Stresle savaşın en ilginç yolları

Günlük yaşamın bir parçası haline gelen stresle baş edebilmenin yolu ilginç püf noktalarından geçiyor. Uzmanlar 10 şaşırtıcı yolla hastalıkların kapısını aralayan stresi yenmenin mümkün olduğunu aktarıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2015 Güncelleme 05 Ekim 2015, 00:00
Stresle savaşın en ilginç yolları

İÇİNDEKİLER

Kalp rahatsızlıkları, sinir sistemi gibi vücudun birçok bölgesini vuran strese karşı bazı püf noktalar şifa oluyor. Doğru ve düzenli bir beslenme programının yanı sıra vücudu rahatlatmakta stresle savaşta önemli rol oynuyor. Uzmanlar bu sıkıntıyla baş edebilmenin 10 şaşırtıcı yolunu şöyle aktarıyor:

BİR ŞEYLER MIRILDANIN:
Stres altındaki bir vücutta dişler ve beden genellikle sıkışmış ve gergindir. Bir şarkı sözü mırıldanmak ise sizin gevşemenizi ve stresten uzaklaşmanızı sağlar.

YÜZÜNÜZÜ EKŞİTİN:
Strese bağlı belirtiler gergin bir çene, baş ağrısı ve dişler olarak karşımıza çıkar. Bunları normale döndürmenin yolu ise yüzünü ekşitmekten yüz kaslarınızı oynatarak rahatlama sağlamadan geçiyor. Kendinizi kötü hissettiğinizde 10-15 saniyelik sürelerde bu yöntemi mutlaka deneyin.

RESİM ÇİZİN:
Sizi stres altına sokan durumları kağıda dökerek stresle baş edebilirsiniz. Uzmanlar el hareketlerinin yanı sıra düşünceden uzaklaşmanın bu sıkıntıya iyi geleceğini ifade ediyor.

KEREVİZ YİYİN:

Son yapılan araştırmalar kereviz tüketiminin stres üzerinde azaltıcı etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Uykusuzluk ve anksiyeteye de iyi gelen kereviz, içerisindeki yatıştırıcı madde ile rahatlamada etkili oluyor. İster çiğ olarak salatalarda ister pişirip yemek olarak tüketebilirsiniz.

KAŞLARINIZI ÇİMDİKLEYİN:
Stres ile birlikte kasılan kaslar baş ağrısı gibi durumlarla kendini belli edebilir. Rahatlamak için kaşlarınızı çimdikleyin. Daha sonra omuz başlarınızı, kulak arkalarınıza da masaj yapın. Nasıl işe yaradığını ve rahatladığınızı göreceksiniz.

DUDAKLARINIZA MERHEM SÜRÜN:
Stresli anlarda ağzınıza dokunmak ve sürekli yemek yemek isteyebilirsiniz. Araştırmalar bu duruma karşı dudağınıza dokunmanın ve merhem uygulamanızın rahatlatıcı etkisi olacağını vurguluyor.

AYAKKABILARINIZI ÇIKARIN:
Kafanız başka yerdeyken ayaklarınızın ayakkabı içinde olup sıkması stresinizi daha fazla artırabilir. Bunun için ayakkabılarınızı mümkün olduğunca çıkarın ve ayaklarınızı hareket ettirin.

KENDİNİZE SARILIN:
Sakinleşmenin diğer bir yolu ise kol ve bacaklara masaj yapmaktan geçiyor. Masajın yatıştırıcı etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, kendinize masaj yaptıktan sonra stresin azalacağını belirtiyor.

ELLERİNİZİ SICAK SUDA YIKAYIN:
Vücudumuzun kendini yatıştırıcı mekanizması sıcak suda devreye giriyor. Öte yandan uzmanlar hamama gitmeyi de öneriyor. Sıcak bir ortamda vücudun gerginliğinin azalacağını ve stresin azalacağını vurguluyor.

BOL SALATA TÜKETİN:
Sağlıklı yağ ve protein kaynakları (balık, keçi peyniri, fındık) ile hazırlanan salata sakinleşmenizi sağlayabilir. Uzmanlar, özellikle marul eklenen salataların yatıştırıcı etkisi olduğunu belirtiyor. Bunun nedenini ise marulun içerisindeki lateks adyı bir maddeye bağlıyor.