalı hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, elma tüketenlerde TİP-2 diyabet riskinin daha düşük olduğu anlaşılmıştır.
* Sağlıklı kilo verme ve verdikten sonra kiloyu korumak için lifli ve düşük enerji yoğunluklu gıdaların tüketilmesi gerekiyor.
*100 gram elma 2.3 gram lif içeriyor. Günde bir elma karın içinde ve hayati organları çevreleyen yağları azaltmaya yardımcı oluyor.
* Tüm kanser ölümlerinin üçte birinin; iyileştirilmiş diyet, özellikle meyve-sebze ve tahıl tüketimi artışı ile önlenebilir olduğu tahmin ediliyor.
*Tıp literatüründe meyve ve sebze ağırlıklı diyetlerin; akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, mide ve kolon kanserlerindeki azalma ile ilişkili olduğuna dair inandırıcı kanıtlar var.
*Kolon kanserinin obezlerde daha fazla ortaya çıktığı, yaygın olarak lifli gıdalar, meyvesebze tüketenlerde daha az görüldüğü biliniyor.
* Olgu kontrollü çalışmalarda, elma tüketimi ile akciğer kanseri riskinde azalma gösterilirken, 2007 yılında 10 Avrupa ülkesinde 23 merkezde yapılan ve 478 bin 590 kişinin katıldığı hastaların diyetlerinin sorgulandığı bir çalışmada; sert meyve (elma ve armut) tüketimi fazla olan kişilerde akciğer kanseri görülme oranı düşük olduğu görüldü.

KİLO VERDİRDİĞİ KANITLANDI
Brezilya'da 49 obez ve kolesterolü yüksek kadın hasta üzerindeki çalışmada; hastalar 3 diyet grubuna ayrıldı. 10 hafta boyunca orta derecede düşük kalorili diyetlerine ilave olarak bir gruba günde 60 gram yulaflı bisküvi, bir gruba günde 300 gram elma ve diğer gruba da 300 gram armut verilerek, ayda 1 kilo verilmesi hedeflendi. Bu üç grup içinde en iyi sonuç ayda 1.32 kilo verme ile elma yiyenlerde oldu.

YAŞLILIK HASTALIKLARINA GEÇİT VERMİYOR
Avustralya'da yapılan bir çalışmada, 70 yaş üzeri bin 456 kadın hasta 15 yıl boyunca takip edildi. Günde en az bir elma yiyenlerde ölüm oranının ve özellikle kansere bağlı ölüm oranının günde 1 dilimden az veya hiç elma yemeyenlere göre daha düşük olduğu gözlendi. Elma, çilek, portakal gibi meyvelerin Parkinson riskini yüzde 40 düşürdüğü görüldü. Elma suyunun da Alzheimer'dan koruduğu belirlendi.

TAM BİR KALP DOSTU
Finlandiyalı bir grup kadın üzerinde yapılan çalışmada, günde 71 gram elma tüketenlerde hiç yemeyenlere göre kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm oranında yüzde 43 azalma olduğu anlaşıldı. Erkeklerde bu oran yüzde 19 olarak gerçekleşti. Bu da elmanın kalp dostu olduğunu ortaya koydu.