Kanserin posası çıktı

Belirti vermeden sinsice ilerleyen kolon kanserine karşı doğru gıdalar tüketmek büyük önem taşıyor. Günde alınan her 10 gram posa, kansere yakalanma riskini yüzde 10 azaltıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2017 Güncelleme 25 Mart 2017, 00:00
Kanserin posası çıktı

İÇİNDEKİLER

Her hastalıkta olduğu gibi kanserden korunmada da bazı besinler öne çıkıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Dilşat Baş, kalın bağırsak (kolon) kanserinin Türkiye'de en sık görülen kanserler arasında 3'üncü sırada yer aldığını belirterek şu bilgileri veriyor:

ÖNLENMESİ MÜMKÜN
"Sinsice ilerleyen ve erken dönemde hemen hiç belirti vermeyebilen, bunun aksine polip halinde teşhis konulduğunda önlenebilen kolon kanserinde en çok obezite ve hatalı beslenme alışkanlıkları sorumlu tutuluyor. Bu nedenle doğru beslenmek gerekiyor. Bol posalı beslenme tarzı kalın bağırsağın korunmasında ilk sırada yer alıyor. Günde alınan her 10 gram posa, kolon kanseri riskini yüzde 10 azaltıyor."

NE YEMELİ?
Tam tahıllı ekmek, günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze yemeğini düzenli olarak tüketin.
söğüş sebze veya salatayı en az 2 ana öğününüze ekleyin.
haftada 2-3 kez kurubaklagil yiyin.
sade makarna yerine kepekli makarna, beyaz pirinç yerine kepekli pirinç veya bulgur pilavını tercih edin.
günlük beslenmenize 1-2 yemek kaşığı buğday, yulaf kepeği veya yulaf ezmesi ekleyin.
meyve de posa zenginidir. Yeterli meyve yiyen kolon kanserinden daha çok korunur.
her gün kabuğu ile tüketilebilen meyveleri iyice yıkayarak kabuklarıyla tüketmenizde fayda var.
kayısı, kırmızı erik ve incir gibi meyveleri, posa içeriklerinden dolayı için özellikle kabızlık halinde beslenmenize dahil edin.
aşırı meyve yemek kolon kanseri açısından ek fayda sağlamaz. Günde 2-3 porsiyonu aşmayın.
sarımsak kalın bağırsak kanserinden koruyucu etki gösterir. Mutlaka tüketin.
kalsiyum da koruyucu. Yetişkinler günde 2 bardak süt veya yoğurt ve 60 gram peynir tüketmeli.
ergenlik döneminde gençler günde 2 su bardağı süt veya yoğurt, 120 gram peynir yemeli.
salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerindeki nitrit ve nitratlar kanserojen özellik taşıyor. Bu yüzden işlenmiş et ürünlerinden uzak durun.

KIRMIZI ETTEN UZAK DURUN
"Kalın bağırsak kanseri riski kırmızı et tüketimi arttıkça yükseliyor. Bu yüzden haftada 500 gramdan daha az kırmızı et yiyin. Eti pişirirken yakmayın. Etin yanmasıyla ortaya çıkan kimyasallar kanserojen etki yapar. Haşlama, ızgara veya fırında pişirme tekniklerini kullanın."

D VİTAMİNİNİ KONTROL ETTİRİN
"Yapılan çalışmalarda D vitamini yetersizliği olan kişilerde kolon kanseri sıklığının yüksek olduğu anlaşıldı. D vitamini düzeyinizin yeterli olup olmadığından emin olmak için tahlil yaptırın. Yetersizlik var ise doktorunuzun tavsiyesiyle gerekli takviyeleri alın."