Baharat sağlıklı hayat!

Kalp sağlığını büyük ölçüde tehdit eden tuza karşı uzmanlar baharat tüketimini öneriyor. Biberiye damarları korurken, kişniş kolesterolü düzenlemeye yardımcı oluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Kasım 2015 Güncelleme 23 Kasım 2015, 00:00
Baharat sağlıklı hayat!

İÇİNDEKİLER

Tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebi arasında ilk sıralarda yer alan kalp-damar hastalıklarına dikkat! Uzmanlar yapılan araştırmalarda sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle bu hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 70'lere varan oranda azaltılabileceğini belirtiyor. Fazla tuz kullanımının kalp sağlığını tehdit ettiğini belirten bilim adamları, "Yemeklere tuz yerine baharat katın" uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, baharatların sağlığa faydalarını sıralıyor:

BİBERİYE:
Özellikle et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Biberiye vücutta mevcut iltihabi reaksiyonların etkisini azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda doğal antioksidan etkisi de genel sağlığınıza fayda sağlıyor.

SAFRAN:
Safranla özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan safran damar yapısını koruyor ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Bunların yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de mevcut.

KEKİK:
Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik, antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisiyle damar sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Kekik ayrıca kolesterolü de düşürüyor.

KİŞNİŞ:
Et yemeklerini lezzetlendirebileceğiniz kişniş oldukça faydalı bir baharat. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelmesinin dışında kan kolesterol seviyelerini de düşürüyor ve hipertansiyon kontrolü sağlıyor.

KİMYON:
Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlıyor ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapıyor.

ZENCEFİL:
Sebze yemekleri ve fırınlanmış balık yemeklerini tatlandırıyor. Vücudun direncini arttıran zencefilin antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisi bulunuyor. Zencefil damar duvarları üzerinde olumlu etki yaparak tansiyonu dengeliyor.

SUMAK:
Salata ve sebze yemeklerinde kullanılan sumak kan şeker seviyesini düşürüyor. Bu sayede damarlar şekerin zararlı etkilerinden korunmuş oluyor.

NANE:

Hem et hem de sebze yemeklerini tatlandıran nane antioksidan etkisiyle damarları koruyor. Kalp ritminin ve kan basıncının düzenlenmesinde faydalı oluyor. Bunların yanı sıra stres giderici ve vücuda rahatlık verici etkisi de vardır.

KARABİBER:
Çorbaların vazgeçilmezi olan karabiberde de antioksidan ve iltihap azaltıcı etki mevcut. Karabiber ayrıca yağ hücrelerinin yıkımını arttırarak kilo vermeyi de kolaylaştırıyor.

TARÇIN:
Tarçının kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Günlük 1 çay kaşığı tüketildiğinde kalp damar sağlığına da katkıda bulunuyor.

SARIMSAK TOZU:
Önemli bir antioksidan olan kuru sarımsak soframızın vazgeçilmez baharatlarından. Sarımsak tozu yemeklere lezzet katmasının yanı sıra kan basıncının kontrolünde de yarar sağlıyor.

ZERDE:

Zencefil gibi antioksidan ve iltihap azaltan etkiye sahip olan zerdeyle özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren bu baharat damar duvarlarını koruyarak yüksek tansiyon kontrolüne de yardımcı oluyor.