Yoğurt-erik-elma böbreklere koruma

Hayati öneme sahip böbrekleri korumak için doğru gıdaları tüketmek gerekiyor. Yoğurt, kabak çekirdeği, bal kabağı, elma ve mürdüm eriği gibi besinler böbrekleri temizleyip güçlendiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2016 Güncelleme 08 Ağustos 2016, 01:24
Yoğurt-erik-elma böbreklere koruma

İÇİNDEKİLER

En önemli hayati organlarımız arasında yer alan böbrekler, sessiz bir şekilde çalışıp, vücuttaki zararlı maddeleri süzüyor. Böbrekler aynı zamanda şeker ve hormon dengesini, kandaki asit-baz ile elektrolit dengesinin kurulmasını sağlıyor. Görevlerini yerine getirememesi halinde, kişinin hayatı tehlikeye giriyor. Diyaliz tedavisi veya böbrek nakli ihtiyacı bu durumda doğuyor. Böylesi öneme sahip böbrekleri doğru gıdalarla korumak gerekiyor. Uzm. Dyt. Nilay Keçeci böbrekleri temizleyip, daha iyi çalışmalarını sağlayacak besinleri şöyle sıralıyor...

Elma: Özelikle kırmızı elma, böbrek hastalıklarının tedavisine destek verdiği gibi hastalıklara yakalanmamak için koruyucu bir kalkan görevi de üstlenir. Böbreği temizler ve lif içeriği ile süzme işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olur. Günde orta boy bir elma yemek, böbrek sağlığı için önemlidir.

Yoğurt: Yemek aralarında tüketilen yoğurdun böbrek sistemini düzenleyici ve çalışmasına yardımcı etkisi vardır. Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.

Kabak çekirdeği: Çinko ve demir mineralleri ile Omega-3 yönünden zengin olan kabak çekirdeği, böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir. Şeker dengeleyici ve böbrek sistemlerini temizleyici etkisi oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren ve depresyon, kronik halsizlik gibi durumlara olumlu etki eden bir özelliktedir.

Bal kabağı: İçerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.

Maydanoz: İçerdiği vitamin ve mineraller ile böbrekleri temizler, çalışmasına destek olur. Maydanoz her sabah kahvaltısında çiğ olarak tüketildiğinde demir emilimi ve depoların doldurulmasını sağlar. Maydanozun enerji verici ve lif etkisi yüksektir. Üreme sistemi ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.

Mürdüm eriği: Demir emilimine yardımcı olan mürdüm eriği, A-B-C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Böbrek başta olmak üzere, kalp ve kolesterol hastalıklarına da iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır.

Pirinç: Pirinç ve pirinç lapaları; böbrek hastalıklarında kaybolan kalorilerin yerine konulması ve hastalık seyrinin düzelmesi, yaşam kalitesinin artması açısından oldukça önemlidir. Pirinç, şeker hastalığında (diyabet) dikkatli tüketilmelidir. Yüksek şekeri olan böbrek hastalarında hastalığın seyrini olumsuz yönde değiştirebilir ancak şekerin düzenlendiği durumlarda pirinç bizlere böbreklerin olumlu yönde tedavi edilmesinde yardımcı olur.

Somon: Omega-3 içeriği yüksek balık grupları, böbrek hastalıklarında toparlayıcı ve tedavi edici role sahiptir. Tıpkı elma gibi hasta olmadan önce de hastalıktan koruyucu ve böbreğin rahat bir şekilde tüm fonksiyonlarını gerçekleştirmesi için gerekli olan mineralleri içerir. Çinko ve demir içerikleri, böbreklerin çalışması ve hastalıkların seyrinin olumlu yönde değişmesi konusunda yardımcı olur.