Kalbin şifası çağlada saklı

Antioksidan içerikli meyve ve sebzeler sağlığın korunmasında etkili oluyor. Uzmanlar, kalp-damar rahatsızlığının önüne geçmek için çağlayı, Parkinson için baklayı öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2016 Güncelleme 31 Mayıs 2016, 00:10
Kalbin şifası çağlada saklı

İÇİNDEKİLER

YAZ geldi! Sıcak mevsim kendine özgü sebze ve meyveleri vermeye başladı... Şüphe yok ki beslenme tarzının ve düzeninin sağlık için çok önemli bir yeri bulunuyor. Şehir hayatının yaygınlaşması ve yemek alışkanlıklarının değişmesi bir çok sorunu beraberinde getiriyor. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de en çok kalp-damar hastalıkları görülüyor. Türkiye'de ölümlerin yüzde 46'sı bu hastalıktan kaynaklanıyor. Diyetisyen Fatma Baysal, bu duruma dikkat çekerek bu rahatsızlığın dermanı besinleri sıralıyor: Vitamin açısından zengin olan bakla, bezelye, çağla, semizotu ve kabak gibi besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı direnç sağlar.

MUTLAKA TÜKETİLMELİ
Doğanın her mevsim ihtiyaç duyduğumuz mineral ve vitaminleri içeren besinleri sunduğunu belirten Diyetisyen Fatma Baysal şunları söyledi: Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı lahana, brokoli, portakal, mandalina gibi yaz aylarında da sıvı içeriği ve antioksidan içeriği yüksek olan erik, çilek, üzüm, bamya, biber, domates, kabak, bakla gibi besinler yetişiyor. Bu besinler bize ihtiyacımız olan vitamin ve enerjiyi veriyor. Baysal, çağlanın bir porsiyon meyve yerine yenilebileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Lif içeriği yüksek ve aynı zamanda bağırsaklarımızdaki bakteriler için prebiyotiktir. Tekli doymamış yağ içeriği nedeniyle kalpdamar hastalığı olan bireylerin mutlaka tüketmesinde fayda var. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltir bu da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. E vitamini açısından zengin olması cilt sağlığına olumlu etki yapar.

PARKİNSON DERT DEĞİL
Fatma Baysal, Parkinson hastalığı için de baklayı önererek şunu söyledi: A, B ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bağırsakların çalışmasına ve kan yağlarının azalmasına destek olur. Parkinson ilacının etken maddesi olan levadopa, baklada doğal olarak bulunur. Baklayı sık tüketenlerde Parkinson oldukça düşük görülür.

SEMİZOTU ZAYIFLATIR
Fatma Baysal, semizotunu zayıflamak isteyenlerin bol tüketebileceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: Potasyum, magnezyum, folik asit mineralleri ile B, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ödem attırıcı etkisi nedeniyle zayıflamaya katkı sağlar. Omega 3 ve koenzim Q10 içermektedir. Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile zihin yorgunluğunu giderir.