Sakatat ye sakata gelme!

Sakatatlar, içerdiği selenyum ile kanserden koruyor. Doç. Dr. Sargın, 'Karaciğer ve kalp dostu selenyum, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Eylül 2015 Güncelleme 28 Eylül 2015, 00:00
Sakatat ye sakata gelme!

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayatın yolu doğru ve dengeli beslenmeden geçiyor. Uzmanlar her gıdadan yeterince tüketilmesini isterken, birçok kişi ciğer, böbrek, dalak, yürek, işkembe, kelle-paça gibi sakatatlardan uzak duruyor. Oysa bu sakatatlar içerdikleri selenyum maddesiyle kanser başta olmak üzere ciddi hastalıklardan koruyor. İstanbul Gayrettepe Florence Nightingle Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Haluk Sargın da, selenyumun antioksidan özelliğe sahip olduğunu belirterek, hücreleri hasardan koruduğunu söylüyor. Tiroit bezinin sağlıklı çalışmasını sağlayan, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, karaciğeri koruyan, guatr ile mücadele eden, kansere kalkan olan, stresi kovan kalp dostu bu özel maddeye erkeklerin günlük 75 mikrogram, kadınların da 60 mikrogram ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Doç. Dr.
Sargın, selenyum deposu gıdaları ise şöyle sıralıyor:

KORKMADAN YİYİN

* Yumurta: Mutlaka kahvaltınızda yumurta yiyin.

* Ceviz: Atıştırmalık olarak cevizden vazgeçmeyin.

* Sakatat: Küçük-büyük sakatat tüketmeye çalışın.

* Balık: Sofralarınızdan balık ve kabuklu deniz ürünlerini eksik etmeyin.

* Süt ürünleri: Her gün en az 1 bardak süt ve yoğurt tüketin.

* Kırmızı et: Protein deposu kırmızı et selenyum açısından da oldukça zengindir. Beslenmenizde kırmızı ete de yer verin.

FAZLASI ZARAR

Yüksek doz selenyumun vücuda zararlı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sargın, "Aşırı selenyum saç dökülmesi ve tırnak kırılmalarına yol açar, yorgunluk hissi verir" dedi. Aşırı selenyumun karaciğere hasar verdiğini ve bağırsaklarda ciddi bozukluklara yol açtığına dikkat çeken Doç. Dr. Sargın, "Unutulmamalıdır ki, selenyum günde 400 mikrogramdan fazla alınmamalıdır" şeklinde konuştu.

HEM FAYDALI HEM LEZZETLİ
İçerdiği yüksek besin değeri ile dikkat çeken sakatatlar, aynı zamanda oldukça da lezzetli. Özellikle küçükbaş hayvanların sakatatlarının daha besleyici olduğunu söyleyen uzmanlar, kuzu böbrek ve yüreğini öneriyor. "Bu sakatatlar yüksek oranda D vitamini içerir. Vücuttaki tüm hücrelere gerekli olan B12 vitamini de sakatatlarda bol miktarda bulunur" diyen uzmanlar, bu gıdaların kansızlığa da iyi geldiğini vurguluyor. Bedensel ve ruhi yorgunluğu gideren vitamin ve mineral deposu sakatatlardan, kalp ve tansiyon hastalarının uzak durması gerekiyor.

BUNLARA DİKKAT!
Selenyum eksikliğinde vücutta E vitamini azalıyor. Tiroit bezi iltihabı daha sık görülüyor. Bu sebeple selenyum ve E vitaminin birlikte kullanılması gerekebiliyor. Yüksek doz selenyum verilirse tiroit yetmezliği meydana geliyor. En belirgin bulgusu ise kilo alımı olarak öne çıkıyor. Diyabetiklerde ise selenyum ve E vitamini diyabete bağlı organ hasarını azaltıyor.

ÜREMEDE ÖNEMLİ
Selenyum minerali başta sperm üretimi ve canlılığı olmak üzere, üreme sağlığında da önemli rol oynuyor. Eksikliğinde sperm üretimi ve kalitesi azalarak kısırlık oluşabiliyor. Üreme sağlığı açısından, erkeklerin selenyum ihtiyacı kadınlara oranla daha fazla oluyor. Yeterli alınmaması kalp ve damar sağlığında bozulmalara neden oluyor. Erken yaşlanma ve zeka geriliğine neden oluyor.