4 fincan kahve kısırlığa gebe!

Bebek sahibi olmak isteyenler dikkat! Günde 4 fincandan fazla kahve tüketmek kadınlarda doğurganlığı vuruyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Nisan 2016 Güncelleme 29 Nisan 2016, 01:47
4 fincan kahve kısırlığa gebe!

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda kısırlık tedavisi görenlerin sayısı artarken; beslenmenin üreme sağlığı ile yakından ilgili olduğu bildirildi. Bugüne kadar birçok yararından bahsedilen kahvenin ise fazla tüketildiğinde bebek yolunu kapattığı anlaşıldı. Ortadoğu Hastanesi'nden diyetisyen Nihal Özdemir, "Günde 500 mg'ın üzerinde alınan kafein (4 fincandan fazla kahve) kadınlarda östrojen düzeyinde azalmaya ve böylece yumurtanın kalitesizliğine daha da önemlisi yumurtlamamaya neden olmaktadır" dedi. Sigaranın sperm üretimini azalttığı, kadınlarda yumurtanın kalitesine ciddi hasar verdiğini belirten Nihal Özdemir, kısırlığa yol açan diğer faktörleri şöyle sıraladı:

DİYETLER ŞOK EDİYOR!
"Çok zayıf veya şişman olmak, aşırı egzersiz yapmak, stresli bir hayata sahip olmak, popüler diyetleri sık uygulamak, hızlı kilo verip almak. Çok yağlı beslenmek, meyve-sebzeyi kısıtlamak."

KULAKLARA KÜPE TAVSİYELER
Yağlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi erkeklerde sperm sayısı ve kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Buna karşın Omega 3 içerikli balık yağı, ceviz, keten tohumu gibi besinlerin, sperm hareketliliği, şekli ve boyutu açısından yararları vardır.
Egzersiz, insüline duyarlılığı artırarak ovaryan fonksiyonunu ve gebe kalma şansını arttırmaktadır.
Çinko eksikliğinin sperm oluşumunu olumsuz etkilediğine dair bulgular bulunmaktadır.
Kısırlığın diğer bir nedeni de hormonlu ve GDO içeren gıdalardır. Hormonlu gıdalardaki östrojen hormonu, erkeklerde meme büyümesine, cinsel güç kaybına, kadınlarda da yumurtlamanın baskılanmasına neden olmaktadır. Bu gıdalardan uzak durulmalıdır.
koyu sarı ve turuncu renkteki sebze ve meyvelerin aşırı tüketimi adette düzensizliğe, kalitesiz yumurta üretimine neden olmaktadır.
Alkol alımı, erkeklerde testislerde toksik etki yaratmaktadır. Ereksiyon kaybı, sperm sayısı ve kalitesinde azalma gözlenecek en önemli sorunlardandır.
Margarin ve yağların kızartılması sonucu meydana gelen trans yağların tüketimi insülin hormonunda işlev bozukluğu yaptığı için yumurtlamanın meydana gelmesine engel olup, kısırlığa sebep olmaktadır.

DOĞURGANLIĞI ARTIRAN 5 BESİN
SOMON: D vitamini kaynağı somon hamile kalmayı kolaylaştırıyor.

BADEM: Kadınlarda doğurganlığı artırırken, içerdiği E vitamini sayesinde de erkeklerde sperm üretimini olumlu yönde etkiliyor.

AY ÇEKİRDEĞİ : Zengin çinko içeriğiyle üreme sağlığı açısından önemli besinler arasındadır.

MERCİMEK: Bitkisel protein ve demir içeren mercimek doğurganlık için önemli.

BULGUR : Bu bakliyat da metabolizma ve doğurganlık açısından önemli olan B vitaminlerinden zengindir.

BEBEK GETİREN ÖZEL MÖNÜ!
Hamile kalmak istiyorsanız beslenmenizde değişiklik yapmalısınız. Diyetisyen ve yaşam koçu Gizem Şeber, 20-35 yaş arasındaki kadınlara annelik yolunu açan çok özel bir mönü hazırladı.


Kahvaltı:
1 adet yumurta
1 dilim peynir
1 dilim tam tahıllı ekmek
1 adet muz
2 adet tam ceviz

Ara öğün:
12 adet badem

Öğle:
1 porsiyon ızgara balık
Bol yeşil salata (1/4 avokado ile)

Ara öğün:
1 bardak süt
1 porsiyon meyve

Akşam:
8 yemek kaşığı dolusu mercimekli kısır
Cevizli ıspanak salatası
1 bardak kefir

Gece:
1 bardak süt
1 avuç ay çekirdeği