Babalığa koşun!

Bebek isteyen çiftler dikkat! Araştırmalar egzersizin babalık yolunu açtığını gösterdi... Kulak Haftada 3-4 gün 25-30 dakika koşu bandında koşan erkeklerin sperm kalitesi yükseldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2017 Güncelleme 24 Nisan 2017, 00:00
Babalığa koşun!

İÇİNDEKİLER

Kötü beslenme ve stres gibi birçok neden anne-babalık yolunu kapatıyor. Doğal yollardan bebek sahibi olmanın son yıllarda zorlaştığını söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, "Yaklaşık her 3 çiftten 1'i kötü sperm kalitesi yüzünden bebek sahibi olmakta güçlük çekiyor" diyor. Dr. Görgen, İran Uremia Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın, egzersizin sperm kalitesini yükselttiğini ortaya koyduğunu belirterek şöyle konuşuyor:

4 GRUP İNCELENDİ
"Yaşları 25-40 arasında olan 261 sağlıklı erkek çalışmaya katıldı. Katılımcılar yüksek, orta, yüksek-aralıklı ve hiç egzersiz yapmayan gruplara ayrıldı. Çalışma sonunda sperm kalitesi en çok düzelme gösteren grup; orta derece yoğunlukta devamlı koşu yapan grup oldu. Bu grupta; sperm hacmi yüzde 8.3, hareket yüzde 12.4, düzgün morfoloji yüzde 17.1, sperm konsantrasyonu yüzde 14.1, sperm sayısı yüzde 21.8 arttı. Haftada 3-4 gün 25-30 dakika koşu bandında koşan erkeklerin yer aldığı bu gruptaki sonuçlara bakarak, aşırıya kaçmadan spor yapılması gerektiği anlaşılmıştır. Ancak egzersiz bırakılınca sperm kalitesinin düştüğü, bebek için sağlıklı beslenip, sigaraalkolden uzak durmak gerektiği unutulmamalı."