Bir parça limon tansiyona son

Aşırı tuz tüketimi, stres ve obezite yüksek tansiyona davetiye çıkartıyor. Doğru beslenme tedaviye yardımcı oluyor. Limon, kereviz, muz gibi besinler kan basıncını düzene sokarak hastayı koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2016 Güncelleme 25 Temmuz 2016, 00:09
Bir parça limon tansiyona son

İÇİNDEKİLER

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Ülkemizde her 3 kişiden birinde görülen önemli bir hastalıktır.
Tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olur.
Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışlarıdır.
Doğru beslenme, ilaç tedavisine yardımcı olur. İşte tansiyonu düşüren "mucize" besinler:

Limon:
"C vitamini deposu limon, tansiyonu düşürür ve iyi kolesterolü arttırır.
Kalp krizi ve kanser gibi hastalıklardan koruyan önemli bir antioksidandır.

Yapraklı Sebzeler:
Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

Sarımsak:
Tansiyonu düşürmekle kalmaz aynı zamanda kolesterolü de düşürür.

Kudret Narı:
Sitrulin olarak adlandırılan amino asit için iyi bir kaynak olan kudret narı, kan basıncını düzenler.

Kereviz:
Kas dokusunu rahatlatarak kan basıncının düşmesine yardımcı olur.

Havuç:
Betakaroten ve potasyum bakımından zengin olan havuç, kalp hastalıkları riskini azaltmak ve tansiyonu düşürmek için önerilen sebzeler arasında yer alır.

Domates:
Tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu bilinen A, C ve E vitaminlerini içeren domates, aynı zamanda iyi bir kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Domateste bulunan "likopen" damar tıkanıklığa karşı koruma sağlar.

Kavun:
Kan basıncını düşürür. Damar sertleşmesi riskini azaltır.

Yabanmersini:
C vitamini, potasyum ve antioksidanlar bakımından çok zengindir.
Bu özellikleriyle damarlarda plak oluşumu riskini azaltır.

Muz:
Potasyum bakımından oldukça zengin olan ve çok az miktarda sodyum içeren muz, kan basıncı düzeyini normal değerlerde tutabilmek için önerilmektedir.

Kayısı:
İyi bir potasyum ve A vitamini kaynağı olan kayısı, tansiyonu dengeler.

Portakal:
C vitamini ve potasyom kaynağı olan portakal, tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek meyvelerin başında yer alır.

Alıç:
Alıç özütü damarları, özellikle de koroner atardamarları genişletmektedir. Bu bitki yüzyıllardır kalp ilacı olarak kullanılmaktadır.
250 ml. kaynar suya bir çay kaşığı kuru alıç ile güzel ve sağlıklı çay yapabilirsiniz.

Soğan:
Soğan da sarımsak gibi kalp sağlığı ve tansiyon için son derece faydalı bir bitkidir.

Brokoli:
Altı farklı tansiyon düşürücü bileşik içerir.

Semizotu:
Magnezyum eksikliği, yüksek tansiyona davetiye çıkarır. Semizotu magnezyum açısından son derece zengin bir bitkidir. Ayrıca baklagiller, işlenmemiş tahıllar zengin magnezyum kaynaklarıdır.

RİSK FAKTÖRLERİ
Diyabet (şeker hastalığı)
Genellikle stres altında ve kaygılı olmak
Obez olmak
Genetik faktörler
İleri yaş
Kalp-damar hastalıkları

HASTALIK BELİRTİLERİ
Çabuk yorulma
Nefes darlığı
Görme bozukluğu
Baş ağrısı
Burun kanaması
Yorgunluk
Çarpıntı

NELER YAPILMALI?
Yüksek tansiyonla baş edebilmek için yaşam tarzında bir takım değişiklikler yapılmalıdır. Bunlar şöyle sıralanır:
Hasta sağlıklı kiloda kalmalı
Tuz tüketimi azaltılmalı
Alkolden uzak durulmalı
Düzenli fiziksel aktiviteye önem verilmeli
Sigaradan uzak durulmalı