Akıllardaki soruların yanıtları

Herkesin merak ettiği domuz gribine ilişkin soruların yanıtlarını İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, enfeksiyon bölümünden Uzm. Dr. Gökçe İnan verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ocak 2016 Güncelleme 09 Ocak 2016, 00:00
Akıllardaki soruların yanıtları

İÇİNDEKİLER

NORMAL GRİPTEN FARKI VAR MI?
Domuz gribinin seyri diğer grip türleri ile benzer, takip-tedavi yaklaşımı da aynıdır. Genel bir tanımlama ile grip, virüslerin yol açtığı, salgın potansiyeli olan ve özellikle altta yatan kronik hastalığı bulunan bireylerde ciddi seyredebilen bir enfeksiyon hastalığıdır.

NASIL BULAŞIR, NASIL KORUNULUR?
Hasta kişilerin hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında etrafa saçtıkları partiküllerden damlacık yoluyla virüs bulaşır. Hastaların dokunduğu yerlerle temasla da bulaşma olur. Bu yüzden eller sık yıkanmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüksek ateş, baş ağrısı, öksürük, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreder. Bazen akciğerle ilgili ağır komplikasyonlara yol açıp ölüme neden olabilir.

AŞI ETKİLİ OLUYOR
Dünya Sağlık Örgütü, gripten korunmak için en etkili yol olarak özellikle risk altındaki kişilerin her yıl aşılanmasını önermektedir. Huzurevinde veya bakım verilen bir sağlık ünitesinde kalanlar ve orada çalışanlar, 50 yaş üzerindeki herkes, grip mevsiminde gebe kalan kadınlar, sağlık çalışanları ve kronik hastalıkları olanlar mutlaka aşı olmalıdır. 6 aydan küçük çocuklara aşı yapılmaz.

NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
Domuz gribi olan kişilere yatak istirahati ve bol sıvı alımı önerilir. Soğuk su buharı yararlıdır. Ateş düşürücüler, öksürük şurupları, nazal damla ve spreyler gibi destek tedavileri uygulanabilir. Hastalığı ağır geçirmesi beklenen kişilere uygulanabilecek antiviral ilaçlar da mevcuttur. Bu bireyler hastanede tedavi edilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Gebeler, yaşlılar, çocuklar, astım, KOAH gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, başta diyabet olmak üzere metabolik hastalıkları olanlar, kalp hastalığı, nörolojik hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kan hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, uzun süre aspirin kullanması gereken 6 ay-18 yaş arası çocuklar ve morbid obezlerde hastalık ağır seyreder, hatta ölümcül olabilir.