Maydanoz patlıcan nefesini atıcan

Yaz sıcağının en yoğun hissedildiği Ağustos ayında, en çok nefes darlığı ve kalp-damar sorunları ortaya çıkıyor. Uzmanlar bu iki sorun için maydanozu, bunaltıcı havalarla dalgalanan diyabet için ise patlıcanı öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2016 Güncelleme 23 Ağustos 2016, 00:00
Maydanoz patlıcan nefesini atıcan

İÇİNDEKİLER

Ağustos ayı yaz mevsiminin en şiddetli sıcaklıkların yaşandığı ay olarak tanımlanıyor. Bu ayda özellikle ilerleyen yaşlarda olan kişiler, hastaneleri en çok nefes darlığı, tansiyon ve diyabetik hastalıkları sebebiyle aşındırıyor. Uzmanlar, bu ayın güneşine ve sıcağına dikkat edilmesi konusunda hemen her yaş gurubunu uyarıyor. Benzer ve çeşitli sağlık sorunlarına çare olması için maydanoz ve patlıcanı öneriyor. Bu ikilinin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudumuzu sonbahar ve kışa hazırladığını belirtiyor. İşte nefes almayı kolaylaştıran, diyabeti dengede tutan, tansiyonu koruyan patlıcan ve maydanozun faydalarından bazıları:

ASTIMI BİTİRİYOR
Maydanoz, inanılmaz bir A vitamini deposudur. Ayrıca zengin miktarda K ve C vitaminleri içermektedir. Sindirim sistemine çok faydalıdır. Böbrek taşı, bağırsak, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Solunum yolu enfeksiyonları, bronşit ve astım hastalıklarına karşı fayda sağlar.

Kalp sağlığı: Bünyede yüksek miktarda bulunan amino asit, kalp sağlığını tehdit eder. Maydanozda bulunan folatlar ise amino asitleri zararsız moleküllere dönüştürerek, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında vücudu inmelere ve koroner krizlere karşı dirençli hale getirir.

Ba ğışıklık sistemi: İçerdiği esansiyel yağlar aracılığı ile kalıcı iltihaplara karşı etkilidir. İltihaptan kaynaklanan hastalıklara yakalanma oranını düşürür ve bağışıklık sitemini genel anlamda korur.

Damarları korur: Amino asitler, damarlar için büyük bir tehdit oluşturur. Bu asitler kanda çok fazla miktarda olduklarında kalp krizi ve felç riskini artırır. İşte bu tür asitlerin seviyesini maydanozda bulunan B vitamini dengeler ve damarları amino asidin oluşturacağı risklerden korur. Bol miktarda içerdiği beta karoten sayesinde kılcal damarlar için de faydalıdır. Patlıcanı sağlık açısından faydalı kılan şey şüphesiz içerdiği mineraller ve vitaminlerdir. Patlıcan tam bir A vitamini deposudur. Aynı zamanda C, E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca, potasyum, magnezyum, sodyum açısından çok zengindir.

Diyabet: Patlıcan lif ve düşük çözünürlü karbonhidratlar açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Böylece kan şeker seviyelerinin kontrolü için oldukça yararlıdır ve aynı zamanda glikoz emilimini kontrol eder. Bu özelliği ile tip 2 diyabet hastaları için iyi bir seçenektir.

Beyin sağlığı: Patlıcan beyinde meydana gelen hasarlı hücrelerin onarımın ave hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Bunun bir sonucu olarak hafızanın fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlar.

Sindirim sistemi: Bol miktarda lif içeren bütün sebze ve meyveler sindirim sistemi sağlığına çok ciddi katkıda bulunabilirler. Patlıcan da bol miktarda lif içerir, bu özelliğinden dolayı ayrıca kolon kanserine yakalanma riskini azaltır, ayrıca kabızlık sorunlarını ortadan kaldırabilir. Ayrıca mideyi güçlendirir.

KANSER
Düzenli olarak maydanoz tüketmek, cilt, sindirim sistemi, meme ve prostat kanseri gibi kanserin farklı çeşitlerine yakalanma riskini azaltır. İçerdiği anti kanser özelliği ile bilinen apeginen maddesi güçlü bir antioksidandır. Bu ve diğer maddeler iltihaplara karşı da etkili bir besin kaynağıdır.

ANTİ-OKSİDAN VE ANTİ-BAKTERİYEL
Patlıcanın diğer önemli bir özelliği de anti bakteriyel ve antioksidan olmasıdır. Bu özelliği ile bir çok hastalığa neden olan serbest radikaller ve virüslere karşı savunma sistemini kuvvetlendirir. Bol miktarda C vitamini içermesi bu özelliğini güçlendirir.