Uykuda ölümden robotik kurtuluş!

Aşırı horlama ve uykuda solunumun durması olarak bilinen uyku apnesi; kalp krizi, felç gibi ciddi sorunlara yol açıyor. Ani ölümlere de sebep olan bu hayati tehlikeden kurtuluşun yolu ise robotik cerrahiden geçiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2017 Güncelleme 24 Mart 2017, 02:02
Uykuda ölümden robotik kurtuluş!

İÇİNDEKİLER

Her 100 kişiden 5'i aşırı horlama ve uykuda solunum durması hali olan uyku apnesi sendromunu yaşıyor. Bu sendrom sanıldığı gibi masum bir horlamadan çok daha ciddi sonuçlar doğuruyor. Horlamayla birlikte görülen uyku apnesinin hayatı tehdit ettiğini söyleyen KBB Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, şu uyarıda bulunuyor:

BELİRTİLER BİRBİRİNDEN FARKLI
"Hastalık, uykuda solunumun 10 saniyeden fazla durması şeklinde ortaya çıkar. 1 saatte 5 defadan fazla solunumun durması ciddi probleme işarettir. Uykuda kan oksijenin düşmesiyle kalp ritim bozukluğu, yüksek tansiyon, kalp büyümesi, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi hastalıklar yaşanır." Bu hayatı tehdit eden hastalığın, robotik cerrahi yöntemiyle tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Kayhan, şu bilgileri veriyor...

Gece belirtileri: Horlama, ağız-boğaz kuruluğu, idrara çıkma, terleme, özefageal reflü (mide içeriğini boğaza ve ağıza gelmesi), uykuda aşırı hareketlilik (özellikle bacaklarda) ve huzursuzluk, uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede bozukluk.

Gündüz belirtileri: Uyku hali, yorgun uyanma, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, hafıza kusurları, dikkat azlığı, sinirlilik, anksiyete, depresyon gibi psikiyatrik bozukluklar, cinsel fonksiyon bozuklukları, kilo alımı veya kilo verememek.

BİR GECELİK TEST YAPILIYOR
Teşhis için uyku laboratuvarlarında 1 gecelik test yapılıyor. Tek kişilik odalarda ve teknisyenlerce yapılan test sayesinde horlamanın ve apnenin şiddeti, vücutta neden olduğu değişiklikler ve bozukluklar tespit ediliyor.

SÜREKLİ BASINÇ TEDAVİSİ
Uyku apnesi sendromu olan hasta gece ev ortamında bir solunum destek cihazıyla uyuyabilir. Buna sürekli basınç tedavisi denir. Cihazla uyuma esnasında uykuda solunum durması önlenir, kan oksijen düzeyleri düzelir ve hasta uyku sürecini tam olarak geçirir. Bu cihazla basıncı ayarlanabilen bir hava kompresörü yardımıyla, burundan verilen basınçlı hava ile solunum yolunun daralıp tıkanması önlenmiş olur.

KİLO VERMEYİ ENGELLİYOR
UYKU apnesinin şiddetine göre tedavi planlandığını söyleyen Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, hafif şiddetli apnede öncelikli olarak hastanın kilo vermesi ve vücut kitle indeksinin 25'in altına düşürülmesi gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Kayhan, "Hastalık kilo vermeyi engelleyebilir. Ayrıca alkol kullanımı da hastalığın şiddetini artırabilir ve hatta ani ölüme neden olabilir. Uyku ilaçları da alkol benzeri etki gösterdiğinden uyku ilacı alınması sakıncalıdır."

DOĞRU TANI ŞART
Hastalığı anlamak ve doğru tanı koymak tedavi başarısında son derece önemlidir. Horlama, uyku apnesi varlığı, hastalığın şiddeti, ek hastalık varlığı, kilo ve alışkanlıklar gibi etkenler hastalığın anlaşılmasında en belirgin özelliklerdir. Uyku apnesi sendromu pek çok hastalığın karışık ve birlikte olması durumudur. Bu nedenle, nörolojik sebepli uyku apnelerinin tedavisi nöroloji uzmanı tarafından, göğüs (akciğer) hastalıklarının neden olduğu apnelerinin tedavisi göğüs hastalıkları uzmanı tarafından, tıkayıcı (obstrüktif) uyku apnesinde ise cerrahi tedavi, KBB uzmanı tarafından yapılmalıdır. Her apne hastasının mutlaka KBB muayenesine bakılmalıdır."

NEŞTERSİZ OPERASYON
Baş ve boyun bölgesinde kanserden sonra en sık kullanılan robotik cerrahi işlemi uyku apnesidir" diyen Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, robotik cerrahi yöntemini şöyle anlattı: "Robotik cerrahi ile dışarıdan kesi olmadan dil kökü ve gırtlak bölgesine ulaşıp burada tıkanma yapan dokuları güvenli ve etkili bir şekilde çıkarılabiliyoruz. Ayrıca ameliyat sonrası iyileşme sürecinin kısa olması en önemli avantajlardır. Ameliyat sonrası 3'üncü ayda yapılan uyku testi ve değerlendirmeler ile hastalarımızda başarı sonuç oranlarımız kanıtlanmıştır."