44 mucize besinle kansere yenilme

Amansız kanser herkesi korkutuyor. Kayısı-elma gibi meyvelerin, roka-tere gibi sebzelerin, tarçın-zencefil gibi baharatların aralarında olduğu 44 besin hastalığa kafa tutuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2016 Güncelleme 24 Ağustos 2016, 01:04
44 mucize besinle kansere yenilme

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda tırmanışa geçen kanser vakaları herkesin hayatını kabusa çeviriyor. Uzmanlar bu amansız hastalıkla mücadelede beslenmenin önemli rol oynadığını belirtiyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı da, korunmak için 44 besinin gücünden yararlanmak gerektiğine dikkat çekiyor. Bu besinleri düzenli olarak tüketmenin sağlıklı hayatın yolunu açacağını söyleyen Şebnem Kandıralı, "Kanser koruyucu gıdaları sofranızdan eksik etmeyin" uyarısında bulunuyor. Kandıralı, bu besinleri şöyle sıralıyor:

İLAÇ GİBİ GELİYOR
Yeşil çay, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, elma, kırmızı üzüm, turunçgiller, çilek, kiraz, kavun, kızılcık, kayısı, pembe ve kırmızı greyfurt, ananas, kuşüzümü, sarımsak, soğan, brokoli, karnabahar, lahana, pırasa, turp, kereviz, kırmızı ve yeşil biber, salatalık, kabak, ıspanak, patates, maydanoz, roka, tere, dereotu, rezene, biberiye, domates ve ürünleri, kakao tozu, balık, tarçın, zencefil, köri, kekik, nane, fesleğen, kuru baklagiller.

KORUYUCU ÖNERİLER
Beden kitle indeksiniz (kilonuz bölü boyunuzun karesi) 25'in altında olmalı.
Bel çevresi kadınlarda 80-88 cm'i, erkeklerde ise 94-102 cm'i geçmemeli.
aktivite yaşamınızın bir parçası olmalı ve her gün düzenli olarak yapılmalı. Fiziksel aktivitenin kolon kanserini önlediğine dair ikna edici sonuçlar vardır.
Enerjisi yoğun yiyecekleri, şekerli içecekleri ve fastfoodu sınırlandırın. Sebze ağırlıklı beslenin.
Günde en az 3-5 porsiyon çiğ veya pişmiş sebze tüketin. Mevsimine göre her renk meyveden günde en az 2-4 porsiyon yemeye çalışın.
Kırmızı et tüketimini haftada 1-2 kere ile sınırlayın ve işlenmiş et ürünlerinden uzak durun.
Haftada 1-3 gün balık tüketin.
Alkollü içecekleri tüketmemeye çalışın.
TUZ tüketimini sınırlandırın. Yediğimiz tüm besinlerde sodyum bulunduğundan günlük tüketimde 6 gramı (1 silme tatlı kaşığı) geçmeyin.
Rafine nişastalı besin (beyaz undan yapılmış her türlü yiyecek) tüketimini sınırlandırın.
Lif tüketimini arttırabilmek için nispeten işlenmemiş olan tahılları ve kurubaklagilleri tüketmeye çalışın.
Tam buğdaylı ve tam tahıllı ürünleri, yulaf, çavdar, bulgur, darı, arpa vb. tercih edin.
Hidrojenize bitkisel yağ, trans yağ ve margarin tüketimini azaltın bunun yerine çoklu doymamış yağ asidi (omega 3, 6, 9) içeren besinleri tercih edin.
Ceviz, fındık, badem, balık, bitkisel yağlar, keten tohumu, zeytini tercih edin.

ŞEKER AMANSIZ HASTALIĞI BESLER
Kanser tedavisi görenlerin de beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, hem tedavinin etkinliğini hem de yaşam kalitesini arttırmak için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: "Kanser karşıtı özelliklerinden ötürü lahana, brokoli, turp, karnabahar gibi turpgil sebzelere ağırlık verin. Şekerden ise uzak durun. Rafine karbonhidratlar, tatlılar, ilave şeker eklenmiş besin tüketmeyin. Basit karbonhidrat içerdiklerinden hızlı bir şekilde şekere dönüşebilmektedir. Kanser hücreleri şekerle gelişir, insulin de birçok tümör için büyüme faktörüdür. Meyve sularına da dikkat edin. Aşırı şeker alımına neden olurlar. Meyveleri bütün yiyin."