Fıstık ezmesi kansızlık çaresi

Ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilen kansızlıkta erken teşhis ve doğru beslenme tedavide önemli rol oynuyor. Uzmanlar, bu rahatsızlığa karşı fıstık ezmesi, nar ve pancar tüketimini öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Kasım 2015 Güncelleme 06 Kasım 2015, 00:00
Fıstık ezmesi kansızlık çaresi

İÇİNDEKİLER

Dokulara yeterli oksijen taşımak için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olması sonucu meydana gelen kansızlık (anemi) yorgunluk ve halsizlikle kendini belli edebiliyor. Tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklara yol açabilecek bu hastalıkla sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ile baş edebilirsiniz diyen uzmanlar, şunları tavsiye ediyor...

ISPANAK: Ispanak anemiye faydalı olan besinlerin başında gelir. Bol miktarda kalsiyum, demir, A, B ve C vitaminleri içermektedir. Ispanağı haşlayarak yemeklerde kullanabilir veya bir bardak suda bir miktar ıspanak haşlayarak suyunu içebilirsiniz.
PANCAR: Pancar anemi ile mücadelede çok etkili bir besindir. Kırmızı kan hücrelerini tamir ederek yeniden canlanmasına yardımcı olur.
KIRMIZI ET: Kuzu, sığır eti ve diğer kırmızı etler demir alımı sağlar. Demir içerdiği gibi, vücut tarafından demir emilimi kolaydır.
FISTIK EZMESİ: Fıstık ezmesi zengin demir kaynağıdır. Günlük diyetinize fıstık ezmesi eklemeyi deneyin. Ya da günde bir avuç kurutulmuş fıstık yiyin. 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, yaklaşık 0.6 mg demir içerir.
DOMATES: Domates C vitamini ve likopen açısından zengin olan domates aynı zamanda anemi hastalarının ihtiyaç duyduğu demiri sağlayabilir. Sabahları kahvaltıda domates yiyin.
YUMURTA: Yumurta protein açısından oldukça zengindir, aynı zamanda içerdiği vitaminler etkili antioksidanlar arasındadır. Günde bir tane yumurta tüketimi anemi ile mücadelede etkilidir.
NAR: C vitamini ve demir açısından oldukça zengin olan nar, vücudumuzdaki kan akışını hızlandırmaya yardımcı olur. Böylece baş dönmesi, halsizlik ve anemi hastalığına faydalıdır.
TAHILLI EKMEK: Tam tahıllı bir dilim ekmek günlük gerekli olan demir ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilir.
KURUYEMİŞ: Kuruyemişlerin çoğu demir zenginidir. Aynı zamanda anemiyle mücadele eder. Özellikle fındık ve Antep fıstığı tüketin.

ANEMİNİN NEDENLERİ

DEMİR EKSİKLİĞİ: Yetersiz hemoglobin üretimi demir eksikliği nedeni. Yeterli demir olmayınca da anemi oluşur.
VİTAMİN EKSİKLİĞİ: anemiye neden olan diğer neden ise vitamin eksikliğidir, özellikle B 12 vitamin eksikliği anemiyi tetikler.
KRONİK HASTALIKLAR: Kanser, AİDS ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar anemiye neden olurlar.
APLASTİK ANEMİ: Çok nadirde olsa ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
KEMİK HASTALIĞI: Bazı kemik hastalıkları anemiye neden olur. Lösemi, miyelodisplazi veya myelofibrozisde gibi diğer hastalıklarda kemik anemiye sebep olabilirler.
HEMOLİTİK ANEMİ: Kemik iliklerinin onarmasından daha hızlı azalan ve yok olan kan hücrelerinin neden olduğu anemidir.
ORAK HÜCRELİ ANEMİ: Kalıtsal bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olan anemi türüdür. Alyuvarlar orak şeklinde olduğu için bu adı almıştır.