Güneş çarpmasına soğan doğra

Hava sıcaklıkları 40 dereceyi aştı; uzmanlardan art arda uyarılar geldi: Öğle saatlerinde dışarı çıkmayın. Güneş çarpmasına karşı ateşi düşürmek için soğanı ezip başınıza koyun

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2016 Güncelleme 26 Haziran 2016, 01:01
Güneş çarpmasına soğan doğra

İÇİNDEKİLER

Çöl sıcakları Türkiye'yi kasıp kavururken, uzmanlar 'Güneş çarpmasına' dikkat uyarısı yaptı. Özellikle çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı olanların öğle saatlerinde dışarıya çıkmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Güneş çarpması yüksek sıcaklıklarda uzun süre kalınması sonucu vücudun aşırı ısınmasıyla meydana gelir. Vücut ısısı 40 derece veya daha yükseğe çıkarsa, bünyede değişiklikler yaşanır" dedi. Güneş çarpmasının acil tedavi gerektirdiğini belirten uzmanlar, "Tedavi edilmeyen güneş çarpması hızla beyin, kalp, böbrek ve kaslara zarar verebilir. Hasar, ciddi komplikasyon neden olup daha uzun tedaviler gerektirebildiği gibi, ölüm riskini arttırır" şeklinde konuştu. Uzmanlar, sıcak tehdide ilişkin şu bilgileri verdi...

DOĞAL ÇÖZÜMLER
Hastaneye ulaşıncaya kadar evde doğal tedavinizi yapmaya çalışabilirsiniz... Soğan: Güneş çarpan kişin alnına soğanı ezerek koyun. Soğan ısının düşmesine yardımcı olur. Çemen: Kurutulmuş çemeni ıslatarak ezin ve bal karıştırarak 3-4 saat arayla 2-3 kaşık alın. Bu daha hızlı kendinize gelmenizi sağlayacaktır. Ayran: Bol bol ayran veya yoğurt tüketin. Yoğurdu cildinize de uygulayabilirsiniz. Vücudun hızlı soğumasına yardımcı olur. Meyve-sebze: Güneş çarpması esnasında savunma sistemi yorgun düşmüştür. Bunun için bol bol meyve ve sebze tüketmeye çalışın.

İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ
Eğer güneş çarpması geçirdiğinizi düşünüyorsanız hemen bir ambulans çağırıp acil tıbbi yardım almalısınız. Hastaneye gidene kadar ise kendiniz şu önemleri almalısınız: Gölgeli bir yere geçin. Soğuk su altına girin veya buzla vücudun geneline uygulama yapın. Bol su veya ayran içmeye çalışın. İlaçlardan uzak durun.

BELİRTİLERE DİKKAT!
● Vücut ısısının 40 dereceyi geçmesi. ● Zihinsel durum veya davranış değişikliği. Konuşma bozukluğu, sinirlilik. ● Terlemede değişme. Güneş çarpması, sıcak ve kuru cilt hissine neden olur. Bunun yanında ağır güneş çarpması cildin nemli hissedilmesine, titremeüşümeye yol açabilir. ● Bulantı ve kusma. ● Ciltte aşırı derecede kızarıklık. ● Hızlı nefes alma. ● Yüksek kalp hızı, çarpıntı. ● Baş ağrısı.

KİMLER RİSK ALTINDA?
● 65 yaş üzeri için normal sıckalıklar bile tehlikelidir. Çünkü bağışıklık sistemi zayıftır. ● Açık havada çalışanlar güneşten etkilenir; inşaat işçileri gibi. ● Başka bir şehir veya ülkeye gidildiğinde, tatilde plajlarda güneş çarpmalarına sık rastlanır. ● Bazı ilaçlar vücudun su kaybı yaşamasını tetikleyebilir. Kan basıncı, damar açıcı düzenleyen ilaçlar alıyorsanız güneş çarpmasına karşı dikkatli olmalısınız. ● Kalp ve akciğer hastalıkları, güneş çarpması riskini arttırır. Aşırı kilo, astım hastaları da güneş çarpmalarından ciddi şekilde etkilenmektedir. ● 2 yaşın altındaki çocuklar ve insülin kullanan şeker hastaları da güneşten kaçınmalıdır.