POLİPLERE DİKKAT!
Prof. Dr. Dibekoğlu, herkesin korkulu kabusu olan bu kanser türüne ilişkin olarak şunları söyledi: "Kanser genellikle poliplerden kaynaklanıyor. Bu poliplerin kanser olmadan saptanması ve kolay bir şekilde alınması mümkündür. Bulunan polipler alındığında kanser riskini çok azaltmaktadır."
NASIL TEŞHİS EDİLİR ?
Hastalığın teşhisinde kolonoskopi çok önemlidir. Kolonoskopi ucunda kamera olan ve bağırsak içinde ilerletilebilen ince tüp şeklinde bir alettir. Bu aletle kalın barsağın tüm iç yüzeyini görüp tarayabiliriz. Ayrıca saptanan bir tümörden parça alıp patolojik inceleme yapabilmemize imkan tanır. Kolonoskopi ayrıca polipleri de tamamen alabilmemizi sağlar ve böylece kanser oluşamadan başındayken temizlenmiş olur. Ek olarak bilgisayarlı tomografi ve MR gibi yöntemler de teşhiste kullanılabilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Hastalığın durumuna ve evresine göre tedavide farklılıklar olabilir. Fakat ameliyat her zaman bağırsak kanseri tedavisinin ilk seçeneğidir. Ameliyattan önce ya da sonra kemoterapi ve radyoterapi tedaviye eklenir. Hastalığın yerine ve evresine göre ameliyat yöntemleri değişebilir. Tedavi erken evrelerde yapılırsa bu hastalıktan tamamen kurtulma şansı oldukça yüksektir. Tüm kanserlerde olduğu gibi geç kalınmadığında tedavi çok etkin ve yüz güldürücü olabilmektedir.
RİSKLERİ ÖĞREN HASTALIĞI YEN
Kalın bağırsak kanserlerinin yüzde 90'ı 50 yaş sonrası insanlarda ortaya çıkar. Yani yaş ilerledikçe risk artar.
Daha önce bağırsaktan kanser geçirmiş olmak veya polip aldırmış olmak ikinci bir odakta kanser olması riskini arttırır.
Ülseratif kolit gibi iltihaplı barsak hastalığı varlığı.
Ailede bağırsak kanseri geçirmiş yakınların varlığı.
Düşük lifli ve yüksek yağlı beslenme.
Hareketsiz yaşam
Diyabet hastalığı.
Obezite.
Alkol kullanımı.
Karın bölgesinden daha önce alınmış ışın tedavisi (radyoterapi).
LİFLİ GIDALAR KANSERİ KOVAR
Bağırsak sağlığı için günde en az 30 gram lifli gıdalar tüketilmeli. Tüm sebze-meyvelerde ve tahıllarda lif bol olarak bulunmaktadır.
Bol miktarda kalsiyumdan zengin diyet önerilmektedir (yoğurt ve süt ürünleri).
Tahıllı ekmek bu kanserden koruyucu özelliklere sahiptir.
Aşırı yağlı yiyeceklerin ve rafine edilmiş gıdaların tüketilmemesi önemlidir.
Meyve-sebze ağırlıklı beslenme, kırmızı et ve yağdan uzak durmak gereklidir.
Kalsiyum ve folik asit takviyeleri kullanılabilir.
Fazla kilolardan kurtulma, egzersiz yapma ve sigaranın bırakılması şarttır.
Belli aralıklarla kontrol gerek.
HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI