Doğurganlığın rengi: Yeşil

Harvard Üniversitesi'ne göre doğru beslenerek hamilelik şansınızı yüzde 80 artırabilirsiniz. Bebek sahibi olmaya karar vermeden 3 ay önce yeşil yapraklı sebzeler tüketin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Şubat 2016 Güncelleme 05 Şubat 2016, 00:00
Doğurganlığın rengi: Yeşil

İÇİNDEKİLER

Hethir Rodriguez, Dalene Barton-Schuster, Elizabeth Willett ve Anna-Marija Helt'e bugüne kadarki tüm deneyimlerine Harvard Üniversitesi'nin yaptığı kapsamlı araştırmaları da ekledi. '3 aylık doğru beslenme yöntemi' ile doğurganlığı arttırmanın mümkün olduğu sonucuna vardı. Harvard Üniversitesi'nin yaptığı çalışmalar neticesinde beslenme şeklinizde yapacağınız basit değişikliklerle hamile kalma şansının yüzde 80 artabileceğini dile getiren 4 uzman, trans yağlardan ve aşırı şeker tüketiminden kaçınmanın da doğurganlık ihtimalini büyük oranda artıracağını söylüyor. Uzmanlar, bebek sahibi olmak isteyen kadınların 3 ay uygulayacağı beslenme programının ana hatlarını şöyle açıkladı:

Organik ürünler ve taze sebze-meyveler tüketin.
Soğuk sularda yetişen balıkları yemeye özen gösterin.
Tavuğu mutlaka organik yiyin.
Bol bol tahıl tüketin.
Aşırı soya ve şeker tüketiminden kaçının.
Bol su için ancak suyu içerken mutlaka cam bardak ya da cam şişe kullanın.

Her gün mutlaka tüketmeniz gereken besinlerin listesi:
1 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebzeler.
1 bardak taze meyve suyu.
1 avuç badem ya da ayçekirdeği.
1 yumurta.
1-3 porsiyon meyve.
Bol su.
Kepekli tahıllar.

GEBELİĞİN ŞİFRESİ: YUMURTA
Kalkar kalkmaz: Limonlu bir bardak su

Kahvaltı: 1 yumurta, 1 bardak sütle hazırlayacağınız yulaf ezmesi (İçerisine badem ve fındık gibi kuruyemişler katın)

Ara öğün: Muz ve sütle hazırlayacağınız bir bardak sağlıklı içecek

Tarif:
Yarım muz
1 adet portakalın kabuğu
2-3 cm taze zencefil
Yarım limon
1 adet turp
1 çay kaşığı chia tohumu
1 adet yeşil sebze yaprağı
Yarım bardak süt Malzemeleri blendar'da karıştırıp için.

Öğle : Izgara tavuk göğsü (üzerini susamla kaplayıp pişirin), haşlanmış sebze (tavuk yerine bir porsiyon ıspanak yemeği de tüketebilirsiniz)

Ara öğün: Yeşil içecek
Tarifi:
5-6 kereviz sapı
5-6 ıspanak yaprağı
1 elma
1 salatalık
Zencefil
2 limon suyu Tüm malzemeleri blendar'da karıştırıp için.

Akşam: Izgara et, yanında brokoli gibi ızgara yiyecekler, 1 porsiyon sütlü tatlı. (Izgara et yerine bir porsiyon mercimek yemeği de tüketebilirsiniz)

3 ay boyunca uzak durmanız gerekenler:
Meyve suları
Şeker
Kafeinli içecekler
Soyalı gıdalar
Aşırı yağlı besinler
Sigara
Alkol
Beyaz ekmek.

ALMANIZ GEREKEN VİTAMİN VE MİNERALLER
Vitamin D: Yumurta ve balıkta bulunan D vitaminini almanın en iyi yolu ise 15- 20 dakika güneşte kalmak.
Vitamin E: Ay çekirdeği, badem, zeytin, ıspanak, papaya, koyu yeşil yapraklı sebzeler.
CoQ10: Deniz ürünleri, sakatat.
Vitamin C: Kırmızı biber, brokoli, çilek ve böğürtlen, kabak, patates, domates, turunçgiller.
Lipoik asit: Patates, ıspanak, kırmızı et.
B6: Tuna balığı, muz, hindi, ciğer, somon balığı, ıspanak, biberler, şalgamın sapları, sarımsak, kereviz, kabak, brokoli, kale, Brüksel lahanası.
B12: Deniz tarağı, istiridye, midye, balık, peynir, yumurta, ıstakoz, sığır eti.
Folik asit: Mercimek, ıspanak, fasulye, barbunya, kuşkonmaz.

YARIN: Sağlıklı yumurtalar için doğru beslenme nasıl olmalıdır?

HAZIRLAYAN: ÖZGE GÜRCAN