Kalbini seven günde 1 avuç fındık yesin!

Yüksek kolesterol, kalp hastalıkları ve böbrek yetmezliğine neden oluyor. Uzmanlar, ‘Kötü kolesterolü düşürmek için günde 1 avuç kadar fındık ya da ceviz yiyin’ diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mayıs 2016 Güncelleme 11 Mayıs 2016, 00:46
Kalbini seven günde 1 avuç fındık yesin!

İÇİNDEKİLER

İnsan vücudunun bütün hücrelerinde yağa benzeyen bir madde olan kolesterol hayati önem taşıyor. Karaciğerde üretilen kolesterol aynı zamanda et, tavuk, süt ürünleri ve yumurta gibi gıdalarda da bulunuyor. Kanda kolesterol düzeyinin fazla olması kalp-damar hastalıkları tehlikesini artırıyor, hatta tedavi edilmediğinde ölümlere yol açıyor. Kalp hastalıklarının ana sebebinin kolesterol olduğunu söyleyen uzmanlar, "Damar duvarında biriken kötü kolesterol kalp krizi, felç, damar tıkanması ve böbrek yetmezliği gibi hastalıkların oluşum riskini artırır" diyor. Kötü kolesterolü düşürmek için, ideal kiloda olmak ve doğru beslenmek gerektiğini belirten uzmanlar, tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıralıyor:
YulaF ezmesi, mısır gevreği ya da yulaf kepeği LDL (lanetli) kolesterolü düşürür. Besin lifi içeren elma, armut, erik gibi meyveleri yiyebilirsiniz.
Fındık, kalp sağlığını koruyan, kolesterolü düşüren E vitamini, lif ve tekli doymamış yağlardan zengindir. Günde 1 avuç yenebilir.
Ceviz ve badem de Omega-3 zenginidir. Günde 2-3 ceviz kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Omega- 3 yağ asitleri birçok yönden kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Omega-3 HDL (hayırlı) kolesterolü yükseltirken kan basıncını düzenler ve damar tıkanıklığı riskini düşürür. Hamsi, sardalye, ton ve somon balıkları Omega-3 kaynağıdır.
Sızma zeytinyağı güçlü bir antioksidandır. Günde 2 yemek kaşığından fazla tüketmemesi tavsiye edilir.

KOLESTEROLÜ YÜKS ELT EN GIDALARA DİKKAT
Kuzu eti, Hindistan cevizi yağı, sığır eti, tereyağı, krema gibi gıdalar doymuş yağ içerir. Bu gıdaların hepsi kandaki kolesterolün yükselmesine katkıda bulunur.
Margarin, çerezler, börek, kek, ekmek, kraker, kızarmış yiyecekler, patates kızarması, fastfood ürünlerinin çoğunda trans yağlar kullanılır. Bu yağ da kolesterolü yükseltip damar sağlığını bozar.
Hayvansal gıdalar genel olarak kolesterol içerir. Yumurta sarısı, sakatat, tereyağı, peynir, krema, yağlı süt ve süt ürünleri, işlenmiş etler, sosis, salam, sucuk bu gıdalar arasında sayılabilir.

BELİRTİ VERİYOR
Ciltte kabarıklıklar ve siyah lekeler, kan akışının yavaşlamasına bağlı uykusuzluk, baş dönmesi, yorgunluk gibi sorunlar yüksek kolesterolün belirtileri arasında yer alıyor. Şeker hastalarının da kolesterol testi yaptırması gerekiyor. Mide bulantısı ve iştahsızlık problemleri yine kolesterolün yükselmesine etki eden durumlar arasında.

ÇOCUKLARI DA TEHDİT EDİYOR
Sağlıksız ve dengesiz beslenme çocuklarda da kolesterolü yükseltiyor. Çocukluk çağındaki kolesterol yüksekliğinin yetişkinlik döneminde devam etmeyebileceğini söyleyen uzmanlar, şu uyarılarda bulunuyor: "Ailede kolesterol tehlikesi olanların çocuklarını kontrol altında tutması gerekir. Çocukta kolesterolü düşürmek için sofradan balığı eksik etmeyin. Ispanak, pazı, roka, nane gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, turunçgiller, böğürtlen, kırmızı lahana, kırmızı biber, brokoli, domates, siyah üzüm gibi besinler A vitamini kaynağıdır. Bu ürünleri yedirmeyi ihmal etmeyin."