Tansiyona bitki çayı ülsere soğan yaramaz

Oruç tutacak tansiyon ve mide hastalarını uyaran Dr. Şamilgil, ‘Bitki çayları idrar söktürücüdür; tansiyonu olumsuz etkiler. Ülseri de çiğ sebzeler azdırır’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2016 Güncelleme 08 Haziran 2016, 04:25
Tansiyona bitki çayı ülsere soğan yaramaz

İÇİNDEKİLER

Ramazan'ı sağlıklı geçirmek isteyenler için uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. Hastaların oruç tutmak için mutlaka doktorlarına sorup onay almaları, gerekli ilaç düzenlemelerini yaptırmaları gerekiyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Dr. Özgür Şamilgil, yazı dizimizin bugünkü bölümünde yüksek tansiyon ve mide ülseri hastaları için beslenme tavsiyeleri veriyor...

Yüksek kan basıncı olan hastalar nasıl beslenmeli?
Tüm tansiyon ilaçları son kademede oruç tutmayan kişiler üzerinde denendikten sonra onay alınarak piyasaya sürülmektedir. Oruç tutan kişilerde susuzluk nedeniyle bu ilaçlar, hem aşırı ve ani tansiyon düşüklüğüne neden olabilmekte hem de kanda yoğunlaşarak daha fazla yan etki yapacak düzeye ulaşabilmektedir. Yine de oruç tutacak tansiyon hastalarının ilaç dozlarını azaltmak veya özellikle idrar söktürücü yani su kaybını artıran tansiyon ilaçlarını değiştirmeleri gerekebilir. Özellikle sahurda çay, kahve ve idrar söktürücü özellikteki bitki çayları yerine ayran, soda veya süt tüketmeleri riski azaltabilir. Sahurda çok susatan, fazla tuzlu ve şekerli gıda tüketilmemelidir.

Midene kötülük yapma
Mide ülseri, kabızlık, reflü ve benzeri bağırsak sorunu yaşayanlar oruç tutacaklarsa tükettikleri besinlere önem göstermeli. Uzun süreli açlığa bağlı olarak artan mide asidi, gastrit, ülser (mide yarası), kabızlık, kolit (bağırsak iltihabı), basur gibi sorunları arttırmakta ve kötüleştirmektedir.

Bunlardan uzak durun
Buna rağmen oruç tutmakta ısrar eden bu tür hastaların, mide asidini arttıran gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Çiğ sebze, sarımsak, soğan, domates, acı biber, meyve yerine, zeytinyağlı sebzeler, hoşaf, komposto gibi pişmiş meyveler, kızartma yerine başlanmış ya da ızgara balık, tavuk, et, yumurta, yoğurt faydalı olabilir. Kahve ve çay yerine adaçayı, zencefil, nane, ıhlamur tercih edilmelidir.

HEMEN YATMAYIN
Reflüsü olanların mide hacmini fazla artırmayacak miktarda gıda almaları, yemekte fazla sıvı tüketmemeleri, asit kaçağını önlemek açısından faydalı olacaktır. Yemekten 2 saatten fazla süre geçmeden yatmak reflüyü artırmaktadır. Yine de yatılacaksa yatak başını yükseltmek rahatlatıcı olacaktır.

Bağışıklık sistemi güçlü olmalı
Çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin oruç tutması önerilmez. Bu kişilerin basit mikroplara karşı dayanıksız hale gelmiş olmaları özellikle oruç sırasında daha kolay hastalanmalarına neden olabilmektedir. Özellikle organik çiğ sebze-meyve ve kuruyemiş bu kişileri daha dayanıklı hale getirecektir. Ispanak, roka, semizotu, tere, nane, havuç, çilek, kiraz, vişne, böğürtlen, dut, yaban mersini dayanıklılığı artıracaktır.

ALERJİ TEDAVİSİ GÖRENLER
Oruç nedeniyle vücudun susuz kalması solunum yollarının savunma mekanizmasını zayıflatıyor. Hava yollarında spazma yani daralmaya neden olarak astım ataklarının artmasına yol açıyor. Bu da üst solunum yolu hastalıklarına, yani yazın soğuk algınlığına yakalanmaya neden oluyor. İftarda peş peşe sigara içimi de, astım ataklarını tetikliyor. İftar-sahur arası 2-3 litre su içilmesi hekime danışılarak balgam yumuşatıcı kullanılması riskleri azaltabilir.

İFTAR MÖNÜSÜ
1 kase domates çorba
Izgara köfte
Yoğurtlu semizotu salatası
Biraz pide
Fırında sütlaç

SAHUR MÖNÜSÜ
1-2 dilim peynir
Söğüş sebze
5 zeytin
Yarım muz
1 bardak süt
2 dilim tam buğday ekmeği

YARIN: REFLÜ HASTALARI DİKKAT!

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI